Annonce
Danmark

Hvilke butikker skjuler tobakken? Her får du overblikket

Butikskæder falder over hinanden for at vise sig frem som dem, der tager ansvar for at stoppe børn og unges rygning ved at dække tobaksvarerne til, så ingen bliver fristet. Her kan du får overblikket over, hvad nogle af de større aktører gør. Og hvornår.

1. Salling Group

Der har været kapløb om at skjule smøgerne i denne uge. Men uden lovgivning og ens regler, bliver 2019 bliver næppe det år, hvor de sidste synlige smøger forsvinder fra danske butikker. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Salling Group er den første af de store aktører, der for alvor har rykket i forhold til at gemme tobaksvarerne, så de ikke er synlige for kunderne. Det skete i Netto fra juli og i Føtex, Bilka og Salling fra 1. oktober. Salling Group (tidligere Dansk Supermarked) er den største danske detailhandelskoncern med en omsætning på 58,4 milliarder kroner.

2. Coop

Coop var også i forreste linje med at skjule tobakken i sine Irma-butikker. Efter pres fra konkurrenten og fra sundhedministeren, har koncernen netop meldt ud, at samtlige 1.100 butikker går i gang med at skjule tobakken fra årsskiftet, og 1. juli 2019 er der ikke en synlig cigaret i hverken Fakta, Kvickly, SuperBrugsen og DagliBrugsen. Coop omsætter for 44,8 milliarder kroner.

3. Rema 1000

Sidst i juni meldte den Rema 1000 ud, at tobaksvarerne skal skjules i samtlige den norske koncerns 314 danske Rema 1000-butikker fra årsskiftet. Butikskæden arbejder sammen med Kræftens Bekæmpelse om at få smøgpakkerne gemt væk inden det nye år.

4. Aldi

Den tyskejede Aldi-kæde offentliggjorde fredag sine planer: Inden årets udgang er alle tobaksvarer skjult i alle 188 Aldi-butikker i Danmark. Derudover tager Aldi fat i de medarbejdere, der ryger i fritiden. De bliver tilbudt et rygestopkursus, ligesom rygning og sundhed bliver en del af Aldis elevuddannelse.

5. Dagrofa

Dagrofa gør forsøg med at gemme tobakken i otte butikker fordelt på de kæder, Dagrofa dækker: Meny, Spar og Min Købmand. Der er 429 butikker i alt, og planen er, at tobaksvarerne skal gemmes i løbet af 2019. Men Mogens Werge, der er chef for den sociale og miljømæssige del af forretningen, kan ikke sige, hvornår alle butikker er med. Kæden Letkøb er også tilknyttet Dagrofa, men butikkerne ejes af selvstændige købmænd, og det er usikkert, hvordan de 104 Let Køb butikker stiller sig.

6. 7-Eleven

7-Eleven har ikke nogle aktuelle planer om at gemme tobaksvarer væk i sine 177 danske kiosker. Kædens ejer, Reitan Convenience, mener at ændringer skal reguleres fra politisk hold, så det sikres, at alle har det samme regelsæt at arbejde ud fra.

7. Kioskerne

Nærbutikkernes Landsforening (NBL) repræsenterer 1200 danske kiosker. Nogle helt uafhængige, andre medlemmer af kæder som Nærkøb eller Letkøb. Udmeldingen fra deres brancheforening er ganske klar: Vi ønsker ikke at gemme tobakken under disken, og vi vil kæmpe hårdt for, at den enkelte butik bevarer retten til selv at bestemme, lyder det fra formanden, Torben Pedersen.

8 Cirkle K

Circle K har ingen aktuelle planer om at flytte eller dække tobaksvarerne i tankstationernes kiosker. Circle K afventer en lovændring, så der kommer klare og ens retningslinier for salg af tobak.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

112

Tyve tømte skolekøkken under ombygning: Store fryse- og køleskabe stjålet

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce