Annonce
Aarhus

Hvor skal kulturskabet stå? Rådmand inviterer til debat om den kommende kulturpolitik

Aarhus skal have en ny kulturpolitik for de kommende fire år. For rådmand Rabih Azad-Ahmad (R) er kultur for børn og unge et af tre hovedpunkter. Billedet er fra den nye Børnekulturfestival for skoler og daginstitutioner ved Brobjergskolen, der i 2019 gik i luften for første gang. Foto: Karoline H. Larsen.
Fra 2021 skal Aarhus have en ny kulturpolitik, og processen med at trække de store penselstrøg går nu gang. Det politiske forarbejde kickstartes med en debat om kulturen i Aarhus, og input modtages med kyshånd, lyder det fra Rabih Azad-Ahmad (R).

AARHUS: Hvilke områder af kulturen skal prioriteres, og i hvilken retning skal visionerne tegne sig? Det er spørgsmålet, når Aarhus Kommune skal have en ny kulturpolitik.

- Det er vigtigt for mig, at vi kommer ud og hører de forskellige interessenter. De skal ikke bare være med til at ændre et komma, men må gerne byde ind med ønsker og ambitioner for den nye politik, siger kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R).

For at kickstarte kulturdebatten bliver der et debatmøde på Godsbanen mandag. Det er første gang man prøver den model, og tanken er, at borgere og kulturaktører skal tidligere ind i processen.

Den forrige kulturpolitik indebar et kulturhovedstadsår, og det skal den kommende strategi bruge som afsæt.

- For hvordan bygger vi videre på den viden og indsigt, vi har fået fra Aarhus 2017. Vi skal fortsat styrke samarbejdet. I den forrige kulturpolitik hed det; Aarhus er en international by, hvor kulturen sætter dagsordenen. Det er det i høj grad stadig. Vi har lige lavet en samarbejdsaftale med Hamburg i forhold til kultur og erhvervsliv og er også indgået i et samarbejde med Manchester, hvis borgmester kommer på besøg i løbet af foråret. Der er kommet en større interesse for at samarbejde med Aarhus, mener Rabih Azad-Ahmad, der ser kulturen som døråbner i samarbejdet med andre byer.

Debat om den kommende kulturpolitik

Aarhus Kommune skal have ny kulturpolitik for årene 2021-2024.

Der er kick-off møde mandag 24. februar klokken 16.30-19.00 på Åbne Scene, Godsbanen. Mødet er åbent for alle interesserede og kræver ikke tilmelding.

Program:
16.30 Dørene åbnes
17.00 Velkommen ved rådmand Rabih Azad-Ahmad (R)
17.15 "Kunst og demokrati" - Henrik Kaare Nielsen, professor ved Aarhus Universitet
17.25 "Kultur for alle?" - Natasha Al-Hariri, Direktør i Dansk Flygtningehjælp Ungdom
17.35 "Skal kunsten redde verden?" - Jette Gejl Kristensen, billedkunstner og tidligere formand for Aarhus Kommunes Kunstråd
17.55 Forsamlingshuset åbner, ordstyrer Gertrud Højlund

Mødets paneldeltagere er: Terje Vammen, formand for Erhverv Aarhus, Thomas Bloch Ravn, direktør Den Gamle By, Iben Tryel, Ungdomskulturhuset og medlem af kulturministeriets Tænketank for Ungekultur, Christian Juul Wendell, projektleder Institut for (X) og formand for Frontløberne samt rådmand for Kultur og Borgerservice samt Kulturudvalget.

Tre temaer

Rådmanden ser tre hovedoverskrifter i den kommende kulturpolitik.

- Vi vil gerne arbejde med FNs verdensmål, for hvordan kan kulturen og kulturpolitikken være med til at gøre verdensmål til hverdagsmål? Hvordan kan vi bringe kulturen i spil som løftestang i forhold til klima eller socialt udsatte? Det 17. verdensmål handler om partnerskaber, og det skal vi fortsat udvikle på, både forhold til andre byer og erhvervslivet. Der er et kæmpe potentiale i at samle nogle professioner inden for de kreative erhverv, som vi ser det i det i Filmbyen, siger Rabih Azad-Ahmad.

Et andet vigtigt område er børn og unge. Undersøgelser viser, at børn og unge, der har adgang til kultur, trives bedre og bliver mere aktive samfundsborgere. Derfor ser rådmanden gerne, at de kulturelle tilbud i højere grad bliver for alle.

