Annonce
Indland

Hver tredje importør har solgt alt for røde tunbøffer

Fødevarestyrelsen finder ulovligt indhold af tilsætningsstoffer hos 6 ud af 17 danske importører af tunkød.

Fødevarestyrelsen har fundet ulovlige mængder antioxidanter i tunbøffer hos hver tredje importør.

Der er tale om antioxidanten ascorbinsyre, der får tunkødet til at se mere rødt og friskt ud.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) vil på baggrund af fundene skrue op for kontrollen.

- Det er helt uacceptabelt, at der bliver svindlet med tilsætningsstoffer, så forbrugerne ikke kan se, hvad de køber, siger Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

Antioxidanterne er ulovlige, hvis de overskrider EU's vejledende grænser.

Fødevarestyrelsen har fundet et indhold af antioxidanter, der var op til syv gange højere end EU's vejledende grænser, i importeret tun hos 6 ud af 17 danske importører.

De ulovlige mængder antioxidanter har ikke gjort tunfiskene farlige at spise.

Men tilsætningsstofferne kan sløre både arten og kvaliteten, og det er efter Fødevarestyrelsens opfattelse vildledning af forbrugerne.

Det er ikke de danske importører, der ifølge Fødevarestyrelsens undersøgelser står bag den overdrevne brug af tilsætningsstofferne.

Men de har ansvaret for, at deres varer er uden ulovlige tilsætningsstoffer.

- Min forventning er, at pres fra danske importører og de europæiske myndigheder vil føre til mindre brug af ulovlige tilsætningsstoffer i fremtiden, siger Mogens Jensen.

Fiskene med det ulovlige indhold af tilsætningsstoffer var indført dels fra andre EU-lande, dels importeret fra Vietnam.

Fødevarestyrelsen vil i 2020 udtage cirka 50 prøver af tun til analyse. Sidste år blev der udtaget 24 prøver.

/ritzau/

Annonce
Pressemeddelelse fra Fødevareministeriet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Balanceplan - vi skal værne om de svageste

90 millioner kroner. Så meget står socialområdet til at skulle spare i den balanceplan, som rådmand Kristian Würtz (S) har fremlagt for byrådets partier. Det er besparelser, der vil gå umådeligt hårdt ud over vores svageste borgere. I skrivende stund foregår der politiske forhandlinger om planen. Jeg håber inderligt, at byrådets partier når til fornuft og i fællesskab finder frem til en løsning, så det ikke går så voldsomt ud over de af vores medborgere, der har det allersværest. For at give et eksempel står kommunens botilbud til at skulle spare 13 millioner kroner på driften, hvis balanceplanen gennemføres. Og det er vel at mærke i en sektor, der i forvejen er urimeligt hårdt presset. Vi risikerer, at det får fatale konsekvenser for vores medborgere med mentale lidelser eller fysiske handicap. For slet ikke at tale om personalet, der hver dag kæmper for at få enderne til at hænge sammen. Vilkårene for at udføre deres arbejde bliver kun svækket, hvis vi skærer ned på et tidspunkt, hvor der snarere er brug for flere investeringer frem for færre. Hvad med en fælles løsning? I en kommune som Aarhus bør det være en førsteprioritet, at vi værner om vores socialt udsatte borgere, hvad enten det er borgere med et fysisk handicap, en psykisk lidelse, misbrugsproblemer eller noget helt fjerde. Vores sociale sikkerhedsnet, som vi normalt sætter en dyd i at værne om, kommer simpelthen til at slå revner, hvis balanceplanen gennemføres med alle de besparelser, som er fremlagt. Men selvfølgelig nytter det ikke at fremsætte en klagesang uden at være villig til at finde pengene. For budgetterne på socialområdet er presset. Det skyldes betydelige merudgifter i hele den sociale sektor, fordi flere af vores medborgere har haft brug for hjælp, end forvaltningen havde forudset. Desværre er det en tendens i vores samfund, der vidner om, at flere og flere mennesker har brug for en hjælpende hånd i tilværelsen. Det er en stærkt bekymrende udvikling, som vi bliver nødt til at tage hånd om politisk. Derfor kunne det klæde byrådets partier at tage udviklingen på socialområdet alvorligt. Der er brug for, at alle hjælper til, så Aarhus Kommune ikke ender i socialpolitisk armod. Derfor opfordrer jeg politikerne til at gå til forhandlingerne med reelle forslag til, hvor pengene skal findes. For eksempel ville det være forbilledligt, hvis alle magistratsafdelinger bidrog til at sænke sparekravet på socialområdet. Det er en uvant adfærd, men ikke desto mindre nødvendigt, taget den krisesituation, vi befinder os i på det sociale område, i betragtning. Det ville klæde systemet at handle solidarisk frem for at holde fast i en silotankegang – særligt når det er vores svageste borgere, der står for skud. Jeg håber, politikerne er villige til at lytte til budskaberne fra tirsdagens demonstration, hvor flere af byens sociale og faglige organisationer i fællesskab forsøgte at gøre dem opmærksom på, at der er behov for en værdig balance i planen.

Aarhus

Overblik over stjerner og andre priser: Sådan gik det Aarhus ved Michelin-uddelingen

Aarhus For abonnenter

Eksperter om Michelin-uddeling: Aarhus bør være særligt skuffet

Annonce