Annonce
Danmark

- Hvis min historie hjælper bare en, er det det hele værd

26-årige Liselotte Lykkemark fortæller sin historie til The Human Aspect for at hjælpe andre. Hun er desuden også aktiv i Det Sociale Netværk i Odense, hvor hun i dag studerer jura på SDU. Foto: Michael Bager
26-årige Liselotte Lykkemark har kæmpet med angst, selvskade og selvmordstanker i store dele af sit liv - i mange år troede hun, at hun var alene i verden med sine psykiske problemer, men i dag ved hun, at det hjælper at åbne op, så derfor har hun fortalt sin historie til The Human Aspect.

Åbenhed: - Det var en stor ting for mig, da jeg fandt ud af, at jeg bare er helt almindelig kedelig som de fleste af os.

26-årige Liselotte Lykkemark griner og smiler bredt. Den jurastuderende har netop delt sin historie med norske Jimmy Westerheim, og om kort tid vil millioner af mennesker verden over kunne se videoen med den unge dansker på Westerheims onlinebibliotek over livshistorier på The Human Aspect.

- Jeg har utrolig stort respekt for hans arbejde, og det han gerne vil, siger hun.

Hun har brugt omkring en time på at fortælle sin historie, som begynder i fødebyen Randers, hvor en noget yngre Liselotte i mange år blev mobbet, mens angsten for præstere dårligt konstant slog hende ned.

- Jeg led af præstationsangst, og i mange år blev jeg ved med at komme med undskyldninger for mig selv, og samtidigt bildte jeg mig selv ind, at det næste klassetrin eller den næste skole ville blive meget bedre, siger hun.

På efterskolen i 10. klasse forsøgte hun at begå selvmord ved at spille piller, og hun var også selvskadende, for som hun siger i dag, var det en af de ting, hun selv kunne kontrollere. Da hun skulle i gymnasiet flyttede hun fra Randers til Aarhus, hvor mødet med en socialrådgiver blev afgørende for hende.

- Jeg knækkede helt og gik helt ned i tre måneder, da jeg startede på gymnasiet i Aarhus. Jeg kunne nærmest ikke komme ude af min seng eller gøre noget som helst. Men da min socialrådgiver åbnede op og fortalte mig sin egen historie med angst, betød det, at jeg for første gang oplevede, at jeg ikke var alene med mine problemer, siger Liselotte Lykkemark.

Annonce
Liselotte Lykkemark kæmpede i mange år med præstationsangst og var både selvskadende og selvmordstruet. I dag har hun det meget bedre - ikke mindst fordi hun valgte at fortælle om sine problemer til andre, siger hun. Foto: Michael Bager

Fortæl det til nogen

I dag bor hun i Odense, hvor hun er i gang med femte semester på jurastudiet på SDU.

- Det er en kæmpe sejr for mig, at jeg holder fast efter to et halvt år, det er næsten det vigtigste for mig. Jeg har det rigtig godt i dag, siger hun.

Hun arbejder samtidigt frivilligt i det Sociale Netværk, hvor kontakten til Jimmy Westerheim og The Human Aspect blev skabt.

- Jeg håber, at bare en derude hører min historie og kan genkende noget af det og dermed får troen på, at de kan tage et skridt i den rigtige retning og få noget hjælp. I sidste ende handler det om at få hjælp, siger hun.

- Det er derfor, det er vigtigt for mig at stå frem i The Human Aspect. Det blev først bedre for mig selv, da jeg fortalte min historie til nogen, siger hun.

For Liselotte Lykkemark handler det også om at erkende, at man er god nok, som man er. Og ikke nødvendigvis noget særligt.

- Jeg tror, at mange bliver syge, fordi vi hele tiden bliver fortalt, at vi skal være noget helt specielt og særligt - men måske er det specielt nok at være helt almindelig og lidt kedelig, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Oversvømmelser lukkede to veje, og så blev folk tossede: - Vi fik fingeren og skældud

Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Annonce