- Det er vigtigt, at alle børn har adgang til kultur. Vi kan ikke stille al kultur til rådighed for alle, men noget kultur for alle kan vi gøre. Det er vigtigt, at de får mulighed for at se, hvad kultur er, og hvad det kan skabe for dem. Samtidig ved vi, at kultur kan være med til at styrke læring hos børn og unge. Vi vil gerne have mulighed for, at flere børn får et instrument i hånden. Jeg er selv vokset op med at spille keyboard, så jeg ved, hvad det betyder, og hvilket fællesskab musik kan give, siger Rabih Azad-Ahmad.

Brobjergskolen skal de kommende år gøres til kulturproduktionscenter for børn og unge, og det håber han kan være med til at støtte den kulturelle fødekæde i byen, også i kommende generationer.

Den tredje hovedoverskrift er demokrati og medborgerskab.

- Vi har netop lanceret en demokratisk handletank. For hvordan handler vi på, at verden er blevet mere digital, og at mange informationer i dag kommer fra andre kanaler end de traditionelle medier? Digital dannelse er også noget, vi kan bruge kulturen til. Og kunst og kultur er god til at skabe debat. Se bare Aros' udstilling "The Garden" i Mindeparken og Svalegangens fokus på klima og forbrug i en forestilling, siger rådmanden.

Annonce

Kultur giver en god by

Rabih Azad-Ahmad håber, at mange vil bidrage til debatten om den kommende kulturpolitik, og det skulle der være grobund for. Spørger man århusianerne, mener 40 procent, at kultur er med til at gøre Aarhus til en god by. Det viser en måling fra Epinion.

Det giver pondus i samarbejdet med de andre magistrater, fortæller rådmanden.

- Kulturen er begyndt at brede sig ind over de andre magistratsområder, hvor det tidligere var svært at komme ind. I dag bliver vi inviteret med til samarbejder. Vi er vi lige gået sammen med Sundhed og Omsorg. Det er udtryk for, at man kan se, at kultur kan bidrage til at løfte folk med udfordringer. Vi ser det også i Sydhavnen, hvor kulturen er med i byudviklingen. Alle steder, hvor vi byudvikler, også i oplandsområderne, skal vi tænke kulturen ind og arbejde med at aktivere og engagere borgerne, siger Rabih Azad-Ahmad og fortsætter:

- Vi har vist, at kulturen kan sætte dagsordenen, det skal vi skubbe endnu mere på, for der er et stort potentiale, og den kan meget mere.

Kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) inviterer århusianerne til en dialog om den kommende kulturpolitik. Processen bliver skudt i gang med et debatmøde på Godsbanen mandag. Foto: Axel Schütt
Et andet af rådmandens hovedpunkter for kulturpolitikken er demokrati og medborgerskab. Han mener, at kulturen er en god debatskaber. For eksempel vakte kunstneren Katharina Grosses værk i Mindeparken stor furore under Aros' udstilling, "The Garden". Foto: Kim Haugaard
FNs 17 verdensmål skal blive til hverdagsmål, mener kulturrådmanden, der ønsker kulturen i spil på det felt. Naturhistorisk Museum har allerede trådt ad den sti med udstillingen "Vores Verden", der er skabt i samarbejde med Shane Brox og børn fra Aarhus. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Christian kan ikke få gjort rent i syv uger: Kollaps i Berits Hjemmepleje presser kommunens rengøringshjælp i knæ

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kolleger i kulturlivet: Rebecca Matthews er et godt valg

Aarhus For abonnenter

Aros-direktør har hovedet fuld af idéer: Men det kunne være dejligt, hvis hun blev bedre til at tale dansk

Debat

Det popsmarte fodgængerfelt i Mejlgade er blevet til bargæsternes dansegulv: Kommunen svigter både os og trafiksikkerheden

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er mildt og mageløst - men også med mangler

AGF

AGF-anfører holder hovedet højt trods måltørke: - Nej, nej, jeg er ikke ramt på selvtilliden

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Debat

På jagt efter en p-plads i timevis: Vi forbedrer klimaet, hvis vi lukker byen for biler

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Indland

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

Alarm 112

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

AGF

Se højdepunkterne: AGF sendt ud i pokalmørket efter ny tandløs indsats

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Kultur For abonnenter

Ny stor dansk filmsatsning smider Karen og Robert ud af deres villa - de bor nemlig i en kopi af kendt dansk sangers barndomshjem

Annonce