Annonce
Aarhus

Hver anden plejehjemsbeboer i Aarhus får corona-vaccine søndag

Else Jensen på 95 år var den første århusianer, der fik vaccinen mod covid-19. Det skete på plejehjemmet i Ankersgade, hvor hun blev vaccineret af praktiserende læge Lisbeth Christiansen fra Lægerne Store Tov. Foto: Rune Borre Jensen, Region Midtjylland
I alt 1.100 plejehjemsbeboere i Aarhus bliver vaccineret søndag. Se hvilke plejehjem i artiklen.

AARHUS: Der var ikke meget glamour over den store begivenhed søndag morgen foran plejehjemmet i Ankersgade i Aarhus. Tværtimod sagde termometeret fire grader, det regnede og voldsom blæst hvirvlede vand og blade rundt i gaden.

Her fandt ellers en begivenhed frem, der med tiden nok vil blive kaldt historisk. For netop her blev den og de første århusianere vaccineret mod virussen covid-19.

- Jeg har lidt dårlig samvittighed, fordi jeg er 95 år, så jeg synes, der er nogle, som burde komme før mig, men mine børn siger, at jeg skal lade mig vaccinere, så jeg ikke risikerer at blive syg og smitte dem, som passer på mig, sagde 95-årige Else Jensen til DR da hun blev vaccineret som den første århusianer.

Annonce

Det foregik bag hermetisk lukkede plejehjemsdøre, uden adgang for pressen, bortset fra DR og regionens fotograf.

Men Aarhus' kamp mod pandemien er dermed i gang, slog både borgmesteren og regionsrådsformanden fast.

- Det er en god dag. Det er begyndelsen på enden af en verdenspandemi. Og selv om det regner, blæser og er koldt, bliver man varm i hjertet over den gode nyhed, at vi i dag starter vaccinationen af de første 1.100 beboere og 500 ansatte på kommunens plejehjem, sagde borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Det betyder at halvdelen af Aarhus Kommunes cirka 2.300 plejehjemsbeboere blev vaccineret søndag.

De største først

De 1.100 beboere bor på 15 af kommunens i alt 50 plejehjem, og man er startet med de største plejehjem, derfor det store antal beboere. Derefter følger de resterende 35 plejehjem i de kommende dage i takt med, at man modtager vaccinen.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) glædede sig søndag morgen over ,at de første århusianere nu bliver vaccineret. Foto: Flemming Krogh

- Plejehjemmene får vaccinen efter størrelse, så de største får først og derefter går man frem i rækkefølge, fortæller Hanne Linnemann, leder af sundhedsstaben i magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg.


Jeg er simpelthen så glad på de ældres og deres familiers vegne. De ældste har båret det største læs gennem hele pandemien. Og de har båret rigeligt. Nu skal de vaccineres først og slippes fri. Så det er glædens dag.

Jette Skive, (DF), rådmand Sundhed og Omsorg


Når regionen modtager flere vacciner måske allerede mandag kan man fortsætte med de øvrige plejehjem.

- Aftalen er, at vi gør Aarhus færdig først inden man går videre til de øvrige kommuner med højt smittetryk, fortæller Hanne Linnemann.

Kun DR havde fået lov til at komme inden for på plejehjemmet Ankersgade for at interviewe den første århusianer, Else Jensen, der fik vaccinen. Foto: Rune Borre Jensen, Region Midtjylland

De fik vaccinen søndag:

Sundhed og Omsorg har valgt at give vaccinen efter plejehjemmenes størrelser. De største får den først.

På disse plejehjem blev der vaccineret i alt 1.100 beboere søndag 27. december:

 • Ankersgade, Aarhus
 • Hedevej, Risskov.
 • Bøgeskovhus, Viby
 • Tranbjerg Plejehjem
 • Demenscenter Aarhus
 • OK Fonden, Egå
 • Cereshuset, Aarhus
 • Trøjborg plejehjem
 • Skelager, Skejby
 • Vejlbygade, Risskov
 • Kløvervangen, Skødstrup
 • Thorsgården, Åbyhøj
 • Aarhus Friplejehjem, Tranbjerg
 • Madsbjerg, Højbjerg-Holme
 • Vikærgården (korttidspladser), Risskov

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) var der også for at markere at de første 2.200 modtagne vacciner nu er på vej ind i armene hos ældre borgere og sundhedspersonalet på regionens sygehuse.

- Det er en fantastisk dag. Vi har rigtigt hurtigt i den seneste tid fået et stort pres på hospitalerne og nu kan vi for alvor komme i gang med at bekæmpe virussen, sagde han.

- Vi starter med de svageste mennesker for at redde menneskeliv, forklarer regionsrådsformand Anders Kühnau (S). Foto: Flemming Krogh

Hvorfor giver I plejehjemsbeboere først og ikke hele første portion af vaccinen til det sygehuspersonale, der hver dag skal arbejde med covid-19-patienter?

- Fordi vi vil give de mest sårbare mennesker en vaccine først. Det drejer sig om at redde menneskeliv. Og ved at give de svageste først, vil der heller ikke blive indlagt så mange. Derfor kan det også lette sygehuspersonalet. Og frontpersonalet på sygehusene er stadigvæk også blandt de første, der får vaccinen, siger Anders Kühnau.

Annonce

"Glædens dag"

I Aarhus Kommune glæder det også rådmanden for Sundhed og Omsorg Jette Skive (DF), at vaccinationerne nu er i gang.

- Jeg er simpelthen så glad på de ældres og deres familiers vegne. De ældste har båret det største læs gennem hele pandemien. Og de har båret rigeligt. Nu skal de vaccineres først og slippes fri. Så det er glædens dag. Når vi i slutningen af januar har fået vaccineret alle beboere to gange kan vi begynde at åbne mere for plejehjemmene. Så det kan kun gå for langsomt med at få vaccineret alle, siger Jette Skive.

Ifølge Anders Kühnau forventer Region Midtjylland at man mandag modtager yderligere cirka 18.000 vacciner, som skal fordeles i Aarhus og til plejecentre i de kommuner med det største smittetryk efter Aarhus. Det er blandt andet Favrskov, Randers, Holstebro, Skive og Horsens.

Radio4 Morgen snakkede med 95-årige Else Jensen, der var en af de første i Danmark til at blive vaccineret. Du kan høre interviewet med Else Jensen herunder, hvor hun også fortæller, hvilke tanker hun gjorde sig inden vaccinationen: 

Annonce
Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Debat

Venstre ønsker ny skiltepolitik: Det skal være tilladt at reklamere i vejkanten for jordbær og æg

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce