Annonce
Østjylland

Hvor blev væksten af?: Indbyggertal stagnerer

For et år siden var 3000 børn med til at åbne Kulturby 2017 i Odder, men i løbet af året er der ikke kommet mange flere borgere til. Arkivfoto: Lars Juul

Der er ingen grund til panik, mener borgmester Uffe Jensen (V). Der er masser af gang i boligmarkedet, og det er stadigt muligt at nå målet om 25.000 indbyggere i 2025.

Odder: I løbet af 2018 er der næsten ikke blevet flere borgere i Odder Kommune. Men man skal ikke nøjes med at kigge på indbyggertallet for ét år ad gangen, mener borgmester Uffe Jensen (V).

- Sidste år var Odder den niendemest vækstende kommune i Danmark i forhold til befolkningstilvækst. Men man skal brede det ud over flere år og passe på med kun at se det i et etårigt perspektiv. Det går meget op og ned hen over årene, siger borgmesteren.

For et år siden boede der 22.626 borgere i kommunen ved årsskiftet. Og ved udgangen af november lå indbyggertallet stadig under 22.700.

- Jeg ved endnu ikke, hvordan december er gået med til- og fraflytninger. Men det er en beskeden udvikling i forhold til sidste år, erkender Uffe Jensen.

I marts vil byrådet få en analyse af, hvem der flytter til og fra Odder.

- Der er rigtig mange fra Aarhus, der flytter herned. Mange nævner letbanen som en af årsagerne, det er et kæmpe løft, at den er kommet. Vi tror blandt andet, at det er folk, der skal studere, der flytter fra kommunen. Men vi vil gerne være opdaterede på, om de sigtemærker, vi har, er realistiske, siger Uffe Jensen (V).

Annonce

Når man lægger det hele sammen, så er der mange boligprojekter i gang og lige på trappen.

Borgmester Uffe Jensen (V)

25.000 er stadig realistisk

Kommunen har som erklæret ambition at nå 25.000 borgere i 2025. Uffe Jensen mener stadig, det er realistisk.

- Det er cirka 300 nettotilflytninger om året. De senere år har der været et fødselsunderskud, nu ser det ud til at vende og være i balance. Der er omkring et par hundrede nyfødte hvert år, og lige så mange dør, siger borgmesteren.

Han peger på, at der er mange nye boligprojekter på vej.

- Vi går i gang med at lave 43 ungdomsboliger i Odder, Teglbakken går i gang med blok tre, og der sker noget på NT-grunden. Vi har solgt jævnt godt med byggegrunde i Bendixminde (Odder vestby, red.), og byrådet har lige sagt ja til at gå videre med næste etape.

- Når man lægger det hele sammen, er der mange boligprojekter i gang og lige på trapperne. Og flere end halvdelen af dem, der køber en kommunal grund, kommer fra andre kommuner, siger Uffe Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce