Annonce
Debat

Hvordan får jeg mere selvkontrol?

Anette Schnieber, Ph.D., psykolog, VIA Ernæring og Sundhed

For en del mennesker giver ordet "selvkontrol" negative associationer. Imidlertid bør selvkontrol ikke kun forbindes med for eksempel selvfornægtelse, undertrykkelse af egne behov, eller noget der kan kamme over i decideret usunde tilstande; selvkontrol er evnen til at forfølge vore drømme, langsigtede mål og leve efter vore vigtigste værdier og normer ved at kunne VÆLGE, hvad vi ønsker at gøre, frem for at reagere umiddelbart på det, der falder os ind her og nu. Betragtet på denne måde handler selvkontrol ikke om at være hård ved sig selv og holde sig selv nede - men tværtimod om fri vilje: JEG vælger, ud fra MINE værdier, ønsker og langsigtede mål, om jeg for eksempel vil spise kagen foran mig eller ej, frem for at være styret at vaner, impulser og manglende opmærksomhed på automatiske reaktioner.

Selvkontrol er af enorm betydning for en meget stor del af de aktiviteter, vi alle udfører dagen igennem: evnen til at stoppe mig selv i at gøre X, og i stedet vælge at gøre Y, bruger vi for eksempel til at styre vores opmærksomhed, træffe beslutninger, interagere med andre mennesker, koncentrere os om en bestemt opgave og regulere vore følelser.

Ikke overraskende viser forskningen derfor også, at det at kunne udøve selvkontrol, er en vigtig faktor i at opnå personlige mål og i det hele tage være psykologisk velfungerende - en høj evne til at udføre selvkontrol fører i sig selv ikke til problematisk adfærd som for eksempel spiseforstyrrelse. Personer med høj selvkontrol lever generelt sundere, har bedre muligheder for at afslutte højere uddannelser, og har mere positive sociale relationer.

Men hvad kan man gøre for at blive bedre til at udøve selvkontrol? Forskningen peger på en lang række strategier, hvoraf nogle kan iværksættes med det samme, mens andre kræver større forandringer og måske lang tids træning.

I de fleste tilfælde vil det være en god idé ikke at have alt for mange selvkontrolskrævende opgaver liggende tæt sammen - forskningen tyder nemlig på, at vi bliver dårligere til at udøve selvkontrol, jo flere gange vi skal gøre det inden for et kort tidsrum. Inden for sundhedsområdet betyder det for eksempel, at det er bedst at ændre én ting af gangen, i stedet for at kaste sig over rygestop, vægttab og mere motion samtidig.

Annonce

Fordi det at bruge megen selvkontrol svækker evnen på kort sigt, er det vigtigt at se på, om man har mange områder i sit liv, hvor man bruger selvkontrol.

At være i godt humør kan også højne evnen til at udføre selvkontrol. Det kan derfor være en hjælp, hvis man enten kan gøre opgaven underholdende i sig selv (for eksempel en motionsform, som man finder sjov og interessant), eller hvis man sørger for at komme i godt humør, lige inden man skal bruge selvkontrol (for eksempel ved at se et kort afsnit af en sjov serie, inden man skal købe ind, så man har selvkontrol til at modstå supermarkedets fristelser).

Fordi det at bruge megen selvkontrol svækker evnen på kort sigt, er det vigtigt at se på, om man har mange områder i sit liv, hvor man bruger selvkontrol. Den mest enkle løsning på dette er at se på, om der er opgaver, som man lige nu bruger mange ressourcer på at tage sig sammen til, beslutte hvornår og hvordan skal gøres og så videre. Nogle af disse opgaver - for eksempel hvornår man vasker tøj eller gør hjemmet rent - kan gøres til vaner, hvis man får lavet helt utvetydige rutiner omkring dem (for eksempel: rengøring begynder lige efter arbejde hver torsdag, og alting gøres i en helt bestemt rækkefølge; vaskemaskinen fyldes hver aften lige efter aftensmaden). Når noget er blevet til en vane, udløses påbegyndelsen af handlingen nemlig automatisk, og så bruger vi meget lidt eller ingen selvkontrol herpå.

På den måde kan gode vaner inden for ét område i tilværelsen faktisk understøtte chancen for succes med forandring inden for et helt andet område: faste vaner med rengøring og tøjvask hjælper en tættere på målet om at spise sundere og blive røgfri.

På den længere bane tyder forskningen på, at mindfulness-træning af flere forskellige grunde kan reducere behovet for at bruge selvkontrol. Derudover kan det for nogle være en god idé at reflektere nærmere over de områder at deres liv, hvor de bruger rigtig megen selvkontrol, f.eks. i parforholdet eller på arbejdspladsen: Hvad betyder det, at du så ofte har én umiddelbar reaktion, men er nødt til at tvinge dig selv til at gør noget andet? En nærmere undersøgelse af udfordringerne i dette område af dit liv, kan få stor betydning for andre dele af din tilværelse.

Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Østjylland

Thorsager Kirke har næsten fået alle stole tilbage: Efterladt varevogn gemte på stjålne rundkirkestole

Aarhus

Narkokørsel på fars scooter: Sigtelserne regnede ned over ung knallertkører i Egå

Annonce