Annonce
Østjylland

Kun 35 procent er kvinder: Skæv kønsfordeling på østjyske stemmesedler kan være et problem

Dorthe Hindborg er socialdemokratisk folketingskandidat i Skanderborg-kredsen, og hun er en af kun tre kvinder på den socialdemokratiske liste i Østjyllands Storkreds. Det er ikke godt nok, mener hun, der efterlyser, at partierne tager mere ansvar for at sikre ligestillingen. Arkivfoto
Kønsfordelingen blandt de lokale folketingskandidater er meget skæv. Og det kan være et problem, påpeger flere kandidater.

Horsens: Når krydset skal sættes på stemmesedlen til folketingsvalget 5. juni, så har de østjyske vælgere, der gerne vil sætte deres kryds ved en kvindelig kandidat, ikke nær så mange muligheder, som de der gerne vil stemme på en mand.

På stemmesedlen står 40 navne på kvinder. Det svarer til, at kun 35 procent af kandidaterne er kvinder - og der er stor forskel imellem partierne.

Et af de partier, hvor kønsfordelingen er allermest skæv, er hos Dansk Folkeparti. Her er der kun en enkelt kvinde at finde mellem i alt 11 kandidater i Østjyllands Storkreds.

Eneste af hunkøn på listen er Mette Hjermind Dencker, der stiller op i Skanderborg. Og det ærgrer hendes partifælle, Hans Kristian Skibby fra Horsens-kredsen, at fordelingen er så skæv.

Han mener dog, det er svært for partiet at gøre noget ved.

- Det er jo sådan, at der er 11 kredse i Østjylland. Og de 11 kredse vælger suverænt deres egen kandidat. Og 10 af kredsene har altså valgt mænd. For mig at se beror det på tilfældigheder, siger Hans Kristian Skibby.

- Alle kredse ønsker at få den bedste kandidat, der kan skrabe flest mulige stemmer sammen, og det må man gå ud fra, de synes, de har valgt. Det handler også om, hvem der vælger at stille sig til rådighed som kandidater, og der er åbenbart flest mænd i mit parti, for mig bekendt er der ikke mange kvinder, der er blevet valgt fra som folketingskandidater, når kredsene har skulle vælge, siger han.

Annonce

Kvindelige kandidater

I alt kan østjyderne stemme på 115 kandidater ved valget 5. juni. Blandt dem er 40 kvinder. De fordeler sig som følger på partierne:

 • Socialdemokratiet tre kvinder/11 kandidater
 • Venstre fem kvinder/11 kandidater
 • Dansk Folkeparti en kvinde/11 kandidater
 • Konservative fire kvinder/10 kandidater
 • SF fire kvinder/10 kandidater
 • Enhedslisten syv kvinder/11 kandidater
 • Radikale fire kvinder/11 kandidater
 • Klaus Riskær Pedersen nul kvinder/to kandidater
 • Stram Kurs en kvinde/fire kandidater
 • Nye Borgerlige to kvinder/syv kandidater
 • Kristendemokraterne tre kvinder/ni kandidater
 • Liberal Alliance to kvinder/fem kandidater
 • Alternativet fire kvinder/11 kandidater

Bør tage ligestillingen alvorligt

Også i Socialdemokratiet er kønsfordelingen skæv med kun tre opstillede kandidater ud af 11.

Ved det seneste valg fik partiet valgt Maja Panduro i Randers og Kirsten Brosbøl i Skanderborg. Ingen af de to genopstiller. Ny på listen er til gengæld Dorthe Hindborg, der stiller op i Skanderborg-kredsen. Og hun er ærgerlig over, at hendes parti kun tilbyder vælgerne tre kvindelige kandidater i Østjylland.

- Det er smadderærgerligt, og det er ikke godt nok. Jeg synes, partierne har en forpligtelse til at tage det alvorligt, hvordan vi sikrer ligestillingen - også i politik, siger Dorthe Hindborg, der påpeger, at andelen af kvinder i Folketinget faldt ved det seneste valg - fra godt 39 procent til 37,4 procent .

