Annonce
AGF

Hvordan kommer AGF ud af krisen? Her er fire bud

AGF-cheftræner David Nielsen og spillerne jagter fortsat sæsonens første sejr. (Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix)

Der skal nyt blod til midtbanen

Det fungerer ikke på AGFs centrale midtbane. Nicolai Poulsen knokler sådan set røven ud af bukserne, passer sit job, men offensivt kommer der alt for lidt farligt gods fra midtbanefolkene. Især fra Patrick Olsen.

Den 27-årige midtbanespiller blev hentet til AGF sidste sommer for at være et spillemæssigt omdrejningspunkt, men har slet ikke fundet den form eller målfarlighed, han viste, da han var i AaB.

Annonce

Olsen – og for den sags skyld også Albert Grønbæk Erlykke, der dog stadig er meget ung – virker helt blottet for selvtillid for tiden, og manglende tro på egne evner fordrer sjældent en kreativ tankegang. Derudover er Benjamin Hvidt skadet og Zach Duncan er mere a la Poulsen end chanceskaber.

Så AGF skal have nyt blod ind på den centrale midtbane, en type, der kan sætte spillet op, svinge dirigentstokken – og mon ikke, at sportschef Stig Inge Bjørnebye allerede leder med lys og lygte efter en sådan. Det bør han i hvert fald være i fuld gang med. Transfervinduet lukker i næste uge, og AGF er nødt til at handle.

David Nielsen skal bestemme sig

Det er aldrig et godt tegn, når en cheftræner begynder at fravige sit faste koncept. Det har David Nielsen gjort hen over de seneste uger, fra velkendte 4-1-4-1 til 3-4-3 til 3-5-2, for så at vende snuden tilbage til førstnævnte i opgøret mod Viborg.

Én ting er at skifte den faste formation ud, fordi spillerne ikke er der til at spille dét, der egentligt var planen – ”formationen er død” – men at ryge tilbage efter få kampe kan alt andet lige ikke få spillerne til andet end at tvivle og blive forvirrede over retningen.

Så David Nielsen skal til at bestemme sig for, hvordan holdet skal spille.

Fodboldspillere ynder godt nok at fortælle, at det der med at skifte system ikke er noget problem, jo, det kræver da lidt tilvænning, men så er det heller ikke værre. Men når det sker midt i en periode med dårlige præstationer, manglende resultater, kommer det til at fylde alt for meget.

Det gjorde heller ikke noget godt, at Sebastian Hausner i Patrick Mortensens fravær fik tildelt anførerbindet, for så at få det revet af armen igen, inden topscoreren var klar til at spille. Det lugtede igen af en rådvild og forvirret Nielsen.

Så cheftræneren og den øvrige trænerstab skal hurtigst muligt have besluttet sig for, hvilken vej de vil tage – og så ellers få det kommunikeret klart og tydeligt ud til spillerne.

Så AGF skal have nyt blod ind på den centrale midtbane, en type, der kan sætte spillet op, svinge dirigentstokken – og mon ikke, at sportschef Stig Inge Bjørnebye allerede leder med lys og lygte efter en sådan. Det bør han i hvert fald være i fuld gang med. Transfervinduet lukker i næste uge, og AGF er nødt til at handle.

Vejviseren Mortensen

AGF-truppen er nede i et samlet hul lige nu. Og det er en situation, der kalder på lederskab, ikke kun fra trænerstaben, men også fra spillerne selv.

Her er det naturligvis en spiller som Patrick Mortensen, der bliver kigget på. Den 32-årige angriber er anfører, erfaren, og i det hele taget en mand, som der er respekt om hos de andre i truppen. Der bliver lyttet til topscoreren.

Han er lederen på holdet, derfor bærer han bindet på overarmen, men han er det måske mest per eksempel på banen, i dagligdagen, mere end han er hidsig på den verbale front.

Mortensen er først lige kommet tilbage efter sin skade, og hans tilstedeværelse i kampene har været savnet i en trup, hvor der er kommet mange nye navne til, og hans scoringer har manglet. Derfor har han en utrolig vigtig rolle i den kommende tid. Han er stjernen på holdet, han lever topprofessionelt udenfor banen, og han er manden, der med sine scoringer skal føre holdet ud af krisen.

Han kan ikke gøre det alene - Jesper Hansen, Nicolai Poulsen skal også nok skubbe på - men det er ham, der skal gå forrest, og så skal de andre forsøge at følge ham, servicere ham inde foran kassen. For det er fra ham, målene skal komme. Og det mentale lederskab.

Den næste blok skriger på point, men sker det ikke er krisen afgrundsdyb

AGF har mødt fire af fem øvrige top seks-klubber fra sidste sæson plus AaB og Viborg, der begge har fået en ganske fin start.

Derfor ligger der potentielt – det skal der – også point og venter i det kommende kampprogram, hvor der - på papiret - venter blødere modstandere. Det hedder OB og Vejle, begge hjemme, derefter Silkeborg ude, og så Sønderjyske hjemme.

Tre hjemmekampe, og to af dem mod hold, der ligesom århusianerne også har haft en svær start på sæsonen. Vejle er det eneste hold, der har været dårligere end AGF, og Sønderjyske har blot scoret et enkelt mål i deres første seks kampe.

Det bør give grobund for en tro på, at AGF kan spille sig ud af krisen, men omvendt er der intet i spillet, der indikerer, at det nødvendigvis kommer til at ske.

Der er ikke så meget at rafle om, hvis man er til den slags: Der er allerede spillet næsten en tredjedel af grundspillet, så der skal skrabes point sammen, hentes i hvert fald et par sejre hen over de kommende fire kampe, hvis krisen skal afblæses, og AGF fortsat skal kunne drømme om en plads i top seks.

Ellers brænder lokummet.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Pernilles livsdrøm forsvandt: Nu har hun fundet melodien i det skønneste, lille byhus i Ebeltoft

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Sport

Deja-vu for Skanderborg Aarhus: Fem mål til forskel i Silkeborg

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

AGF

To scoringer på to minutter: AGF's kvinder fortsatte deroute på svær udebane

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se dig godt for: Elbilsejere risikerer p-bøde, når de vil parkere gratis i Aarhus

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

AGF

Stortalent sikrede point for AGF's U19-drenge: Lynede i debut

Annonce