Annonce
Aarhus

Hver tredje dommer bliver påvirket af tilråb fra sidelinjen

<p>Ikke alle forældre husker, at poderne endnu ikke er professionelle fodboldspillere. Arkivfoto</p>

Grimme tilråb fra sidelinjen er med til, at dommere hvert år får lyst til at lægge fløjten på hylden. Hos Aarhus Fodbolddommerklub oplever man, at der er mindre respekt for manden i sort.

Annonce

Fede svin. Idiot. Bøsserøv. Brilleabe.

Det er blot nogle af de grimme ting, som danske fodbolddommere landet over må forvente at lægge øre til, når de hver weekend pakker fløjten, det sorte tøj samt de røde og gule kort for frivilligt at dømme en kamp.

I Dansk Boldspil-Unions store fairplay-undersøgelse, som danner udgangspunktet for den nye kampagne med navnet "Husk respekten - også uden for banen", svarer næsten hver tiende af de adspurgte dommere, at det går dårligt eller meget dårligt med fairplay i dansk fodbold.

Det er en højere andel end resten af de adspurgte i undersøgelsen. Værst ser det ud på Sjælland, hvor over 14 procent af dommerne giver fairplay-kulturen bundkarakter, mens det her i Østjylland kun gælder 7,2 procent af dommerne.

Annonce

Manglende respekt

En af DBU-undersøgelsens hovedkonklusioner er, at hver femte af de adspurgte mener, at forældrenes opførsel på sidelinjen er blevet værre det seneste år. Som i resten af landet er der også i Østjylland forældre, der til tider går lidt for meget op i kampene.

Det fortæller Morten Rask Thomsen, der er formand for Aarhus Fodbolddommerklub.

»Sådanne situationer har man altid hvert år, men spørgsmålet er, om det er stigende eller ej. Jeg synes, det er det samme niveau, som det altid har været. Men jeg kan godt forstå, at man synes, det er blevet værre, for folk har en tendens til at synes, at de ikke behøver have respekt for autoriteter, og det er problemet, synes jeg. Der er generel mindre respekt i samfundet for dem, der har en autoritet. Sådan er det også uden for fodboldbanen,« siger han.

»Til alle kampe, hvor der er forældre, er der råb og skrig. Men man kan jo spørge, hvornår det går over grænsen. Er de bare entusiastiske, synes jeg egentlig, det er okay. Men er det fordi, man går personligt efter dommeren - altså det, der er under den sorte trøje - så går man over grænsen«.

Ifølge Morten Rask Thomsen er det typisk i ungdomsrækkerne, at forældrene råber mest, og det er værst, når spillerne er i alderen 10-16 år.

»Det sker i helt almindelige kampe, hvor der pludselig er en forælder eller to, der tænder fuldstændigt af. Jo højere, du kommer op i rækkerne - eksempelvis mesterrækken - jo mere entusiastiske bliver de på vegne af deres børn. Vi ser de sjældent i de unge rækker, hvor det egentligbare handler om at være social og have en god oplevelse. Men jo mere der er på spil, jo mere entusiastiske er forældrene, og jo nemmere har de ved at gå over stregen,« siger den østjyske dommerformand.

Annonce

Dommer gik hjem

Og det går til tider langt over grænsen. I hvert fald svarer knap hver tredje af de adspurgte dommere i undersøgelsen, at tilråbene fra sidelinjen har indflydelse på deres motivation og lyst til at være fodbolddommer.

Det oplever man også i Aarhus Fodbolddommerklub, men det er et fåtal.

»Der kommer altid nogen, der ikke vil dømme mere på grund af tilråb. Men vi taler med dem, og så begynder de at dømme igen. Det drejer sig måske om 5-10 stykker om året, og det er ud af over 300 dommere. Til 95 procent af kampene, vi dømmer, er der ingen problemer,« siger formand Morten Rask Thomsen.

Han har ikke oplevet, at en dommer fuldstændig har lagt fløjten på hylden på grund af tilsvininger, men han husker en enkelt episode fra det seneste årti, hvor en dommer fik nok af tilråb fra sidelinjen og simpelthen smed fløjten midt i kampen og gik hjem.

»De kørte på ham personligt og kaldte ham en dårlig dommer og andre ting. Og som ung dommer bliver du bare mere usikker. Du bliver ikke en dårligere dommer, men forældrene er med til at gøre dommeren usikker. De underminerer hans dommergerning, det bliver selvforstærkende, og på den måde bliver han dårligere,« siger Morten Rask Thomsen.

»De (dommerne, red.) synes selvfølgelig, det er ubehageligt, når forældrene gør det, for det er overhovedet ikke retfærdigt i forhold til, at det er en frivillig person, der dømmer kampen. Det skal man have en vis forståelse for«.

Morten Rask Thomsen tilføjer, at man i Aarhus Fodbolddommerklub har et godt samarbejde med deøstjyske klubber, og skulle der være nogle dommere, der har det svært, står fodbolddommerklubben og DBU hele tiden klar til at hjælpe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Corona gør comeback i Østjylland: Hvor bekymrede skal vi være for det stigende smittetal?

Livsstil

Sådan føles det at blive gammel

Annonce