Annonce
Debat

Hvor var vi henne, hvis de blå fik magt, som de har agt? Vi er blevet indoktrineret til at mene, at skat er noget negativt

"Vi danskere er igennem årtier blevet indoktrineret til at mene, at skat er noget negativt, og at pengene ligger bedst i borgernes lommer. En tankegang, som er dybt rodfæstet i alle de borgerlige partier. Så rodfæstet, at det for nogle år siden næsten lykkedes for dem at få nedlagt skattevæsenet", skriver Vagn Juhl-Larsen. Arkivfoto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

DEBAT: Det er et faktum, at det danske samfund bliver rigere og rigere. Det gælder ikke mindst de allerrigeste én procent, som i dag tjener ikke mindre end ni procent af de samlede indkomster i samfundet.

Samtidig oplever vi hver dag, at forskellige dele af samfundslivet mangler penge. Det gælder hospitalsvæsenet, ældreforsorgen, den kollektive trafik, miljøindsatsen, børnepasningen, skolerne, politiet, osv. Hvorfor betaler vi som samfund ikke blot, hvad det koster for eksempel at afskaffe ventelisterne på sygehusene og gennemføre en tilfredsstillende ældrepleje? Vi har jo bedre råd til det end nogensinde før. Det er et paradoks.

Svaret er, at vi danskere igennem årtier er blevet indoktrineret til at mene, at skat er noget negativt, og at pengene ligger bedst i borgernes lommer. En tankegang, som er dybt rodfæstet i alle de borgerlige partier. Så rodfæstet, at det for nogle år siden næsten lykkedes for dem at få nedlagt skattevæsenet.

Annonce

Hvor mange ved for eksempel, at over 70 procent af vore skattebetalinger går til social beskyttelse, sundhedsvæsen og undervisning?

Til trods for deres manglende vilje til at betale skat er disse partier store tilhængere af vores velfærdssamfund. Og det er der sådan set ikke noget at sige til, for de står altid i første række, når der skal deles ud. Det sker ud fra devisen: Lad de andre betale, så høster vi.

Vi behøver blot at tænke på de enorme tilskud, som erhvervslivet har modtaget her under coronakrisen. Dette til trods for, at selskabsskatter udgør under 10 procent af skattebetalingen i Danmark.

Misforstå mig nu ikke. Jeg synes virkelig, at det er positivt, at vores samfundsøkonomi er så robust, at vi har kunnet understøtte erhvervslivet, så arbejdspladserne er blevet bevaret. Vi er indtil videre faktisk kommet igennem coronakrisen som det bedste land i verden. Det er der grund til at være stolt af.

Men hvor er erkendelsen hos de borgerlige af, at de enorme summer, som krisen har kostet, i sidste ende skal finansieres af den skat, som borgerne betaler? De fremturer den dag i dag stadig med, at topskatten skal ned, og at pengene ligger bedst i borgernes lommer. Det er et andet paradoks.

Det tredje paradoks er, at borgerne, til trods for den ovennævnte indoktrinering, faktisk gerne vil betale mere i skat. Vel at mærke, hvis pengene går til en forbedring af velfærden. En undersøgelse fra 2019 viste således, at ikke mindre end 66 procent var overvejende positive overfor at betale mere i skat til velfærdssamfundet. Kun 19 procent var imod. Så det eneste, vi mangler, for at rette op på velfærdssamfundets pengemangel er politisk mod til at øge skatterne til det nødvendige niveau.

Min anbefaling i den anledning er, at man inden skattestigningen iværksætter en kampagne, så også den sidste tredjedel af befolkningen bliver overbevist om, at skat er noget positivt. I den anledning er det vigtigt at vise borgerne, hvad man får for pengene. Hvor mange ved for eksempel, at over 70 procent af vore skattebetalinger går til social beskyttelse, sundhedsvæsen og undervisning?

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

Alarm 112

Kørt på skadestuen: Cyklist påkørt af bil ved rutebilsstationen

Alarm 112

Efter bølge af indbrud i biler: Dommer fængsler tre udlændinge mistænkt for at være på tyvetogt

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Aarhus For abonnenter

Aarhus har aktier i store miljøsyndere: - Det skal stoppe nu, siger politikere

Debat

Vi gør det globale klima en bjørnetjeneste: De mest klimavenlige grise og køer er de danske

Aarhus

Hvor mange har haft corona uden at vide det? Nyt forsøg skal gøre os klogere på det - og hvor langt vi er i epidemien

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Aarhus

Se video: Bil gik op i flammer - vidne så to personer stikke af

Aarhus For abonnenter

Vil du nøjes med at få gjort rent en time hver anden uge? Her er svarene fra ældre-politikerne i Aarhus

Aarhus

Mere end hver fjerde test positiv: Aarhus fortsætter med højt smittetal

Annonce