Annonce
Østjylland

Hvor skal turen gå hen? Lars fortæller om de kendte og hemmelige steder

Lars Svane har på sin hjemmeside beskrevet 52 steder, der er et besøg værd. Arkivfoto: Morten Pape
Hvis man savner ideer til ture i naturen, kan man bruge hjemmesiden hemmeligesteder.dk. Netop nu er der 52 forslag til skjulte attraktioner.

Østbirk: Det er sommer, og vejret indbyder ofte til en tur ud i naturen - men hvor skal man i grunden tage hen, hvis man vil prøve noget andet end det, der ligger lige for?

Det er en situation, som mange formentlig kender.

Heldigvis ligger løsningen lige for, for Lars Svane fra Østbirk har gennem flere år haft en hjemmeside, www.hemmeligesteder.dk.

Her giver han udførlige beskrivelser af det, som han kalder for skjulte attraktioner i Danmark.

- Nogle af stederne er kendt af de fleste, og nogle af stederne er ikke kendt af ret mange, fortæller Lars Svane.

Han har opdateret siden, så den nu også findes på tysk og engelsk.

- Det har jeg gjort, for at de mange tyske turister også skal have glæde af de steder, jeg skriver om. Ellers kender tyskerne jo kun til vestkysten og København, men der er også meget at se her i Østjylland, siger Lars Svane og understreger, at siden kan bruges af både turister og lokale.

Han har netop givet siden et helt nyt design.

- Der er kommet mange flere steder med. Jeg er faktisk rimelig aktiv på siden, og der vil løbende komme endnu flere steder med. Der kommer også noget fra Fyn. Det er tanken, at der gerne må komme noget fra hele Danmark, siger Lars Svane.

Trods navnet "hemmelige steder", er mange af stederne velkendte af de fleste. Man kan således finder omtaler af bl.a. Den Genfundne Bro og Ejer Bavnehøj.

- Jeg kaldet det for hemmelige steder, for hvis man ikke kender det, er det jo hemmeligt. Det kan være beskrivelser af steder i naturen, men det kan også være en attraktion, der ikke er så stor som Legoland og Lalandia. Det kan også være naturområder, hvor der ikke kommer ret mange, siger Lars Svane.

Annonce

Eksempler på nogle af de mest lokale steder

 • Borre Knob, Juelsminde
 • Tårnet, Priorsløkkevej, Horsens
 • Sukkertoppen ved Sdr. Vissing
 • Løvehovedet, Stensballeskov, Horsens
 • Purhøj, nordsiden, Horsens
 • Møgelkol, Voerladegaard
 • Gammelstrup, Slusen
 • Troensø, Horsens Fjord
 • Cykeltur, Nørrestrand Horsens
 • Vestbirk Søerne
 • Vestbirk vandkraftværk
 • Ulvedalen Horsens
 • + mange andre

50 km fra Østbirk

Baggrunden for, at Lars Svane i sin tid gik i gang med at lave hjemmesiden, var, at han dengang havde to store hunde, som skulle luftes.

- Det blev hurtigt lidt kedeligt at gå på almindelige stier med sådan nogle store hunde, så jeg gik ud i skoven, hvor der ikke var så mange mennesker. På den måde fandt jeg en masse specielle steder. Jeg kunne sagtens have holdt det for mig selv, men jeg syntes da, at folk skal ud og se det, siger han.

De fleste af de steder, han beskriver, ligger i en radius af 50 kilometer fra Østbirk.

Ud over beskrivelser af 52 steder i fortrinsvis Østjylland forklarer han også på hjemmesiden, hvad man må og ikke må i naturen.

Ved hvert enkelt sted har han lavet beskrivelser af attraktionerne, og derudover har han lagt en lang række fotos ud på siderne. Der er også kort, der viser, hvor man finder stederne.

- Jeg prøver at lave en beskrivelse af, hvor man kan parkere, hvordan kommer man derhen osv. Det er beskrevet på kort, fortæller Lars Svane.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Selvfølgelig skal de møde til tiden, men...

En del af børn og unges opdragelse er at lære at møde til aftalt tid. Det handler ikke kun om skolen, men også når man laver aftaler med andre. Vi skal kunne stole på hinanden. Derfor skal unge lære at møde til tiden. Også når de er nået i gymnasiet. At de ikke altid gør det, er en kendt sag. Men der kan være gode forklaringer på, at en elev ikke er til stede, når klokken ringer ind til en times undervisning. Ved dagens begyndelse kan bus eller tog være forsinket, og hvis eleven er taget hjemmefra i passende tid til at nå frem til første time, har det ingen mening, at han eller hun skal have fravær for for sent fremmøde, hvis forklaringen ligger i, at den offentlige transport ikke fungerer som lovet. Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) kommer eleverne i møde, når hun har besluttet at afskaffe den bekendtgørelse om fravær, som den tidligere regering indførte i oktober sidste år. Hun vil lade landets gymnasier og deres lærere vurdere, hvornår en elev skal noteres for fravær. Hun mener, at lærerne fuldt ud er i stand til at vurdere, hvornår der er tale om en elev, som kommer for sent sammen med 300 andre, fordi busserne er forsinkede, og hvornår det handler om elev, der er sløv i optrækket. For de findes også. Der er sikkert også dem, der regner på, om de kan holde sig inden for grænsen for advarsler og lignende og tager sig en ekstra fridag på den konto. For slet ikke at tale om dem, der kan finde på at gå hjem før skoledagen slutter eller dem, der ikke sørger for at være i klassen, når frikvarteret slutter. Her skal gymnasiet og lærerne selvfølgelig gribe ind. Sløvhed, slendrian og ligegyldighed skal ikke tolereres. Men den sunde fornuft skal råde, når en elev, der kommer for sent, har en forklaring, som lyder plausibel. Systemet med at notere fravær bør heller ikke afskaffes, for det giver skolen en mulighed for at gribe ind, hvis en elev har brug for støtte i det faglige eller på trivsel i skolen. Så skal der sættes ind på andre måder, og ikke alle elever er lige åbenmundede om deres eventuelle problemer.

Annonce