Annonce
Mad og drikke

Hvide og røde stjerner fra Norditalien

Arkivfoto: Carsten Medom Madsen/Colourbox.

Italien er et skatkammer af indfødte druesorter, og mange af dem findes stort set kun i Italien. Ruché og arneis hører begge hjemme i Piemonte, hvor nebbiolo og barbera overskygger de fleste andre sorter.

2018 Aurelia Arneis Massimo Rivetti, Piemonte, Italien Jysk Vin: 109/85 kroner v. 6 (13 procent)

Parfumeret duft af hvide blomster, abrikos, appelsinskal, brød og smør. Blød og pænt fyldig i munden, syren er moderat, men stor nok til at holde flødefedme i mundfornemmelsen nogenlunde i skak. Sødmefuld frugt med melon, abrikos, hvid fersken og saftig pære med et drys sort peber. En vin som skal drikkes for sin ligefremme og utilslørede hyldest til den smækre frugt. Men server den godt afkølet, så den ikke snubler i sin egen fedme og sødme og bliver kvabset. Tilbudsprisen trækker fire stjerner.

2015 Chardonnay Cantina Terlan, Alto Adige, Italien Philipson: 145/120 kroner v. 12 (13,5 procent)

Forholdsvis intens duft af ananas, abrikos, kvæde, gule blommer og smørbagt brød. Der er citronsyrlighed og grapefrugt-bitterhed i smagen, som også har stor frugtsødme rundet af med honning. En fyldig, rund og poleret vin som heldigvis har en god syre, der ranker og giver friskhed. Fire stjerner.

2017 Terlaner Classico Cantina Terlan, Alto Adige, Italien Philipson: 180/115 kroner v. 12 (13,5 procent)

Pinot blanc, chardonnay og sauvignon blanc. Der er æble, pære, syrlig fersken og yoghurt i duften. Den samme frugt findes i smagen, som også er krydret med tobak, en smule fennikel og peber. I eftersmagen fornemmes en salt tone. Der er intens smag i denne vin, men på en underspillet måde - det er en nærmest elegant vin, som hænger længe i munden og giver lyst til en mundfuld mere. 12 styk-prisen trækker fem små stjerner.

2018 Laccento Ruché di Castagnole Monferrato Montalbera, Piemonte, Italien Supervin.dk: 220/160 kroner v. 6 (14,5 procent)

Lys rød og gennemsigtig i glasset. En krydret duft med hindbær, tranebær, støvet, tørt træ og lakridsrod. I munden er vinen fyldigere, rundere og med mere sødme, end duften lader ane. Det skyldes til dels den høje alkohol, men også den koncentrerede frugt fra de tørrede druer. Smagen har mørke kirsebær og hindbær, lys tobak, lakrids og lys chokolade. Vinen smager bedst, når den serveres ved omkring 15 grader. Der er potentiale til et par års lagring, så seks styk-tilbuddet bør udnyttes. Fire stjerner.

2014 Generala Barbera Nizza Riserva Bersano, Piemonte, Italien Bilka: 199 kroner (14,5 procent)

Medium rød. Brombær, solbær og mørke kirsebær, vanilje, nellike, lakrids, våd jord, cremefraiche og kød. Afrundede tanniner, høj alkohol og moderat syre i munden, hvor smagen har ymer, søde og skal-bitre solbær, brombær og fadpræg med timian og en snert vanilje. En lang eftersmag med ymersyrlighed og vedholdende mørk bærfrugt. Forholdsvis slank Nizza-barbera som har nået en drikkemoden alder. Fire stjerner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Aarhus

Undrer du dig også? Hvorfor er der blå plastre på havneskulptur?

Aarhus

Corona-smitten går stadig den rigtige vej, men Aarhus er voldsomt overrepræsenteret i statistikken

Annonce