Annonce
Aarhus

Hvordan går det med verdensmålene?: 17 mål, der kunne ende konflikter og krige - hvis verden ville

Mette Holm har været vidt omkring. Hun har haft jord under neglene i sit virke som journalist og har siddet til middag med Ban Ki Moon og Mugabe som førstedame i FN. Arkivfoto: Victoria Mørck Madsen
FN’s 17 verdensmål kan potentielt skabe en verden uden konflikter og flygtningestrømme, men ét punkt mangler, nemlig kvindens ret over sin egen krop, påpeger Mette Holm, journalist og FN’s tidligere førstedame. Hun var til stede i generalforsamlingen i New York, da verdensmålene blev underskrevet, og verdenslederne græd af rørelse. Vi har mødt hende for at snakke om, hvordan det er gået med alle de velmenende intentioner siden 2015.

Paven, Obama og Xi Jinping. Alle de store verdensledere der den dag i september 2015, da FN’s generalforsamling skulle vedtage verdensmålene og skrive under. For man var blevet enige om 17 ambitiøse punkter med 169 delmål, som alle lande skulle arbejde mod for at gøre verden til et bedre sted. Mere bæredygtigt og levedygtigt.

- Det var meget smukt. Der var voksne mænd, der græd. Der var folk, der faldt hinanden om halsen. Der var flere statsledere og regeringschefer, end der nogensinde havde været før. Og de var samlet om en helt enestående enighed. FN er en stor tung organisation, men det er det eneste, vi har, hvor vi er samlet og i et eller andet omfang forpligtet, og nu var alle enige om 17 verdensmål. Vi var helt henførte, husker journalisten Mette Holm, der dengang var FN’s førstedame, da hendes mand, Mogens Lykketoft, var formand for generalforsamlingen.

Verdensmålene forpligter alle 193 lande i FN til at arbejde mod afskaffelse af fattigdom og sult, forbedre uddannelser og arbejdsvilkår, få mere bæredygtig energi og gøre en indsats for klimaet. Verdensmålene blev formuleret i en tid, hvor fremskridtene i verden var målbare.

Annonce

En vigtig mangel

Fra 1990 til 2010 var fattigdommen på verdensplan faldet med 75 procent. 9 ud af 10 børn i ulande blev indskrevet i skole. 45 procent færre kvinder døde i forbindelse med graviditet eller fødsel, og to milliarder mennesker havde fået adgang til bedre drikkevand.

FN’s 17 verdensmål

1. Afskaf fattigdom

2. Stop sult

3. Sundhed og trivsel

4. Kvalitetsuddannelse

5. Ligestilling mellem kønnene

6. Rent vand og sanitet

7. Bæredygtig energi

8. Anstændige job og økonomisk vækst

9. Industri, innovation og infrastruktur

10. Mindre ulighed

11. Bæredygtige byer og lokalsamfund

12. Ansvarligt forbrug og produktion

13. Klimaindsats

14. Livet i havet

15. Livet på land

16. Fred, retfærdighed og stærke institutioner

17. Partnerskaber for handling

Læs mere på  www.verdensmaalene.dk.

Det var i den optimisme, at verdensmålene blev udtænkt. Om udviklingen er fortsat i den positive retning, vender vi tilbage til.

Først skal vi høre, hvordan verdenssamfundet kunne blive enig om så ambitiøse mål?

- Processen var helt enestående. Verdensmålene skulle bygge videre på årtusindmålene, som havde vist, at hvis man arbejdede sammen, og den politiske vilje var der, var det muligt at opnå fremskridt. Men verdensmålene skulle omfatte alle verdens lande og ikke kun udviklingslandene. Og de skulle komme nedefra. Fra befolkningen og fra eksperter. Jeg var selv ordstyrer på nogle konferencer, som blev holdt i København, hvor læger med ekspertise i global sundhed samledes for at give deres bud på løsninger, og på hvad der var vigtigt. På den måde kom nogle ret skarpe indspark fra hele verden, fortæller Mette Holm.

- En anden grund er, at der mangler et ret væsentligt punkt, som ikke er nævnt i de 17 verdensmål og de 169 delmål. Det allermest kontroversielle er taget ud. Retten til abort og kvinders ret til at bestemme over deres egen krop er ikke med, siger hun.

- Men der er dog et punkt om ligestilling mellem kønnene. Det har vel ikke være lige populært i alle lande?

- Nej, men det smarte med verdensmålene er, at man er forpligtet til at gå fremad og til ikke at gå baglæns fra det udgangspunkt, man har. Man er på den måde forpligtet til ikke at svigte målene, men det er der nu masser, der gør alligevel. Hvis man tænker på Afghanistan og Taleban. Men der er også Egypten og en del andre lande, hvor man bevæger sig baglæns på det punkt. FN har jo ikke nogen politimyndighed, hvor man kan straffe lande for ikke at leve op til vedensmålene. Men befolkningen kan bruge dem til at holde magthaverne op på, at de har lovet det.

- Hvilken betydning har det haft, at verdensmålene kommer nedefra - fra befolkningen og ikke fra magthaverne eller fra FN-organisationen?

- Det er klart, at FN og en masse regeringskontorer har lange lister med problemer, som er baseret på statistik og tal. Men når man spørger almindelige mennesker, forskere eller folk, som arbejder i bistandsorganisationer og sociale organisationer, får man en meget bredere og mere nuanceret viden om problemerne, og hvordan de hænger sammen. For eksempel vil mange mennesker gerne have en uddannelse, men det er også et faktum, at hvis du ikke får ordentlig ernæring, er din indlæringevne og koncentrationsevne dårligere. Og det er ligegyldigt, om du lever af pizzaslices til 99 cent i et hårdt kvarter i New York eller bor på et skraldebjerg i Cambodja. Når vi ved noget om problemerne, kan vi gøre noget ved dem, siger Mette Holm.

