Annonce
Indland

Hver femte psykiatriske patient bliver indlagt igen efter kort tid

Hver femte psykiatriske patient bliver genindlagt efter kort tid. Det viser nye tal fra Sundhedsministeriet.

Nye tal fra Sundhedsministeriet viser, at hver femte psykiatriske patient bliver indlagt igen, kort tid efter at de er blevet udskrevet. Det skriver Politiken.

Årsagen er mangelfuld behandling og dårligt samarbejde, lyder det fra pårørende og læger.

I rapporten fra Sundhedsministeriet, som Politiken har kigget på, fremgår det, at 22,3 procent af alle indlagte patienter i psykiatrien bliver akut genindlagt senest 30 dage efter udskrivelsen.

Rapporten er den årlige karakteruddeling til sundhedsvæsenet.

Ifølge Gitte Ahle, der er formand for landets psykiatere, er tallene udtryk for, at patienterne ikke får den behandling, de har brug for, før de bliver udskrevet.

- Antallet af genindlæggelser vidner om, at de indlæggelser, vi har, er alt for korte, og det er de, fordi vi mangler kapacitet til at have patienterne indlagt i tilstrækkelig tid til, at vi kan give en ordentlig behandling, siger Gitte Ahle til Ritzau.

Og indlæggelsestiden er grundlæggende for, hvordan kvaliteten af behandlingen er.

I psykiatrien har man netop brug for tid og ro for at give patienterne en ordentlig behandling og stille en ordentlig diagnose, mener hun.

- Det skal være fagligheden, der afgør kvaliteten. Det skal ikke være logistikken, der bestemmer, hvornår man udskriver en patient, siger Gitte Ahle.

Der har ellers i årevis været fokus i psykiatrien på at undgå akutte indlæggelser, uden at det er blevet bedre. Og det bekymrer Thorstein Theilgaard, der er generalsekretær i pårørendeforeningen Bedre Psykiatri.

- Jeg bliver vred og forarget. Fordi det her handler jo om mennesker, som ikke får den behandling og støtte, som de har brug for for at komme mest muligt tilbage til livet.

Til Politiken siger sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (V), at regeringen vil prioritere psykiatrien i sin kommende psykiatrihandleplan.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce