Annonce
Aarhus

Hverdagen i bazaren: Tilfældigheder gjorde ham til succes-slagter

"I dag ved vore leverendører godt, at vi kun vil have det bedste kød. Og vi har været her så mange år, så kunderne ved, hvad de får," siger Mohammed Awad. Foto: Axel Schütt
Mohammed Awad er uddannet som maskiningeniør - men leverer nu førsteklasses kød fra sin butik i Bazar Vest.

AARHUS: I 1995 var Mohammed Awad uddannet som maskiningeniør. Der var 12, der bestod på holdet, men kun én fik arbejde umiddelbart efter. Og det var ikke Mohammed.

Der var krise i branchen, og da det havde rettet sig to-tre år senere, var Mohammed Awad i stedet blevet slagter.

- Jeg hjalp for sjov en slagter i byen, og efter tre måneder var jeg en god slagter. Så fik jeg et tilbud om at åbne en slagterbutik i Bazar Vest i den gamle afdeling, og slog til. Så jeg har næsten været med fra starten, siger slagteren, der som palæstinensisk flygtning kom til Danmark som 18-årig i 1985.

Forretningen gik godt, og da bazaren udvidede i 2003, blev der indrettet en helt ny slagterbutik til Mohammed Awad. Her trak han på sin uddannelsesmæssige baggrund, og når han i dag viser rundt i butikken er det med stolthed.

- Vi bærer slet ikke på de tunge dyrekroppe, vi løfter dem med en kran og kører dem direkte fra lastbilen og ind i kølerummet og butikken på skinner i loftet. Det er rigtig godt. Og vi kan lave hele bagbutikken om til et stort kølerum. Det er der altså ingen andre slagterbutikker, der har. Og jeg har selv lavet det, siger han.

Butikken glimrer også med en elite-smiley.

Annonce

Jeg hjalp for sjov en slagter i byen, og efter tre måneder var jeg en god slagter. Så fik jeg et tilbud om at åbne en slagterbutik i Bazar Vest i den gamle afdeling, og slog til. Så jeg har næsten været med fra starten.

Mohammed Awad

Fra Aarhus Slagtehus

Kødet køber han især hos Aarhus Slagtshus og Himmerlandkød i Aalestrup.

- Det gælder om at have flere leverandører, så vi får kødet til den rigtige pris. Men vi vil kun have det bedste. Oksekødet er limousine, for selv om det er dyrere, er det det, vore kunder vil have. I starten tog jeg altid selv ind og udvalgte kødet, men i dag ved leverandørerne, at vi vil have kvalitet, så de tør ikke sende os noget dårligt. For så sender vi det retur, siger Mohammed Awad.

Han står selv i butikken og har tre ansatte.

Da han åbnede med en mindre butik i den gamle bazar, havde han en kammerat med som ejer.

- Men han var ikke forretningsmand som mig, så jeg overtog selv butikken. Bazar Vest har betydet rigtig meget for mig. Det er ligesom en familie, alle kender hinanden, siger han.

En halal-rullepølse

De danske kunder og kunder med anden etnisk baggrund er to forskellige kundegrupper.

- De sidstnævnte vil gerne købe store stykker, for eksempel en bov, som nogle så selv skærer op til gullash. Store partier er billigere. Vi skærer det op for dem, men med benene i. Danskere køber mest t-bone, koteletter, mørbrad og hakket kød. Vi har succes med hakket kød, da det er noget helt andet end det vakuum-pakkede kød, man også kan købe. For os er det to kundegrupper, der passer godt sammen, for vi får solgt alt fra dyrene, siger han.

Alt kød i butikken er halalslagtet. Trods det har han også flere danske specialiteter, hans egne spegepølser og rullepølser. Hjemmellavet pastrami. Og til grill har han sin personlige udgave af libanesiske pølser.

BAZAR VEST

I en serie artikler går vi ind bag facaden på forskellige miljøer i Aarhus. Vi er nået til Bazar Vest. Vi har besøgt centret en morgen før åbningstid, og i de kommende dage taler vi med flere af personerne bag butikkerne og restauranterne.

Serien er støttet af Aarhuus Stiftidendes Fond.

En kunde med 25 kilo

Han har gennem årene hjulpet familiemedlemmer med at åbne slagterbutik, blandt andet i Vesterbrogade. Og i den anden del af bazaren, er hans bror slagter.

- Men vi er også konkurrenter, siger han.

I det samme ruller en ældre mand med skægstubbe en stor indkøbskurv med hjul under ud fra butikken med kød af forskellige udskæringer. Tydeligvis et familiekøb.

- Der er cirka 25 kilo. Om vinteren er der mad til en måned, om sommeren, når vi griller, ville det nok kun vare 14 dage, siger han med et stort smil.

I hele butikkens baglokale og kølerum er der monteret skinner i loftet. "Vi bærer slet ikke på det tunge kød. Det er en af årsagerne til, vi har en elite-smiley," siger Mohammed Awad. Foto: Axel Schütt

Børnene går egne veje

Mohammed Awad har en stabil kundekreds, også folk, der kommer langvejs fra.

- Vi har været her i så mange år, så de ved, hvad de får, siger han.

- Jeg synes generelt, bazaren har nogle gode butiksejere, der har stor erfaring. Der er ingen tomme butikker, og jeg føler, der er ro på. Kommunens byggeri af det nye kontorhus med 1.000 arbejdspladser lige overfor bazaren har været et godt signal, der giver tryghed, især til dem, der bor udenfor Gellerup, siger Mohammed Awad.

Selv bor han på Jernaldervej. Han har tre store børn, de to læser medicin, en læser til ergonom. Ingen af dem har planer om at blive slagter.

Tegning: Jens Nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Endnu en mor tiltalt i sag om sex-overgreb: Datter blev bedøvet og udsat for groft seksuelt misbrug

Blog

Blog: Lad os nu udskifte den rædsel af en nationalsang!

Danmarks Radio markerede traditionen tro nytåret med rådhusklokker, fyrværkeri og DR Pige Koret. Men helt bemærkelsesværdigt præsenterede den nedsparede statsradiofoni en splinterny optagelse sammen med stjernemusikerne i Den Danske Strygekvartet. Og skulle man ikke have opdaget det på grund af almindelig træthed, buldrende brag, løsslupne champagnepropper, forvrøvlede onkler, berusede teenagere, gøende hunde eller festende naboer, kan du få lidt hjælp her! Der var nemlig et tydeligt budskab i repertoiret på de fire fremførte sange: Lad os nu få en nationalsang, som hæver sig over den bedagede, udtjente, lettere patetiske og banale Oehlenschläger-hymne, som vi og tidligere generationer er blevet plaget med siden 1819. Vel var det trange tider efter den ydmygende statsbankerot i 1813 og Norges farvel til unionen året. Lige så deprimerende var Frederik VI´s håbløse klamren sig til taberen Napoleon, selv om kongens rådgivere mindeligt bad ham skifte side i tide. Adam Oehlenschläger og jeg er faktisk begge to studenter fra Efterslægtsselskabets Skole, men vi bliver nok ikke enige om de lyriske kvaliteter i hans selvudnævnte ”Fædrelands Sang”. Det er jo så ravende banalt, at selv Richard Ragnvald fremstår som kunst. Og så er det galt! Der er et yndigt land, det står med brede bøge nær salten østerstrand.| Det bugter sig i bakke, dal, det hedder gamle Danmark og det er Frejas sal. Og for at understrege håbløsheden og de anstrengte rim napper vi altid sidste halvdel af og den 12.!! afsluttende strofe, når vi skal spille landskampe eller være højtidelige. Vort gamle Danmark skal bestå, så længe bøgen speiler sin top i bølgen blå.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];