Annonce
Aarhus

Hvor godt kender du Århus?

Århus Banegård. Fra en ny vinkel. Foto: Finn Byrum

Selv velbevandrede århusianere kan fare vild, når de ser byen i fugleperspektiv i en ny fotobog.

Kendte pejlemærker bliver lige pludselig uigenkendelige, når de ses fra oven. Man opdager æstetiske detaljer, og forundres over, hvor geometrisk boligkarrer og vejnettet er, hvis man bladrer i en ny fotobog, der tegner et portræt af Århus - i fugleperspektiv.

Fotografierne i bogen »Århus fra oven« er taget fra forskellige højder af fotografen Finn Byrum. Han har især fotograferet fra en flyvemaskine, men også fra lift og høje bygninger - blandt andet rådhustårnet.

»Der er vel nok taget 3000-4000 fotos over Århus. Så det har været meget svært at sortere og udvælge til bogen,« fortæller forlagsredaktør Heine Lennart fra Globe, der udgiver bogen.

De mange fotos står dog ikke alene. Historikeren Henrik Fode, der har speciale i erhvervs- og byhistorie har kommenteret motiverne og sat dem ind i en historisk sammenhæng.

Fotobogen viser hele Århus - Kalø Vig som nordligste punkt og Tunø Rev som sydligste. Der både fotos med historiske bygninger, rundkørsler og boligområder, men også erhverv som Bilka, Ikea. Århusbugten og skoven spiller også en stor rolle i bogen.

»Det har svært at udvælge locations. Der er så meget, man vil have med, og det er svært at begrænse sig,« siger Heine Lennart.

Sammen med fotograf Finn Byrum lavede han en lang tjekliste, som de tog med op i flyet. Så fløj de rundt over byen, hvor de tog fotos og efterhånden satte kryds ved de forskellige steder. Undervejs kom der nye til, da de blev inspireret af det de så. Det tog tre flyveture at tage alle ønskefotos.

Annonce
Forsidefoto. Bogen »Århus fra oven«. Foto: Finn Byrum

Århus fra oven

Bogen »Århus fra oven« er i handlen fra denne uge og koster 399 kr. Der er også udkommet en kalender 2009 med fotos fra bogen til 99 kr.
»Århus fra oven« er velegnet til alle med lokalinteresse og vil sandsynligvis være et hit som årets mandelgave.
Man kan se og købe fotos fra bogen på www.globe.dk/aarhus

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Biografgængere undrer sig over manglende evakuering: Men det var helt efter bogen, forklarer centerchef

AGF

AGF gik mål-amok i Farum

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Annonce