Annonce
Indland

Hver tredje cyklist bruger håndholdt mobil på jernhesten

Colourbox/Free
Cykling og håndholdt mobil er en dårlig kombination, der kan give alvorlige skader og en bøde på 1000 kroner.

Hver tredje cyklist bruger håndholdt mobiltelefon ofte eller engang imellem, når de kører på den tohjulede.

Det fremgår af en undersøgelse blandt 836 cyklister i alderen 18 til 65 år, som er udført for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension.

- Det er bekymrende at se, hvor mange der siger, at de bruger mobilen håndholdt, når de kører på cykel, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Flest mobilbrugere findes blandt cyklister i alderen 18 til 35 år. Her erkender 54 procent, at de bruger mobilen ofte eller engang imellem, når de træder i pedalerne.

- Ud over at det er forbudt, så er det også risikabelt, da det kan betyde, at man overser en anden trafikant eller for eksempel en kantsten, vælter og kommer alvorligt til skade, siger Lisbeth Sahl.

Sidste år blev 916 cyklister dræbt eller kom til skade i trafikken.

Rådet for Sikker Trafik kører sammen med Forsikring & Pension i disse uger en kampagne mod uopmærksomhed i trafikken.

- Et fald på cyklen kan have store personlige og økonomiske omkostninger for den enkelte, og derfor er det vigtigt, at vi får flere til at flytte fokus væk fra mobilen og i stedet koncentrere sig om trafikken.

- Falder man på sin cykel, så risikerer man brækkede lemmer, ødelagte tænder eller en hovedskade, siger chefkonsulent Nanna Dalsgaard Wilkens, Forsikring & Pension.

Det koster 1000 kroner i bøde, hvis man bruger håndholdt mobil på cykel.

Seniorprojektleder Lisbeth Sahl tror ikke, det vil afhjælpe problemet at hæve bødetaksten.

- Jeg tror mere, det handler om, at vi alle sammen - både cyklister og bilister - skal være mere opmærksomme i trafikken.

- Og så handler det også om, at forældre skal være gode rollemodeller for deres børn.

- Hvis forældrene sidder og sender sms'er, når de kører bil, så vil børnene opfatte det som legitimt. Og så vil de kopiere adfærden, når de cykler, siger Lisbeth Sahl.

Undersøgelsen er gennemført i november 2019 af analyseinstituttet Epinion.

/ritzau/

Annonce
Pressemeddelelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus

Nye patienter i isolation: Danskere testes for coronavirus i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce