Annonce
Aarhus

Hver fjerde af de særligt sårbare er overset: Brev på vej til de glemte patienter fra regionen

Der er et brev på vej til de patienter i gruppe fem, der måske ikke har modtager en invitation til vaccination i deres e-boks. Foto: Jens Thaysen
Direktøren svarer på læsernes spørgsmål. Region Midtjylland har opklaret, hvorfor 2.200 særligt sårbare borgere ikke er indkaldt til vaccination: Det var fejl i et regneark. Men hvorfor flere tusinde andre sårbare borgere i gruppe 5 endnu ikke er indkaldt, er fortsat et mysterium.

AARHUS: Lørdag skrev vi, at 9.000 særligt sårbare patienter i gruppe 5 ved en fejl var glemt i vaccinationskøen.

En lang række læsere har henvendt sig til avisen. De undrer sig over, hvad der er sket, og mange er bange for, at de selv er blandt de glemte patienter.

Vi har forelagt direktøren i Region Midtjylland, Ole Thomsen, nogle af de mange spørgsmål.

Annonce

Har I fundet flere fejl, end den med de bestemte personnumre, systemet så bort fra?

- Vi har tjekket for alle de fejl vi kunne komme i tanke om, og ikke fundet andre. Og vi har bedt de andre hospitaler om at tjekke, om de også har en "nul-fejl", siger Ole Thomsen.

Det har de ikke. 2.200, af dem skyldes at de har et cpr-nummer, der begynder med "nul". Og de patienter er alle tilhørende Aarhus Universitetshospital. Men det er ikke de eneste sårbare patienter, der ikke er blevet vaccineret.

26 procent manglede

- Vi kunne ikke forstå hvorfor der i en uges tid "manglede" flere tusinde patienter. Var der en fejl i datastrømmen, måske havde de ikke modtaget en besked i deres e-boks. Det kunne ikke passe at 26 procent af de sårbare patienter i gruppe 5 ikke ville vaccineres, siger han.

Men var der en fejl?

- Det ved vi ikke. Vi kan ikke finde nogen fejl, og vi kan her mandag se, at de faktisk er begyndt at booke tider, siger Ole Thomsen.

Det drejer sig i alt om en fjerdedel af regionens gruppe 5-patienter.

- Vi er vant til at håndtere to millioner ambulante patienter om året. Men det her handler om, at systemerne bliver lavet undervejs mens vi bruger dem. Og fejlene skal også findes undervejs. Og det er jo ikke godt, men det afspejler at det hele skal gå rigtigt stærkt, siger han.

Hvad gik galt?

- For de 2.200 er der tale om en fejl i et excel-regneark. Vi plejer ikke at håndtere patientdata i excel. Men det viser, at de her processer er meget mere håndholdte end dem vi plejer at bruge. Normalt tager vi ikke patientoplysninger ud af et system og over i et andet, siger Ole Thomsen.

Af en eller anden grund kan excel ikke tolke et cifer, der begynder med tallet nul.

- Så læses det som et tal i stedet for et cpr-nummer. Det sker ikke med numre der begynder med to cifre, siger han.

Annonce

Også yngre end 65 år i gruppen

En 28-årig gigtpatient er ikke indkaldt, selv om hun er i immumdæmpende behandling. Hendes læge oplyser, at det kun er patienter der er ældre end 65 år, der regnes til gruppe 5.

- Vi har indkaldt på to måder. I første omgang var det hver enkelt læge, der har med sårbare patienter at gøre, der - nærmest efter hukommelsen - lavede en liste over hvilke patienter, der skulle vaccineres, siger Ole Thomsen.

Dem var der cirka 3.000 af. Efterfølgende lavede regionen et datatræk efter en række kriterier, for at finde frem til alle patienterne.

- Vi spurgte regionens Tværfaglige Specialeråd hvilke egenskaber vi skulle lede efter hos patienterne for at finde den gruppe der skulle vaccineres i gruppe fem. Et af kriterierne var et alderskriterie, forklarer han.

Personer over 65 år er i større risiko for at dø af covid.

- For nogle patientgrupper var det, det afgørende kriterie, for andre patientgrupper tog vi patienterne med uanset alder. Grunden er, at Sundhedsstyrelsen hele tiden har sagt, at ældre over 65 har en meget større risiko for et alvorligt forløb, siger han.

Annonce

Vi har fundet dem vi skal

Risikerer man så ikke, at der bliver stor forskel mellem hvem regionerne indkalder?

- Jeg tror, at forskellen kan være endnu større. Nogle regioner har ikke lavet en databaseret gennemgang. Nogle har sendt opgaven ud til de enkelte afdelinger, siger Ole Thomsen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at borgerne i Region Midtjylland er blevet forfordelt.

- Vi har fundet 38.000 patienter, og det svarer godt til det antal, vi skulle finde ifølge Sundhedsstyrelsen. Så det har ikke været svære at komme ind i gruppe 5 her end i de andre regioner, siger han.

Hvornår kan de "glemte" patienter forvente at modtage en invitation til vaccination?

- For langt de fleste skulle den dukke op i dag (mandag, red). For de resterende inden for to dage, siger han.

For en sikkerheds skyld sender regionen selv et brev ud i e-boksen til alle sårbare patienter patienter i gruppe 5, der endnu ikke har booket en tid.

- Vi spørger dem, om det er med vilje, de ikke har bestilt en tid, og hvis de ikke har modtaget en invitation men gerne vil vaccineres, så skal de ringe til vores bookingsupport, siger han.


Nu må regionen finde det ekstra gear og sætte vaccination af fejlvisiterede patienter i gruppe 5 i gang med det samme.

Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse


Annonce

Krav om straks-vaccinering

Kræftens Bekæmpelse er, for at sige det mildt, ikke imponeret over regionens håndtering af indkaldelserne. Organisationen forlanger, at de glemte patienter skal helt frem i vaccinationskøen.

- Nu må regionen finde det ekstra gear og sætte vaccination af fejlvisiterede patienter i gruppe 5 i gang med det samme, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker.

Er det en mulighed?

- Ja, hvis vi sletter nogle af de tider, andre borgere allerede har booket. Og beder dem om at booke en ny tid. Men det gør vi ikke. Vi lægger hele tiden nye tider ud. De næste på onsdag. Og så snakker vi med Seruminstituttet og Sundhedsstyrelsen om at rykke de yngste i gruppe 7 - de 80-årige, tilbage, så de andre får mere plads til at booke, siger Ole Thomsen.

En borger spørger om man kan vælge AstraZeneca vaccinen fra og Pfizer til?

- Nej, det kan man ikke, siger han.

En læser mener, at den nyrepatient vi skrev om lørdag, Søren Velling, kom foran i køen, fordi han brokkede sig.

Kommer man før til, hvis man render jer på dørene?

- Nej, Søren Velling var en af de glemte patienter. Da vi blev opmærksom på, at han havde ventet i mere end to måneder, og der var en vaccine i overskud, skulle han ikke vente til efter weekenden, med at blive vaccineret, når det er os der har lavet en fejl, vi kan rette nu, siger Ole Thomsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce