Annonce
Aarhus

Hvor bliver den af? Gangbro på havnen ramt af nye udfordringer

Gangbroen over togskinnerne fra Skovvejen til Fiskerihavnen blev lukket efter en påkørsel i december 2016. Siden blev den revet ned. Planen er at bygge en ny bro med en lidt anden placering. Den venter vi stadig på.Foto: Kim Haugaard
Ny gangbro fra Skovvejen over letbaneskinnerne til Fiskerivej lader igen-igen vente på sig. Nu er det jordbundsforholdene, der driller. Gangbroen skulle have været klar i 2017.

AARHUS: Det var i december 2016, at gangbroen fra Skovvejen hen over letbanesporene og ned til Fiskerivej blev påkørt af en entreprenørmaskine og efterfølgende pillet ned, da der alligevel skulle laves en ny bro med en lidt anden placering.

Siden har det vist sig at være sværere, end nogen havde forestillet sig at finde en ny gangbar løsning hen over skinnerne.

Borgerne blev i foråret 2017 stillet i udsigt af Teknik og Miljø, at en ny gangbro ville være på plads i løbet af efteråret, men folk i området må stadig kigge forgæves efter broen.

- En af udfordringer med gangbroen har været, at lokalplanen er lavet lang tid før letbanen blev etableret. Det har vist sig at letbaneprojektet havde højere køremaster end forventet, og at en af masterne er placeret der, hvor gangbroen skulle krydse sporene

Torben Simonsen, kontorchef i Byggeri, Aarhus Kommune

Ingen præcis tidshorisont

Det fremgår helt tydeligt af lokalplanen for byggeriet af Terrassehusene på østsiden af Skovvejen, at en ny bro skal være etableret, inden kommunen vil give ibrugtagningstilladelse til de 42 lejligheder i Terrassehusene.

De nye beboere er flyttet ind i Terrassehusene, mens gangbroen fortsat kun findes på tegningerne.

Og hvor det tidligere lød, at broen ville være på plads i løbet af efteråret 2017, lyder det nu fra kontorchef i Byggeri under Teknik og Miljø, Torben Simonsen:

- Vi kan på nuværende tidspunkt ikke give en præcis tidshorisont på, hvornår gangbroen kan etableres.

Annonce

Kystværn og molesten

Men hvorfor skal det tage så lang tid at lave noget så umiddelbart simpelt som en gangbro?

- En af udfordringer med gangbroen har været, at lokalplanen er lavet lang tid før, letbanen blev etableret. Det har vist sig, at letbaneprojektet havde højere køremaster end forventet, og at en af masterne er placeret der, hvor gangbroen skulle krydse sporene, forklarer Torben Simonsen.

Der blev derfor lavet et justeret projekt for gangbroen, som blev godkendt af kommunen.

- Projektet blev fysisk opstartet for nogle måneder siden, og der er presset funderingspæle ned imellem de to terrassehuse, hvor gangbroen skal etableres, fortæller Torben Simonsen.

Arbejdet blev så stoppet igen, da jordbundsforholdene omkring letbanesporene viste sig at være problematiske. Nye prøvegravninger i maj i år har vist, at der er rester af gammelt kystværn og molesten der, hvor broen skal fæstes.

Kommunens egne rådgivere skal nu vurdere, hvad det betyder for, hvor eller hvordan gangbroen skal understøttes. Hvor det lander – og hvornår der igen er passage hen over sporene til Fiskerivej - er uvist.

Mens der er tekniske udfordringer med at lave en ny gangbro, har bygherren på Terrassehusene på Skovvejen stillet en bankgaranti på 3,8 mio. kr. til betaling for en ny bro. Den gamle skulle flyttes netop af hensyn til terrassehusene.Foto: Axel Schütt
Annonce

Bank- og brogaranti

Det er bygherren bag Terrassehusene, der skal bekoste den nye gangbro, fordi broen under alle omstændigheder skulle flyttes af hensyn til byggeprojektet. Ifølge lokalplanen skulle den nye bro være på plads senest, da Terrassehusene var færdige.

Kommunen har givet ibrugtagningstilladelse til Terrassehusene mod, at bygherren har stillet en bankgaranti.

- Bygherren har stillet en bankgaranti på 3,8 mio. overfor Kommunen til færdiggørelsen af gangbroen, lyder det fra Torben Simonsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce