Annonce
Aarhus

Hvordan oplever udlændinge Aarhus? Vi fulgte et australsk ægtepar en hel dag

Klar til en dag i Aarhus. Bruce og Victoria Breidahl på Strøget. Foto: Axel Schütt

Kan Aarhus stadig leve op til de gode udsagn, byen fik som europæisk kulturhovedstad? Vi lod det komme an på en prøve.

AARHUS: Vi er i år ét efter året som europæisk kulturhovedstad. Så hvad med kulturen og seværdighederne? Kan de stadig fængsle og tiltrække folk fra andre nationer - der var jo næsten ingen grænse for lovordene fra de mange udlændinge, som besøgte Aarhus i 2017.

Vi lod det komme an på en prøve på en rigtig lun majdag. Inviterede et australsk ægtepar med danske rødder hertil og fulgte dem rundt i byen i en dag.

Bruce og Victoria Breidahl kommer fra Brighton, en forstad til Melbourne i Australien. Han er 58 år og blikkenslager, hun er 56 år og sygeplejerske. De har tre børn. Ældst er sønnen på 28 år med det nordiske navn Emil, datteren Freya er 26 år og for tiden på ophold i Danmark (København), og 21-årige Sacha har været et halvt år i Aarhus for at læse på Aarhus Business School under Aarhus Universitet, den tidligere Handelshøjskolen.

Forfædre til Bruce Breidahl rejste fra København til Australien, så familien har tråde hertil, og Victoria Breidahl har været i Aarhus en gang tidligere, få dage til en konference.

Gæsterne og deres land

Bruce og Victoria Breidahl har forfædre i Danmark og bor i Brighton ved Melbourne.

Australien blev befolket af aboriginerne for omkring 50.000 år siden. I 1606 opdagede hollandske søfarere stedet, men først i 1770 gjorde Storbritannien krav på kontinentet. 26. januar 1788 blev straffekolonien New South Wales grundlagt på den australske østkyst, og befolkningstallet steg. 1. januar 1901 blev seks kolonier samlet i forbundsstaten Australien, der har 24 millioner indbyggere.

På toppen af Aarhus. Det australske ægtepar på Salling Roof Top. Foto: Hans Petersen

Den gamle historie

Programmet for dagen var lagt på forhånd, og datteren Sacha havde budt ind med ting, forældrene måtte se. Det hele ville vi ikke kunne nå.

Planen lød på: Domkirken, Salling Roof Top, Aros med Your rainbow panorama, datteren Sachas kollegium på Snogebæksvej i Hasle, Den Gamle By, Marselisborg Slot, tur gennem skoven til Den Uendelige Bro ved Varna og Moesgaard Museum.

Folk fra nationer, der har en relativt kort historie, har som regel interesse i at opleve vores historie, der går langt længere tilbage. Så efter morgenankomsten med toget fra København gik vi direkte til Aarhus Domkirke, der er over 1000 år gammel. Både alder og udseende betog dem. Heldigvis var der åben dør, så de fik deres ønsket opfyldt om at komme ind. Og blev imponerede.

- Det her kan vi slet ikke præstere i Australien. Hvordan har det dog været muligt at bygge så højt oppe og med så mange detaljer, sagde de, mens de gik rundt i kirken og studerede alteret og andre detaljer og tog billeder. En tur i tårnet passede ikke ind i vores dagsorden.

James Rosenquist udstiller på Aros. Foto: Hans Petersen
Annonce

Højdepunkter

Det er ikke hver dag, man ser sin by fra oven, men i Aarhus har vi flere muligheder - og tre af dem ville de opleve i løbet af de otte timer, de havde til rådighed: Salling Roof Top, Regnbuen på Aros og 129 meter høje Jelshøj syd for byen.

Efter den tre timer lange togtur fra København ville det gøre godt med en kop kaffe. De bestilte café latte hos Salings bager, mens vi ventede på, at det blev muligt at komme til tagudsigten kl. 10.

- Wauvvv, sagde de over det usædvanlige syn, da vi kom på taget, hvor der var god lejlighed til at forklare om byens forskellige dele, for eksempel også om universitetet, som de var godt informeret om, rådhuset, havnen, Den Gamle By, Væksthusene i Botanisk Have, boligblokkene i det fjerne og så videre.

Arne Jacobsen kendte de som arkitekt på Aarhus Rådhus fra 1941, så det var passende at gå indenfor, når vi alligevel kom forbi på vejen til Aros.

- Det er imponerende så flot, det er lavet, sagde de om gulve, trapper og gelændere på rådhuset, og de beundrede det store maleri under loftet, mens de gik en tur rundt i forhallen.

Levende musik foran et gammelt hus i Den Gamle By. Foto: Hans Petersen
Annonce

Kunsten på Aros

På Aros gik vi direkte op i Olafur Eliassons "Youir rainbow panorama" og konstaterede, at udsigten herfra er bedre end fra Salling Roof Top.

- Og så er det fascinerende at opleve den virkning, det farvede glas har, og virkningen når man skifter fra en farve til en anden, sagde de i kor, mens vi gennemgik de mest kendte steder i byen igen - nu set fra en anden vinkel.

- Det er flot, flot og ikke noget, vi ser andre steder, og sjovt at se byen herfra, sagde de.

Fristende havde det været at springe udstillingerne på kunstmuseet over for at nå de øvrige mål. Men nej, den gik ikke. Så vi oplevede både de permanente udstillinger med indtryk fra Guldalderen og den større aktuelle udstilling med den nu afdøde amerikanske tidligere street art-maler James Rosenquist. Blandt indtrykkene var nogle af de lokale landskaber, som vi senere skulle opleve ved Moesgaard.

- Vi ved ikke så meget om kunst, men det her er værd at se, sagde Bruce Breidahl i et samlet overblik over besøget på Aros, hvor de var lige så usikre som andre gæster på, om figuren, kvinden med blomsterne, på indgangsniveauet er levende eller hun er som en af de stillestående, levende figurer, de møder derhjemme på gaden. Bruce Breidahl kastede en euro i bøssen, og der skete intet. Nej, hun er ikke levende.

Når man kommer fra samme land som kronprinsesse Mary, må man se Marselisborg Slot. Foto: Hans Petersen
Annonce

Mary fra Australien

På vej til Den Gamle By kørte vi til Vilhelm Kier Kollegiet på Snogebæksvej i Hasle, hvor datteren Sacha havde boet, og de satte sig tydeligt ind i, hvordan hendes halve år måtte have været på det sted.

I Den Gamle By blev de straks betaget af en ældre mand, som sad foran et hus og spillede. Besøg i husene var der ikke tid til, men de kastede særdeles nysgerrige blikke på husene udefra.

Historien i "Aarhus Fortæller"-udstillingen måtte de naturligvis have med, og så var der lige en ting, som måtte nås: udstillingen af Dronning Margrethes garderobe. Kan man næsten opleve noget bedre, når man kommer fra et land, der har lagt kvinde til vores kronprins og oven i købet har født fire børn.

- Vi læser ikke ugeblade, men vi følger Mary på forsider og i tv. Vi ved, at hun er en smuk og dygtig repræsentant for vores land. Dronning Margrethe kender vi ikke så meget til, men udstillingen jeg se, sagde Victoria Breidahl.

Det var godt og vel tid for frokost, så vi gik i Simonsens Have for at spise. Vi fik også udleveret tre spisekort, men betjeningen lod vente længe på sig, og da tiden var knap, valgte vi en anden løsning: et besøg i konditoriet fra Aabenraa i 1974-kvarteret og en noget mere sparsom frokost. Te, vand, en bolle med smør - og så blev Bruce Breidahl fristet af en af de lækre kager i disken. Her var betjeningen til gengæld både lynhurtig og præcis, så vi reddede noget tid.

En blikkenslager skal opleve et gammelt tog indefra, her i "Aarhus Fortæller" i Den Gamle By. Foto: Hans Petersen
Annonce

Dronningens garderobe

"Aarhus fortæller" vakte deres interesse, og her gentog de det interessante i at opleve en så gammel kultur, lige fra vi kom ind i vikingetiden til det videre forløb over Middelalderen, industrialiseringen, besættelsen og nutiden.

I den lille biograf ved industrialiseringen blev de stærkt optaget af filmen om byen - med engelsk tekst og et tal i hjørnet med melding om, hvor lang tid, der var tilbage. I sportsafsnittet måtte de høre og se om AGFs kamp mod Liverpool i 1971 og hvem, der scorede det første mål i AGFs 3-2 sejr, som teksten fortæller.

Smykkeskrinet og de gamle ure så de også på med interesse, og så var det tur til Dronningens garderobe.

- Åh, sikke mange hatte, sagde Victoria, da hun så striben af de flot opsatte hatte, Dronning Margrethe har båret. Kjolerne beundrede hun og sagde, at virkningen og forståelsen var særlig god der, hvor et billede eller en video viste dronningen bære kjole eller hat i virkeligheden.

Prins Henriks tøj så de også på med interesse.

- Hvordan er det, vil han stadig ikke begraves ved siden af Dronningen? spurgte de og fik svar.

Området ved kollegiet på Snogebæksvej blev videofilmet. Foto: Hans Petersen
Annonce

Præcise busser og tog

Nu var det tid for guld og grønne skove: Marselisborg Slot, Mindeparken og skoven på vejen ud mod Moesgaard.

Spadsereturen til den parkerede bil ved købstadmuseet fik dem til at fortælle om deres syn på trafikken, især cyklisterne.

- Det er så velordnet. I har gode cykelstier. Hos os er cyklister og andre trafikanter ikke adskilt, og det er ikke godt. Mange cykler ikke, og de, der gør, tager ikke cyklen på arbejde, men mest for træning, sagde de og fortsatte med den kollektive trafik:

- Her hos jer kommer tog og busser til tiden. Det er til at regne med, og de kører ofte. Sådan er det slet ikke hos os, sagde de to, der især har brugt den kollektive trafik i København under deres i alt tre uger lange ophold. Men også toget til Aarhus og retur.

- Det er en vidunderlig dag, og det gode vejr gør oplevelsen endnu større, sagde de, da vi gik rundt i Dronningens have ved Marselisborg Slot. Ret usædvanligt at det er muligt, når der ellers er så meget security, men godt, synes de. De nød at se skulpturer, søen og krydderurter på den anden side af slottet.

Vi kiggede på uret, kørte forbi Hotel Marselis til Varna, parkerede og gik hen til kanten for at se "Den Uendelige Bro", som fik debut ved Sculpture by the Sea i 2015 og nu kommer op hvert år.

Sculpture by the Sea kendte de ikke, selv om det er et australsk fænomen, som vi har importeret, skabt her i fire år og slået ihjel igen. Undervejs havde vi mødt andre skulpturer derfra, for eksempel "Hvalikopteren" (som Dronning Margrethe døbte den) foran Aros.

- Dejligt grønt og smukt, sagde de, da vi kørte gennem skoven og sammenlignede med et område hjemmefra. Vi stoppede foran det imponerende Moesgaard Museum, som de havde hørt meget om - også om vikingerne, men der var ikke tid til at komme ind, og vi slog et slag over Jelshøj på vejen til midtbyen.

- Overvældende og en dejlig by, som vi gerne vil besøge igen, sagde de, da vi tog afsked ved toget.

Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Tre personer kæntret i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen er sejlet til undsætning

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Vi glemmer, hvad der er vigtigt: Den pæne tone fylder så meget, at sagen bliver ligegyldig

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

Indland

Optag på uddannelser: Så mange får deres førsteprioritet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kæledyr bliver smidt ud i naturen: Stigning i dumping af dyr efter corona

Annonce