Annonce
Danmark

Hviderusserne kæmper for deres frihed - vi bør støtte dem

Annonce

Debat: Forleden var lederen af den hviderussiske opposition, Svetlana Tikhanovskaja, i Danmark.

Jeg havde fornøjelsen af at byde velkommen til hendes pressemøde, hvor journalister fra ind-og udland flokkedes for at høre hendes bemærkelsesværdige historie. Hun er utvivlsomt et af de modigste mennesker, jeg har mødt.

Egentlig ville hun slet ikke være politiker, men da hendes mand blev sat i fængsel, fordi han ville stille op imod Hvideruslands diktator Alexander Lukashenko, så besluttede hun sig for selv at stille op til præsidentvalget i stedet for hendes mand. Det var en beslutning, der fik voldsomme konsekvenser for hende selv, og som har vendt op og ned på det hviderussiske samfund.

Hviderusserne har gennem Lukashenkos 26 år lange styre været vant til at bøje nakke og afholde sig fra at udtrykke sig kritisk eller tænke selv. Med præsidentvalget i august og de mange efterfølgende demonstrationer, så er der blevet født en ny nation, hvor befolkningen er stolte af at være hviderussere. De vil leve i frihed og de vil kæmpe for den frihed, som de ikke har set meget til mens de har været underlagt Europas sidste diktator. Svetlana Tikhanovskaja er en usleben verdensstjerne.

Dybest set tror jeg ikke, hun bryder sig meget om rampelyset, men hun gør det, der skal til, for at nå sit mål, nemlig Hvideruslands frihed og at få sin mand løsladt fra fængslet. Selv er hun blevet smidt ud af Hviderusland og bruger nu sine kræfter på at lede oppositionen, men også på at samle international opbakning mod Lukashenkos regime.


Dybest set tror jeg ikke hun bryder sig meget om rampelyset, men hun gør det der skal til for at nå sit mål, nemlig Hvideruslands frihed og få sin mand løsladt fra fængslet. Selv er hun blevet smidt ud af Hviderusland og bruger nu sine kræfter på at lede oppositionen, men også på at samle international opbakning mod Lukashenkos regime.


Her kommer Danmark ind i billedet. Vi bør støtte de demokratiske kræfter i Hviderusland. Tusindvis af modige unge og gamle går på gaden uge efter uge selvom at de risikererat blive mødt med politiets vold, fængsel eller fyring fra deres arbejdsplads.

Svetlana Tikhanovskaja fortalte at hviderusserne går på gaden, fordi de ønsker frihed, men også fordi demonstrationerne er blevet et fællesskab, som hviderusserne aldrig før har oplevet. Det er et fællesskab omkring en nation, kultur og sprog, som ikke tidligere har haft mulighed for at blomstre. Det sker nu under de mest vanskelige vilkår.

Jens-Kristian Lütken

Det er gribende og rørende, og det fortjener vores støtte. Både fra den danske regerings side, men også fra det danske foreningsliv. Vi har meget at bidrage med, når det gælder opbygning af et frivilligt foreningsliv og den demokratiske dannelse, som vi næsten har med i bagagen fra barnsben.

Det skal vi give videre til hviderusserne, for det kan gøre en forskel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Smitte i Aarhus: Coronaen har haft godt fat i Aarhus V og to sydlige områder af kommunen

Aarhus

GPS-signaler i Aarhus rammes af mystiske forstyrrelser: Mistanke falder på ulovlige jammere

AGF

Ny sportslig chef på plads i AGF: - Jeg har set flere hundrede kampe på Fredensvang

Annonce