Annonce
Aarhus

Hvor findes byens dejligste små og grønne frirum? Årets Bernhardt-pris leder efter eksempler

Prisen Årets Bernhardt går i år til en af byens grønne pletter. Alt fra altaner og tagterrasser over baggårde til grønne fællesarealer kan komme i spil. Foto: Morten Svith
Hvor findes byens dejligste små og grønne frirum? Foreningen for Bykultur i Aarhus leder efter eksempler på bynatur, der er så god, at den fortjener Årets Bernhardt-pris. Se her, hvordan nu kan indstille din grønne favorit-plet, din elskede altankasse, din baggård eller dit grønne fællesområde til prisen.

AARHUS: Kender du en grøn og summende baggård, et lille stykke bynatur mellem huse, et hyggeligt grønt fællesareal eller blot en terrasse eller et par altankasser, der får en husfacade til at blomstre?

Så kender du også en mulig kandidat til bykulturprisen Årets Bernhardt 2020.

I år er prisen nemlig fokuseret på bynaturen – på de små grønne frirum – som borgere, grupper af borgere eller foreninger har skabt rundt om i byen, i forstæderne og landsbyerne.

Det er Foreningen Bykultur i Aarhus, der uddeler Bernhardt-prisen. Tidligere år har målet med prisen været at belønne levende bymiljøer, hvor gammelt møder nyt, og hvor fællesskabet er i højsædet.

Tidligere vindere

Det er i år fjerde gang, Foreningen for Bykultur i Aarhus uddeler Årets Bernhardt-pris.

Første gang – i 2017 – blev vinderen Stationsgadekvarteret i Risskov efter et snævert afstemningsopløb med Sydhavnen.

I 2018 gik prisen til Træskibshavnen, mens vinderen i 2019 var Egå Forsamlingshus i Gl. Egå.

Alle tre gange har prisen fokuseret på bykultur, mens den altså i år er drejet over i retning af bynatur.

Grønne åndehuller

I år handler det så om levende miljøer, hvor naturen og det grønne møder byen på en måde, der beriger fællesskabet.

- Vi vil gerne sætte fokus på byens skønne og grønne, små frirum. Det er ikke Mindeparken og andre store parker, som kommunen driver, vi går efter som kandidater til Årets Bernhard. Det er de mindre grønne frirum, som nogen har gjort en indsats for at lave eller bevare, og som er med til at skabe rammerne for det gode liv, siger Einar Rud Pedersen fra Foreningen Bykultur.

Og han fortsætter:

- Det kan for eksempel være de halv- eller helprivate mindre grønne frirum, der ligger tæt på boligerne og forøger herlighedsværdier for den enkelte og ofte også for de omkringboende. Med årets tema ønsker foreningen at inspirere endnu flere til selv at skabe små, grønne oaser og åndehuller i vores by eller landsbyer.

Annonce

Kom med din kandidat

Alle kan frem til og med fredag 29. maj komme med forslag til, hvem der skal have Årets grønne Bernhardt. Blandt de indkomne forslag nominerer foreningens dommerkomité tre, der går videre til finalerunden, hvor vinderen bliver fundet gennem en afstemning på stiften.dk

I dommerkomitéen vil man blandt andet vægte grønne frirum, der tilfører en bygning eller bolig en ekstra dimension, som forøger oplevelsen af bygningsfacade og gaderum, og som tjener som rum for ophold, hygge og samvær.

Derudover vægter man også grønne frirum med fokus på biodiversitet – med planter og blomster der tiltrækker insekter, bier og sommerfugle.

Har du et forslag til, hvem der skal have Årets Bernhardt 2020, så send det til mosv@stiften dk. Skriv en kort begrundelse for indstillingen, medsend et foto af det grønne frirum samt navnet på en kontaktperson.

Bynaturen er begyndt at holde sit indtog i Aarhus.Tegning: nex
Annonce

Prisfest i coronaens skygge

Når den endelige vinder er fundet, bliver prisen uddelt ved et arrangement 15. juni, hvor blandt andre teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V) har meldt sin ankomst.

Præmien består af en bænk med Bernhard-plakette, der kan stå midt i det grønne.

Tidligere år har prisen derudover indeholdt en festlig sammenkomst med øl og pølser i det vindende miljø. Den slags bliver der næppe så meget af i år, hvor der på grund af corona for tiden er forbud mod at forsamles flere end 10 personer.

- Hvordan arrangementet bliver i år vil afhænge af, hvor mange mennesker det til den tid er tilladt at samles, siger Einar Rud Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

En kviktest og en drink for 149 kroner: Nyt privat testcenter åbnet ved åen i Aarhus

Alarm 112

26-årig idømt fængsel for vidnetrusler: Fandt betjent på Facebook og truede med at slå hans søn ihjel

Aarhus For abonnenter

Knæskallen gik i seks stykker: - Jeg mistede min udødelighed i cykelstyrtet

Alarm 112

Mand i varevogn skaber frygt i Åbyhøj: Ville have drenge til at hoppe ind i bilen og vise vej til Kvickly

Annonce