Annonce
Østjylland

Hvordan kunne det gå så galt: Politikere kræver forklaring på letbanens 'handicap-problemer'

Alice Carlsen fra Tranbjerg fik sig noget af en overraskelse, da hun ville køre om bord på letbanetoget i Tranbjerg. Sprækken mellem tog og perron var så bred, at hun ikke kunne forcere den. Foto: Jens Thaysen

- Vi må have at vide, hvor kæden er hoppet af, siger socialdemokrat. Også en anden socialdemokrat er begyndt at bore i sagen.

Østjylland: Jamen, det er en mærkelig historie.

Ikke?

Allerede i 2012 lod Aarhus Letbane omverdenen forstå, at den var på vej med en ganske særlig løsning for de handicappede.

"Vidste du ... at alle tog vil være tilgængelige for kørestolsbrugere?," skrev letbanen dengang i et nyhedsbrev.

Og i 2014 fortsatte Aarhus Letbane i samme optimistiske spor: "Det er allerede besluttet, at afstanden mellem letbanens døre og de nye perroner kun bliver cirka fem centimeter, så en kørestol kan komme ind og ud uden hjælp."

Det lød rigtig, rigtig godt, men i 2018 kom virkeligheden på tværs. På en lang række stationer på den nyåbnede strækning Aarhus - Odder kan kørestole ikke komme med. Der er en sprække mellem perronkant og tog på op til 20 centimeter.

Tilmed er der også en højdeforskel på op til 4,5 centimer.

Samtidig har letbanen indrømmet, at der kan forventes tilsvarende problemer på ruten Aarhus - Grenaa, når strækningen åbner næste år.

Det ser så mærkeligt ud, at to politikere fra Socialdemokratiet i Aarhus nu uafhængigt af hinanden er begyndt at bore i sagen for at finde en forklaring.

Annonce

Aarhus Sporveje har nedsat en fokusgruppe til at kigge på problemet med den store afstand mellem perron og tog flere steder på strækningen Aarhus - Odder. En af de løsninger, der er i spil er mobile ramper.En anden løsning er at lade letbaneføreren yde assistance.

En tredje løsning er at køre passagerer til nærmeste station, hvor der er adgang for handicappede.

Kilde: Aarhus Letbane.

- Ikke godt nok

Den ene er socialdemokraten Ango Winther, som er Aarhus Kommunes repræsentant i Letbanerådet.

Han vil bede Midttrafik om en redegørelse for adgangsforholdene til letbanen.

- Redegørelsen vil vi så diskutere på det næste møde i Letbanerådet, siger Ango Winther.

Han vil vente med at udtale sig om sagen i detaljer, indtil han har set redegørelsen. Men det fremgår allerede nu, at han ikke er tilfreds.

- Jeg må sige, at den her problematik kommer bag på mig. Det er ikke godt nok, og vi må have at vide, hvor kæden er hoppet af, og hvorfor vi pludselig står med de her problemer.

- Vi laver da ikke et anlæg, hvor der er lovet tilgængelighed for alle - og så viser det sig, at det er der ikke alligevel, siger han.

Letbanerådet holder næste møde 27. november.

Møde på onsdag

Den anden utilfredse socialdemokrat er Mahad Yussuf.

Han er medlem af Aarhus Kommunes Handicapråd. Rådet skal rådgive byrådet i handicappolitiske spørgsmål og formidle synspunkter mellem borgere og byrådet om lokalpolitiske forhold, som vedkommer mennesker med handicap.

Han har bedt letbanen om et møde for at få en forklaring på, hvorfor den "handicapvenlige" letbane på flere perroner ikke kan medtage kørestole.

Mødet foregår på onsdag.

- Det her er en sag, som betyder meget for de handicappede, siger han.

- Jeg vil gerne høre, hvordan letbanen vil løse problemerne, og jeg vil også gerne have at vide, hvornår det vil ske. Det vil skabe ro hos de handicappede, at de ved, hvad de har at forholde sig til, siger Mahad Yussuf.

Han erkender, at Aarhus Letbane nogle steder på strækningen opfylder de europæiske TSI standarder for, hvor stort gabet mellem tog og perron må være.

- Men jeg synes godt, at man hos Aarhus Letbane kunne have været mere ambitiøs. Man kunne godt have gået et ekstra skridt i forhold til at gøre letbanen handicapvenlig, mener Mahad Yussuf.

Han håber, at debatten på et tidspunkt havner inde i byrådssalen.

- Vi må have en diskussion om, hvordan vi kan sikre, at transportmidler, som skulle have været handicapvenlige, nu også bliver det, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Læserbrev

Læserbrev: Kampen og forståelsen for de 1000 flere sygeplejersker har været en lang fagpolitisk vandring, men dog et skridt på vejen

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce