Annonce
Aarhus

Hvor meget koster de eksterne konsulenter egentlig? SF kræver mere åbenhed

SF stiller spørgsmålstegn ved, hvorvidt borgernes skattekrone bruges rigtig, eller om de i stedet kunne være brugt på mere borgernær velfærd. Derfor er det vigtigt med et højt niveau af gennemsigtighed, når kommunen bruger penge på eksterne konsulenter, lyder det i Mette Bjerres forslag til onsdagens byrådsmøde. Foto: Axel Schütt

Der bliver brugt for mange eksterne konsulenter i Aarhus Kommune, mener SF. Udgifterne til eksterne konsulenter steg markant i 2017, så nu vil de kende prisen på alle rapporter, kommunen bestiller fremover.

AARHUS: Navn, baggrund og vigtigst af alt pris.

De tre oplysninger skal fremover stå klart beskrevet, hver gang Aarhus Kommune bestiller en rapport fra et eksternt konsulentfirma.

Sådan lyder det i et forslag fra SF's Mette Bjerre, der på næste byrådsmøde foreslår mere gennemsigtighed, når det gælder brugen og udgifterne til eksterne konsulenter.

Fremover skal det noteres, hvad opgaven koster, hvem konsulenten er, og hvilken faglig baggrund vedkommende har, siden der skal hives en ekstern konsulent ind i stedet for at opgaven løses internt.

- Vi vil have mere åbenhed om, hvad pengene bliver brugt på, så vi kan vurdere, om de bliver brugt rigtig. Det skal fremgå, hvilke opgaver der bliver stillet, og hvem der løser dem, så vi nemmere kan gennemskue, om det er fornuftigt eller urimeligt dyrt, siger hun.

Debatten om udgifterne til eksterne konsulenter er ikke ny. Det har længe været diskuteret i byrådet, og SF har tidligere appelleret til besparelser på området. Og det var der en grund til, pointerer Mette Bjerre.

Annonce

Vi vil have mere åbenhed om, hvad pengene bliver brugt på, så vi kan vurdere, om de bliver brugt rigtig. Det skal fremgå, hvilke opgaver der bliver stillet, og hvem der løser dem, så vi nemmere kan gennemskue, om det er fornuftigt eller urimeligt dyrt.

- Mette Bjerre, byrådsmedlem for SF.

Kritisk tilgang

Udgifterne til eksterne konsulenter i Aarhus Kommune steg nemlig til over 121 millioner kroner i 2017.

Og selvom kommunens udgifter til eksterne konsulentydelser faldt markant i 2018, skal det stadig være nemmere at gennemskue, hvor meget opgaverne koster, så udgifterne ikke eksploderer endnu engang, pointerer Mette Bjerre.

- Hvis det er et krav, at der skal stå, hvor meget det koster at få lavet analyser af eksterne konsulentvirksomheder, så tror vi, det vil øge bevidstheden om, hvor mange penge man egentlig bruger på det. Og så vil man måske revurdere, om det er nødvendigt, forklarer hun.

Eksterne konsulenter er nemlig en dyr måde at løse opgaver på, så hvis det kan løses internt i kommunen, skal det det, mener Mette Bjerre. Også selvom det går den rigtige vej, er det nødvendigt at kunne vurdere, om det er værd at hive konsulenter udefra.

Men udgifterne alene er ikke det eneste problem, nævner Mette Bjerre. Også konsulenternes anonymitet og egeninteresse, kan være problematisk.

Anonyme konsulenter

Konsulentrapporterne kan nemlig være anonyme. Derfor er det sværere at gennemskue, hvem der udarbejder rapporten og hvilken baggrund eller egeninteresse, konsulenten har eller kunne have, forklarer hun.

Derfor lyder det i SF's forslag, at hvis rapporterne skal betragtes som gyldige og videnskabelige, skal de også opfylde samme kriterier som enhver anden akademisk praksis - og det kræver åbenhed omkring hvem, der har skrevet dem.

- Det er endnu en måde at gøre det mere gennemsigtigt på. At alle de ting er beskrevet, er en måde, vi løbende kan holde fokus på, at borgernes skattepenge bliver brugt fornuftigt på eksempelvis velfærd fremfor eksterne konsulenter, siger Mette Bjerre, der dog tilføjer:

- Vi er ikke fuldstændig imod brugen af eksterne konsulenter, der bliver bare brugt for mange. Man skal nøjes med at hyre eksterne konsulenter ind der, hvor det er virkelig giver mening.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Uro efter politiskud i Gellerup: Påsatte brande og stenkast i løbet af natten

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

112

Østjyllands Politi: - Han trængte ind bag afskærmning og ville ikke lægge kniven

Annonce