Annonce
Danmark

Hvilke butikker skjuler tobakken? Her får du overblikket

Butikskæder falder over hinanden for at vise sig frem som dem, der tager ansvar for at stoppe børn og unges rygning ved at dække tobaksvarerne til, så ingen bliver fristet. Her kan du får overblikket over, hvad nogle af de større aktører gør. Og hvornår.

Annonce

1. Salling Group

Der har været kapløb om at skjule smøgerne i denne uge. Men uden lovgivning og ens regler, bliver 2019 bliver næppe det år, hvor de sidste synlige smøger forsvinder fra danske butikker. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Salling Group er den første af de store aktører, der for alvor har rykket i forhold til at gemme tobaksvarerne, så de ikke er synlige for kunderne. Det skete i Netto fra juli og i Føtex, Bilka og Salling fra 1. oktober. Salling Group (tidligere Dansk Supermarked) er den største danske detailhandelskoncern med en omsætning på 58,4 milliarder kroner.

2. Coop

Coop var også i forreste linje med at skjule tobakken i sine Irma-butikker. Efter pres fra konkurrenten og fra sundhedministeren, har koncernen netop meldt ud, at samtlige 1.100 butikker går i gang med at skjule tobakken fra årsskiftet, og 1. juli 2019 er der ikke en synlig cigaret i hverken Fakta, Kvickly, SuperBrugsen og DagliBrugsen. Coop omsætter for 44,8 milliarder kroner.

3. Rema 1000

Sidst i juni meldte den Rema 1000 ud, at tobaksvarerne skal skjules i samtlige den norske koncerns 314 danske Rema 1000-butikker fra årsskiftet. Butikskæden arbejder sammen med Kræftens Bekæmpelse om at få smøgpakkerne gemt væk inden det nye år.

4. Aldi

Den tyskejede Aldi-kæde offentliggjorde fredag sine planer: Inden årets udgang er alle tobaksvarer skjult i alle 188 Aldi-butikker i Danmark. Derudover tager Aldi fat i de medarbejdere, der ryger i fritiden. De bliver tilbudt et rygestopkursus, ligesom rygning og sundhed bliver en del af Aldis elevuddannelse.

5. Dagrofa

Dagrofa gør forsøg med at gemme tobakken i otte butikker fordelt på de kæder, Dagrofa dækker: Meny, Spar og Min Købmand. Der er 429 butikker i alt, og planen er, at tobaksvarerne skal gemmes i løbet af 2019. Men Mogens Werge, der er chef for den sociale og miljømæssige del af forretningen, kan ikke sige, hvornår alle butikker er med. Kæden Letkøb er også tilknyttet Dagrofa, men butikkerne ejes af selvstændige købmænd, og det er usikkert, hvordan de 104 Let Køb butikker stiller sig.

6. 7-Eleven

7-Eleven har ikke nogle aktuelle planer om at gemme tobaksvarer væk i sine 177 danske kiosker. Kædens ejer, Reitan Convenience, mener at ændringer skal reguleres fra politisk hold, så det sikres, at alle har det samme regelsæt at arbejde ud fra.

7. Kioskerne

Nærbutikkernes Landsforening (NBL) repræsenterer 1200 danske kiosker. Nogle helt uafhængige, andre medlemmer af kæder som Nærkøb eller Letkøb. Udmeldingen fra deres brancheforening er ganske klar: Vi ønsker ikke at gemme tobakken under disken, og vi vil kæmpe hårdt for, at den enkelte butik bevarer retten til selv at bestemme, lyder det fra formanden, Torben Pedersen.

8 Cirkle K

Circle K har ingen aktuelle planer om at flytte eller dække tobaksvarerne i tankstationernes kiosker. Circle K afventer en lovændring, så der kommer klare og ens retningslinier for salg af tobak.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Coronaen har stadig godt fat i Aarhus: Ny stor stigning i antal smittede

Aarhus

Kæmpe smitteudbrud på populær bar: Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Annonce