Annonce
Aarhus

Hvordan skal udviklingen i Sydhavnen foregå? Campingvogn skal bidrage til debat

Sarah Jarsbo fra Foreningen Sydhavnen og snedker Max Bithke vil omdanne en slidt campingvogn til et indbydende kontor, som skal fortælle om livet på Sydhavnen. Foto: Flemming Krogh
Foreningen Sydhavnen arbejder for at skabe dialog for byudviklingen i området, hvor en række kunstnere og mindre virksomheder holder til. En sort campingvogn bliver næste skridt som et rullende kontor og informationsskranke.

AARHUS: Vinduerne er revnede, og højre hjul er fladt. Den sortmalede campingvogn, som holder foran møbelsnedker Max Buthkes værksted på Sydhavnen i bunden af Jægergårdsgade, er noget ramponeret. Men den slidte campingvogn har udsigt til et nyt liv.

Sarah Jarsbo og de andre medlemmer i Foreningen Sydhavnen, som holder til i området, har kastet deres kærlighed på campingvognen.

- Vi mangler et rullende kontor, som kan flyttes rundt her i området. Ved at kunne stå flere steder vil vi være mere synlige og få lettere ved at få kontakt til folk, der arbejder her, og til beboere, som tilfældigt kommer forbi, forklarer Sarah Jarsbo, som i flere år har været en markant fortaler for udviklingen af det særlige område på Sydhavnen med udgangspunkt i de eksisterende kræfter.

Især på arealet syd for Jægergårdsgade, hvor der i løbet af få år bliver taget drastiske beslutninger, har foreningens interesse, da det nordlige område af Sydhavnen har været udbudt. Her håber Foreningen Sydhavnen at få skabt en debat om, hvordan området skal se ud i fremtiden. Gerne i en tæt dialog med folk fra kommunen og firmaer, som vil udvikle området i et samspil med eksisterende og nye bygninger.

Annonce
Oprindelige klistermærker fra Skagens Gren og andre turistture hænger på bagsiden af døren til den sorte campingvogn. De skal naturligvis bevares, hvis campingvognen får nyt liv på Sydhavnen. Foto: Flemming Krogh

Udvikling på vej

Alene områdets særlige beliggenhed tæt ved midtbyen og havnearealerne gør stedet interessant for mange. Ud over de mange mennesker, som har deres daglige gang i de små værksteder og andre bygninger på området.

Foreningen Sydhavnens formål er ikke udelukkende et spørgsmål om bevarelse, understreger den smilede formand i foreningen.

- Vores vision er, at området skal udvikles med hensyn til dele af det oprindelige område. Her er bevaringsværdige bygninger og kulturmiljøer. Det er nogle af de diskussioner, som vi skal bidrage til med vores forening, forklarer Sarah Jarsbo over en kop kaffe i solskinnet på en bænk foran Max Buthkes værksted.

Værkstedet, der dufter af frisksavet træ, ligger i en af bygningerne, som man måske kan bevare.

- Det er ikke besluttet, hvor mine maskiner vil stå i fremtiden. Jeg har haft mange af mine naboer som kunder, og derfor er beliggenheden vigtig for mig som selvstændig snedker, fortæller Max Buthke, som indtil videre ejer den sorte campingvogn.

Vognen var for lille

Max Buthke fandt vognen på Djursland for et par år siden. Selvom den var slidt, især indvendigt, og trængte til en kærlig hånd, kunne snedkeren se muligheder i vognen.

- Min tanke var at bygge den om til en serveringsvogn. Måske som en mobil kaffebar. Men jeg fandt snart ud af, at pladsen var for trang. Derfor har jeg haft vognen til at stå her et stykke tid.

Nu har Sarah Jarsbo som nævnt kastet sin kærlighed på den sortmalede campingvogn. Og selvom den ikke rummer meget plads, er hun sikker på, der kan blive plads til et mobilt kontor for foreningen, som arbejder på, at byudvikling bør foregå i et samspil med lokale borgere og brugere af området og vores by.

Ombygningen af campingvognen kræver en del arbejde og materialer. Dem er Max Buthke interesseret i at udføre.

Selvom økonomien til ombygningen ikke er på plads, har den kreative træmand allerede idéer til hvordan campingvognen skal se ud.

- Vinduerne er revnede, så de skal udskiftes. Jeg forestiller mig nye med mahognirammer, som vil give campingvognen et særligt flot udseende. Den sorte farve kan vi bevare, da den er malet på et autolakererværksted. Det gør overfladen slidstærk. Desuden er campingvognen bygget i holdbart glasfiber, der gør den værd at bevare, mener Max Buthke.

Der findes alle typer af mennesker, som har deres daglige gang i værksteder og undervisningsrum på Sydhavnen, hvor der en fine lækroge mange steder. Foto: Flemming Krogh

Krydser fingre

Foreningen Sydhavnen og den lokale snedker må dog ruste sig med tålmodighed. Foreningen har søgt om 200.000 kroner i projektet Underværker, som er en kampagne under Realdania Fonden.

Med 200 ‘likes’ på Facebook fra mennesker, der bakker op om projektet, er man sikret at komme videre i udvælgelsesfasen. Om man når i mål er usikkert.

- Vi krydser fingre for, at pengene fra fonden vil gå til ombygningen af vores Bylivskontor. Det er vigtigt, så vi kan engagere de lokale og sammen skabe en endnu stærkere vision for udviklingen af Sydhavnen og bidrage til debatten omkring borgerinddragelse og styrken ved dette, lyder det fra Sarah Jarsbo, der selv studerer en diplomuddannelse fuldtid i ledelse og organisationsudvikling, hvor Sydhavnen og foreningens arbejde er praksis i hverdagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Tiltalt for voldtægt af fire unge kvinder: Ung mands sexliv rulles op i detaljer i godt fyldt retssal

Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Annonce