Annonce
Debat

Hvor bliver letbanerne slået ud af BRT-busser?

I disse år bliver der bygget letbaner over det meste af Europa. Her ankommer et letbanetog fra lufthavnen i Edinburgh til centrum af byen. Foto: Henrik Lund

Læserbrev: I Stiftstidende søndag 21. bliver Claus Bech, direktør for Aarhus City Forening, citeret for at sige: ”Tiden er løbet fra letbanerne. Kigger man rundt i Europa, kan man se, at BRT er fremtiden. Busserne bliver bedre og bedre og mere og mere smidige.” Det sidste er selvfølgelig rigtigt, men hvad mener Claus Beck med det første? Hvilke europæiske byer tænker han på? Og hvor har han set, at BRT-busser vinder over letbaner?

Peder Meyhoff. Privatfoto

Det er jo faktisk omvendt. Letbanerne vinder frem næsten overalt i Europa, alene i de to sidste måneder af 2019 blev der indviet 11 nye letbanestrækninger i Europa – nemlig to i Nice og én i Lyon, Saint-Etienne, Wien, Antwerpen, Birmingham, Geneve, Utrecht, Grenoble og Vitoria-Gasteiz. I alle disse byer – bortset fra Utrecht - var der tale om forlængelse af eksisterende net. I Utrecht havde man tidligere en anden løsning, nemlig en såkaldt superbuslinje, der delvis kørte i eget tracé.

Annonce

Tidligere i 2019 blev et meget udskældt BRT-system i Caen i øvrigt også erstattet af en ny letbane.

I det hele taget var 2019 et rekordår for letbanerne. Foruden Utrecht og Caen åbnede ni andre byer også deres første letbanestrækning; heraf ligger en i Europa, Avignon, mens de andre ligger i Australien, Canada, Kina, Ecuador og Mauritius.

Også i 2020 ser det ud til, at der åbner mange nye letbaner, også i Europa. Her forventes der åbninger i Paris, Cadiz og Lund. Og der er nye udvidelser på vej i Manchester, Blackpool, Bordeaux, Chemnitz, Freiburg-im-Breisgau, Karlsruhe og Athen. Desuden er der også nye letbaner eller udvidelser af eksisterende baner på vej uden for Europa, bl.a. i Algeriet, Bolivia, Kina, Qatar, Tyrkiet og USA.

Jeg har ikke overblik over alle de steder, man arbejder med nye letbaner eller udvidede strækninger, men som bekendt er både Odense og Lund langt fremme med arbejdet. Lund planlægger at åbne i løbet af efteråret, Odense til næste efterår. Også i København er man godt i gang. I Bergen, Göteborg og Stockholm er der sket løbende udvidelser, og flere er på vej. Også i Uppsala arbejdes der med et oprette en letbane – i Sverige kalder de det stadig sporvogne.

I øvrigt kan man på Odense Letbanes websted se et kort over nuværende og kommende letbanebyer i Europa. Der er i alt omkring 200 letbanebyer i Europa. Hvor mange steder har man BRT-busser?

Det er imidlertid velkendt, at der er stærke økonomiske interesser – bl.a. bilfabrikker - der i årevis har lobbyet for at erstatte letbaner med busser. Men fakta er, at det langt hen ad vejen har været forgæves, selvom mange især borgerlige politikere er tiltrukket af busserne. De er ganske vist billigere at indkøbe og etablere, men de er ikke lige så komfortable som letbaner, og de kan heller ikke transportere lige så mange passagerer. De holder i øvrigt heller ikke lige så længe. Og nok så vigtigt, de kan heller ikke få nær så mange bilister til at droppe bilen, som letbanerne kan.

Jeg tror ikke, der er tvivl om, at langt, langt de fleste brugere af kollektiv trafik vil foretrække letbaner. Det er dem, der aldrig selv har behov for kollektiv trafik, der plæderer for busser. De interesserer sig ikke for kvaliteten, men kun for at gøre det så billigt så muligt – i første omgang.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Årets webshop 2021: Eventyret startede omkring et bål for 25 år siden

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Strejkende sygeplejersker:  ... det er Christiansborg, der skal løse problemet med ligeløn

AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Sport

Den magiske målmand stod i vejen: Brabrand smider Hobro ud af pokalturneringen efter straffe

Alarm 112

83-årig mand savnet: Sidst set på Samsø

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Konservativ byrådskandidat: Multibaner vil løfte idrætslivet i Hammel

Alarm 112

Tidligere drabsdømt fængslet efter røveri: Blev tacklet og lagt i armlås af teenagesøn

Østjylland

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Alarm 112

'Rød alarm': Brand i køkken medførte evakuering af Bruuns Galleri

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Alarm 112

Vanvidsbilist mister bilen: Overhalede politiet med 200 km/t

Annonce