Annonce

Kommer fra de unge

- Der popper nye ting op alle steder. Kloge hoveder, der udvikler ny teknologi. En kunstner, der laver et lysprojekt, der skal skabe solcellelygter til mennesker, der bor uden elektricitet. Regeringer, der indfører mål for CO2-udledninger. Kan alle de her små skridt bidrage til de store løsninger?

- Bill Gates har været så udskældt for at flyve rundt i sit privatfly. Men i stedet for at flyve kommercielt har han investeret i at udvikle biobrændsel, som man kan flyve på. For nylig besøgte Mogens og jeg Dubai, som jo godt ved, at olien ikke varer for altid. Der var et laboratorium, hvor der er forskere, der udvikler fødevarer af græshopper og svampe. Det er også nødvendigt, for de har ikke meget andet end østers med perler i, og dem kan man ikke spise. I Skive besøgte vi en fabrik, der bruger en invasiv art af søstjerner fra Limfjorden og laver fiskemel af dem. På den måde fjerner man et problem fra havet, og samtidig skaber man et brugbart produkt. I Kina bygger man byer med lodrette haver og krav om, at der maksimum må være fem minutter til offentlig transport. Men det er også nødvendigt, for folk døde af at bo i de forurenede byer.

Bill Gates har været så udskældt for at flyve rundt i sit privatfly. Men i stedet for at flyve kommercielt har han investeret i at udvikle biobrændsel, som man kan flyve på.

Mette Holm

- Men det vigtigste tror jeg er, at man underviser i verdensmålene i folkeskolen fra 1. klasse. At man bruger verdensmålene på uddannelser som Arkitektskolen og DTU, så fremtidens arkitekter og ingeniører automatisk vil tænke verdensmål og bæredygtighed ind i alt, de laver. Så på den ene side er verdensmålene blevet bygget ind i vores samfund. På den anden side er der også hardcore fornægtere, der synes, at det ikke er særlig vigtigt, eller tror, det er en modebølge. Men de tager simpelthen fejl.

- Jeg tror, at det er fra de unge, at forandringen kommer. Vi har et 15-årigt barnebarn i familien, som ønsker sig genbrugstøj i fødselsdagsgave. Det er selvfølgelig ikke statistisk, men det er en fornemmelse, at de unge opdrager deres forældre. Siger at de skal slukke lyset. At de ikke behøver at købe alle de ting. Og ser op til Greta Thunberg. Det er sådan, at det spreder sig. Selv min mand er blevet klimaaktivist. Det var der ikke mange, der havde troet, siger Mette Holm.

Annonce

Flere på flugt

- Hvordan står det til med verdens tilstand. Er den positive udvikling fra årtusindmålene fortsat?

- Nej. Lige nu er fattigdommen øget. Der er flere mennesker på flugt på grund af covid-19 og verdenssituationen i det hele taget. Da verdensmålene blev vedtaget, var der 60 millioner mennesker på flugt fra konflikt, sult og arbejdsløshed. Nu er det 80 millioner. Så det går i den gale retning. Det er ikke til at vide, om det ville være værre uden verdensmålene.

- Konflikter opstår jo, fordi folk ikke har drikkevand, ikke har mad, eller fordi de skændes om adgangen til en flod eller lignende. Det er helt afgørende, at livet bliver gjort muligt, der hvor folk lever. At man gør livet mere levebart, tåleligt og forebygger konflikt. Og det gør verdensmålene. Det er det, der er tanken bag dem.

- Er det det egentlige formål med dem - at forebygge krig og konflikt?

- Ja, og så vil man nedsætte flygtningestrømmen også. Det er helt uhyrligt at se, hvad der foregår i verden og i Europa også. Hvordan vi lukker os om os selv. Men det nytter ikke, for folk vil altid søge derhen, hvor de kan få det bedre.

- Helt enkelt sat op er der en manglende vilje i den rige del af verden til vitterligt at betale til at afhjælpe nøden og elendigheden i den fattige del. Når man tænker på, hvor store flygtningeproblemer lande som Jordan og Libanon løfter sammenlignet med størrelsen på befolkningerne, så synes jeg, at den rige del af verden er for utilbøjelig til at gøre noget. Heroppe sidder vi bare og råber om, at det er forfærdeligt, at flygtninge drukner i Middelhavet. Og det er det ved Gud, men grunden er, at deres liv er utåleligt derhjemme. Det er ikke for sjov, at man flygter for at sidde og blive misbrugt og mishandlet et eller andet sted i Libyen, inden de kaster sig ud på en gummibåd, der kan punktere. De kan jo ikke være her alle sammen, som Pia Kjærsgaard ville sige, men det kan de ikke. Så det er i vores egen store interesse at bidrage til, at flugten ikke bliver nødvendig. Det kan vi ved at arbejde for de 17 verdensmål.

- Verdensmålene har en løbetid på 15 år. Kan man forestille sig, at der er nogle af de 17 verdensmål, der ikke længere er relevante i 2030?

- Nej, det tror jeg ikke. Men selv om de alle sammen er lige vigtige, så kan man sige, at hvis vi ikke passer på klimaet og livet i havet, så kan det hele være lige meget. Det er alligevel nok det vigtigste, siger Mette Holm.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Aarhus

Aarhus Pride lukker flere centrale gader: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Erhverv

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce