Annonce
Kultur

Hvordan går det med din empati? Aarhus Teater trykprøver vores medfølelse på kontroversielle emner

Forfatter og skuespiller Johannes Lilleøre fik af dramatiker Sigrid Johannesen til opgave at skrive en tekst, som kunne teste lytterens empati i forhold til empati. - Så blev jeg da lidt skrækslagen, fortæller han. Teksten er en del af Aarhus Teaters nye podwalk, der sender lytteren rundt i byen. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl
Aarhus Teater vil med en ny podwalk puste til spørgsmålet, om der er grænser for vores empati. Med syv forskellige fortællinger i ørerne bliver lytteren sendt rundt i byen. Avisen lyttede med i Uniparken, hvor historien pludselig tog en uventet drejning.

AARHUS: Forelskelsen bobler smittende i maven, når man har skuespiller Emil Prenter Haesams stemme i ørebøfferne.

Podwalken går mellem de røde bygninger ved det gamle kommunehospital, gennem tunnellen under Randersvej og ad stier i Universitetsparken, alt imens stemmen eksalteret fortæller om det møde, der er under opsejling ved en af bænkene med udsigt til søen.

Som lytter er man med hvert et skridt på vejen og føler med den forelskede mand.

Annonce

Lige ind til en barnestemme bryder ind i lydbilledet. Genstanden for den store kærlighed er nemlig en lille dreng, og fortællingen tager pludselig en uventet drejning.

Det er dramatiker Sigrid Johannesen, som har fundet på Aarhus Teaters nye podwalk-koncept "10.000 skridt", der skal trykprøve århusianernes empati.

- Tanken opstod, fordi jeg oplevede, at vi lever i et samfund med stigende splittelse på tværs af politiske skel og med en samfundsdebat, som bliver mere og mere polariseret. Jeg oplevede en manglende vilje til at forsøge at sætte sig i andres sted. Derfor synes jeg, det er vigtigt at insistere på, at man skal øve sig i at leve sig ind i holdninger eller virkelighedsopfattelser, som man er fuldstændig uenig i, forklarer Sigrid Johannesen.

Fiktion og virkelighed mødes

De syv forskellige fortællinger er indtalt af skuespillere, og leder lytteren rundt i byen, imens de byrum, man passerer, flettes ind i historierne.

- Podwalk-formatet kan noget helt særligt. Det forvandler den by, man kender, til noget helt andet, mener Sigrid Johannesen.

Hun er optaget af mødet mellem fiktion og virkelighed, der smelter sammen, når man bevæger sig rundt i byen og samtidig får input fra en fiktiv fortælling.

- Med podwalken er det som om, at vil lægger et lag af fiktion ind over virkeligheden. Det, synes jeg, er med til at udvide rammerne for, hvad virkeligheden kan indeholde og gør, at man forhåbentlig iagttager omgivelserne på en ny måde, siger Sigrid Johannesen, mens vi går gennem parken i et forårsvejr, der ikke er ideelt til podwalk.

Det er vigtigt at insistere på, at man skal øve sig i at leve sig ind i holdninger eller virkelighedsopfattelser, som man er fuldstændig uenig i.

Sigrid Johannesen, dramatiker og ophavskvinde til "10.000 skridt"

Aarhus Teaters nyeste af slagsen er på syv kilometer, hvilket svarer til omtrent 10.000 skridt, og den begynder i Rådhusparken.

- Jeg har forsøgt at skrue en dramaturgi sammen, hvor man starter med noget mere relaterbart. Den første, lytteren møder, er en ældre kvinde. Herefter bevæger fortællingerne sig hen over emner som klima, indvandring og racisme. Man møder repræsentanter for forskellige positioner, som kommer længere og længere fra det, vi antager at være det almindelige publikum i Aarhus Teater, fortæller Sigrid Johannesen.

Annonce

Blev skrækslagen

Forfatter og skuespiller Johannes Lilleøre har skrevet fortællingen om pædofili, som denne artikel blev indledt med.

Temaet gav i begyndelsen forfatteren hovedbrud.

- Det var en bunden opgave: Hvordan skriver man en tekst, som kan få lytteren til at føle empati for en pædofil? Så blev jeg da lidt skrækslagen. Der gik mange følelser gennem kroppen. Både fordi jeg ikke vidste noget om det, og fordi jeg tænkte; tør jeg overhovedet skrive det i søgefeltet på computeren, siger Johannes Lilleøre, der begyndte at researche på emnet.

- Jeg er glad for, at vi har et retssystem, som tager sig af at dømme folk, der begår kriminalitet. Som kunstner har man en anden opgave i samfundet, netop at forsøge at sætte sig ind i, rumme, beskrive og fortælle om blandt andet den slags mennesker, forklarer han.

Forfatteren understreger, at han med sit bidrag til podwalken ikke føler, at han er med til at retfærdiggøre pædofili.

Historierne i podwalken inddrager de områder, man bliver ledt gennem, og dermed føler man sig nærmest som en del af fortællingen. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

- Jeg fandt ud af en masse ting om emnet, blandt andet at det er en seksualitet og at mange af dem, der begår seksuelle overgreb mod børn, ikke er pædofile, men har alle mulige andre diagnoser. Mange pædofile er mennesker, som kæmper for at komme ud af det og kæmper for - som ham i min fortælling - at blive kastreret, siger Johannes Lilleøre, der bevidst har bygget teksten op, så lytteren fra begyndelsen kan spejle sig i den genkendelige følelse af forelskelse.

- Man vil gerne selv have den kriller i maven, så det er meget chokerende, da der kommer en samtale med et barn. På den måde synes jeg, det er lykkedes, for vi er med ham fra starten, og så giver det dig et problem, fordi det pludselig er dig, der skal dømme ham. Det havde ikke været så svært, hvis du havde vidst det fra starten og ikke havde følt sympati for ham, forklarer Johannes Lilleøre, der har gået på Forfatterskolen og har tre romaner bag sig.

Annonce

Det ultimative spørgsmål

Johannes Lilleøres fortælling er den sidste, som lytteren møder i "10.000 skridt".

Men hvorfor overhovedet tage et emne som pædofili op?

- Det er noget af det, som mange af os, på tværs af politiske skel, har allersværest ved at leve os ind i, fordi det går så dybt ind i noget, vi grundlæggende kan blive enige om, at vi ikke på nogen måde kan forsvare eller prøve at forstå. Derfor stiller dét, det ultimative spørgsmål; om der er grænser for vores empati, og om der skal være det, forklarer Sigrid Johannesen.

Dramatiker og instruktør Sigrid Johannesen har udtænkt podwalk-konceptet "10.000 skridt" til Aarhus Teater. Hun håber, at de syv forskellige fortællinger kan få os til at reflektere over begrebet empati. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Hun håber, at podwalken vil give lytterne lejlighed til at reflektere over empati på godt og ondt.

- Forhåbentlig får man også nogle nuancerede billeder af begrebet. Det, håber jeg, kan være en ud af flere trædesten til, at vi kan spørge os selv, om vi kan være sammen i vores samfund på en anden måde og have en anden offentlig samtale, slutter Sigrid Johannesen i takt med at regnen så småt er stilnet af.

Men der går nok noget tid, før universitetsparken bliver sig selv igen - for denne lytter i hvert fald.

Podwalk - 10.000 skridt

Forfatterne Johannes Lilleøre, Charlotte Strandgaard, Madame Nielsen, Christina Hagen, Sonja Ferdinand, Sofie Jama, Sigrid Johannesen og Jacob Skyggebjerg har skrevet syv stedsspecifikke tekster til Aarhus Teaters podwalk "10.000 skridt", der på hver sin måde udfordrer vores empati på en byvandring rundt i Aarhus.

Lytteren kommer omkring Rådhusparken, Raadhuus Kaféen, Mejlgade, lystbådehavnen, Skovvejen, Trøjborgvej, og Universitetsparken.

Ruten er syv kilometer og tager cirka to timer at gå. Undervejs er der kortere stop, men ingen egentlige pauser. Husk gode gåsko og overtøj efter vejrforholdene.

Fortællingerne er indtalt af Marie Marschner, Emil Prenter Haesam, Jakir Anders Brink, Sofia Nolsøe, Lasse Steen, Mette Klakstein, Bodil Lassen m.fl.

Konceptet er skabt af Sigrid Johannesen og Tine Voss. Sigrid Johannesen har også instrueret.

Podwalken koster 80 kroner og kan hentes i app'en Aarhus Teater Podwalk. Her finder man også podwalken "Jeg er her", fortællinger om hjemløse.

Forfatter og skuespiller Johannes Lilleøre og dramatiker Sigrid Johannesen har skrevet tekster til Aarhus Teaters nye podwalk "10.000 Skridt", hvor syv unikke fortællinger på hver sin måde udfordrer vores empati på en byvandring rundt i Aarhus. Foto: Kirstine Lefevre SckerlAnnonce
Alarm 112 For abonnenter

Få det fulde overblik over Viby-sagen: Derfor endte drabsmand med 12 års fængsel for at stikke sin eks-hustru ihjel

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

50 år som dronning: Jubilæum fejres med to ture i karet, hyldest på Rådhusets balkon og folkefest i Mindeparken

Byudvikling For abonnenter

Kommunen takker nej til milliongave fra bygherre: Tvivl om juraen nulstiller aftale

Debat

David Nielsen betalte prisen: Og nu er løsningen på AGF's krise åbenbart et seminar

Aarhus For abonnenter

Aarhus var i akut mangel på stemmetællere: Så fandt kommunen en løsning

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Alarm 112

Så faldt dommen i Viby-knivstikkeri: Der var tale om drab - og straffen kunne have været højere

Aarhus For abonnenter

Bag om myten: Er Botanisk Have en voldtægtsmagnet som kvinder bør undgå om natten?

Kultur

Fejring i Mindeparken: Kæmpestort børnekor synger for Dronningen

Alarm 112

Fireårig datter ville gerne se sin mor: - Storebror måtte forklare, at far havde stukket hende ned, og at de ikke ville se mor igen

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Byudvikling

Aarhus Havn er årsag til 17.000 job: Sådan er havnen kommet frem til tallet

AGF For abonnenter

David Nielsen fyldte mere på gangene i AGF, end de fleste lige aner - og derfor bliver hverdagen med en ny cheftræner også en helt anden nu for klubben, spillerne og fansene

AGF

AGF-duo klar til U21-landsholdet - men Hausner er forbigået

Annonce