Annonce
Blog

Hvilket fællesskab ofrer du dig for?

Fællesskaber er værd at kæmpe for og bevare. Også når de ser lidt slidte ud. Så må vi ved fælles hjælp puste nyt liv i dem, invitere nye med ind og acceptere, at alt ikke nødvendigvis kan blive, som vi selv gerne vil have det.

For nylig overgav jeg mig til flere års plagen fra min familie. Jeg greb fat om golfkøllen og bevægede mig ud på den lokale bane. Inden længe har jeg gennemgået begynderkurset og kan kalde mig golfer. For bare 1 år siden, ville den fortælling nok have været efterfulgt af et suk. Men i dag er jeg faktisk rigtig glad.

Hele påsken har jeg gået på golfbanen med familien. Solen har skinnet, og vi har tilbragt timer i hinandens fællesskab med grin, konkurrence, opmuntrende ord, benovelse over hinandens kunnen og masser af glæde over, at vi er vores eget lille fællesskab.

Netop fællesskabet er det vigtige. Nok er vi fire vores eget af slagsen, men vi har også venner, vi skal spille sammen med. I klubben møder vi andre golfere, dem er vi også i fællesskab med. Pludselig er jeg med i et langt større fællesskab, nemlig med alle de andre der spiller golf.

Fællesskabet betyder langt mere, end hvad man måske lige går rundt og tænker over i hverdagen. Måske er vi mest bevidste om det, når fællesskabet slår revner indefra, når vi ikke må være med, eller hvis nogen ødelægger det for os. At føle sig alene, udenfor, uønsket eller ikke forstået er noget af det, der gør allermest ondt på et menneske.

Historier om børn, der mobbes og holdes uden for fællesskabet, går lige i vores hjerter. Det samme sker, når vi mister. Nogle dødsfald gør så ondt på fællesskabet, at vi samler vi os, så vi kan være fælles om at sørge, mindes og holde liv i det, der nu ikke er mere. Fællesskabet selv med helt fremmede hjælper os til at komme videre.

Fællesskaber findes overalt. I den nære familie, i den brede vennekreds, på arbejdspladsen, nabolaget og i sportsklubben. Vi er fælles om Danmark og hele verden. Men fællesskaber kommer ikke af sig selv, og de bevarer heller ikke sig selv. Det kræver hårdt arbejde. Der skal ingen ting til, før fællesskabet bliver ødelagt, og en enkelt eller måske mange pludselig føler sig helt alene i verden. Derfor skal vi huske at pleje det fællesskab, vi har. Hver dag.

For nylig så jeg et tv-program om en børnehave, der flyttede ind på et plejehjem. Det var to fællesskaber, der blev bragt sammen. Hvis ingen rigtig havde troet på det, kunne forsøget have været standset hurtigt, og konklusionen kunne være, at det ikke fungerede. Men de holdt ved, og pludselig blev der liv og glæde i selv de mest fortabte. Nye venskaber opstod. Hvem skulle have troet, at en gammel på et plejehjem ville græde over, at den nye ven på 5 år fra børnehaven ikke længere skulle komme på besøg hver dag? Og at en dreng på 5 år med stolthed præsenterede hans gode ven på 95 for sine forældre?

Fællesskaber er værd at kæmpe for og bevare. Også når de ser lidt slidte ud. Så må vi ved fælles hjælp puste nyt liv i dem, invitere nye med ind og acceptere, at alt ikke nødvendigvis kan blive, som vi selv gerne vil have det.

Før jeg kom ud på golfbanen var jeg sikker på, at jeg sagtens kunne undvære det fællesskab. Jeg takkede faktisk ligefrem nej, med en let overbærende latter, når familie og venner spurgte, om jeg ville være med. Nu trasker de rundt på den tørkeramte 9-huls bane, der er hård og knoldet, og ikke alle steder har lige meget græs. Jeg kender ikke til andet, men de er til tider en smule utilfredse med forholdende, for det ødelægger deres spil. Men de går der sammen med mig, så jeg kan øve mig og få golf-kortet, der giver adgang til de bedre baner. De giver med andre ord vores fællesskab en chance, selv om det et øjeblik koster lidt for dem.

I denne tid har vi god grund til at tænke over, hvilke fællesskaber vi selv passer på i vores hverdag. Om lidt er det 1. maj, vi har et folketingsvalg lige om hjørnet, og der er rigeligt med uro ude i verden. Kan vi i fællesskab sikre, at vi får alle med, så ingen skal føle sig alene – også selv om vi skal ofre lidt af os selv? Du kunne også spørge dig selv, hvilket fællesskab ofrer du dig for?

René Skau Björnsson, Direktør, formand Børnesagens Fællesråd
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Søndagens coronatal: Stadig lavt smittetryk i Aarhus - men indlæggelserne stiger

Erhverv For abonnenter

Kunde fik 300 kroner for et P. S. Krøyer-værk: Er det rimeligt, at antikvitetshandleren nu sælger det for 7.000 kroner?

Sport

Sanel Kapidzic trækker stikket fra den professionelle karriere: Familien, kammeraterne og baglåret har sendt det tidligere AGF-talent til Jyllandsserien

Aarhus

Et år med corona: Personligheder fra kulturlivet gør status på året der gik

AGF For abonnenter

Mens AGF (på ny) leder efter en sportschef: Her er fem akutte opgaver, der skal løses

Annonce