Dorthe Hindborg har frem mod folketingsvalget indgået et samarbejde med de to andre kvindelige socialdemokratiske kvindelige kandidater i Østjyllands Storkreds - Camilla Fabricius og Iben Sønderup - hvor de tre kvinder rejser rundt og fører valgkamp sammen.

- Vi er gode sammen, og det handler selvfølgelig om at sætte fokus på kvindelige kandidater, men det handler også om at vise, at vi dækker bredt. Vi har helt forskellig uddannelsesmæssig baggrund, og vi bor forskellige steder. Det er også vigtigt at vise vælgerne, at alle kan finde nogen at spejle sig i, siger hun.

Det kan være en kæmpe fordel

Selvom Hans Kristian Skibby er ærgerlig over, at kønsfordelingen er skæv i Dansk Folkeparti, så er han ikke ked af det på Mette Denckers vegne.

- Jeg tror faktisk, det kan vise sig at være en kæmpe fordel for hende ved valget. Al erfaring viser, at der er en vis procentdel af vælgerne, der vil stemme på en kvinde. Derfor er jeg slet ikke i tvivl om, at Mette Dencker nok skal få rigtig mange personlige stemmer, siger han.

Han understreger, at han er sikker på, at hans kvindelige med-kandidat nok skal klare sig også - uden den kønsmæssige forskel.

Hans Kristian Skibby er ikke tilhænger af, at Dansk Folkeparti fra centralt hold blander sig i kønsfordelingen i kredsene.

- Men det er da klart, at vi har et valgudvalg siddende, som holder øje. Og hvis der havde været en række ledige kredse i Østjylland, da valget blev udskrevet, kunne det meget passende have været sådan, at valgudvalget havde peget på kvindelige kandidater til de kredse for at sikre en mere ligelig fordeling. Det synes jeg sådan set ville have været fint. Men sådan blev det jo ikke, for alle vores kredse havde valgt kandidater, siger han.

Dansk Folkeparti har kun en enkelt kvinde på listen over kandidater til Folketinget i Østjyllands Storkreds. Det er ærgerligt, mener Hans Kristian Skibby, der er kandidat i Horsens-kredsen. Han understreger dog, at det beror på tilfældigheder - og på hvem der stiller sig til rådighed for partierne. Arkivfoto

Vil ikke vælges på sit køn

Dorthe Hindborg understreger, at hun ikke vil vælges kun på sit køn. Men hun synes, det er vigtigt, at kandidaterne i alle partier spænder så bredt som muligt, så vælgerne kan genkende sig selv.

- Jeg kan mærke, at det for nogle vælgere betyder rigtig meget, at de kan stemme på en kvinde. Og det gælder også mandlige vælgere, siger hun

Og påpeger, at hun mener, en del af den politikerlede, der er i samfundet i dag, handler om, at politikerne er for ens.

- Det handler ikke om, at de mandlige politikere ikke er dygtige. Men det handler om, at vi skal undgå ensartethed i kandidatfeltet - både hvad angår køn, bopæl og uddannelse - for at sikre, at vælgerne kan genkende sig selv i politikerne, siger Dorthe Hindborg.

Hun glæder sig over, at de kvindelige kandidater er i flertal i Skanderborg-kredsen, hvor for eksempel Venstre, Enhedslisten, Radikale, Dansk Folkeparti, Alternativet og altså Socialdemokratiet stiller med kvindelige kandidater.

Kun hos Enhedslisten er kvinderne i overtal blandt de opstillede. I alt syv af partiets 11 østjyske kandidater er kvinder. Det gælder blandt andet kandidaterne i Horsens, Hedensted og Skanderborg, hvor henholdsvis Maja Albrechtsen, Malene Erenskjold og Maria Temponeras stiller op.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce