Annonce
Aarhus

Hvordan skal udviklingen i Sydhavnen foregå? Campingvogn skal bidrage til debat

Sarah Jarsbo fra Foreningen Sydhavnen og snedker Max Bithke vil omdanne en slidt campingvogn til et indbydende kontor, som skal fortælle om livet på Sydhavnen. Foto: Flemming Krogh
Foreningen Sydhavnen arbejder for at skabe dialog for byudviklingen i området, hvor en række kunstnere og mindre virksomheder holder til. En sort campingvogn bliver næste skridt som et rullende kontor og informationsskranke.
Annonce

AARHUS: Vinduerne er revnede, og højre hjul er fladt. Den sortmalede campingvogn, som holder foran møbelsnedker Max Buthkes værksted på Sydhavnen i bunden af Jægergårdsgade, er noget ramponeret. Men den slidte campingvogn har udsigt til et nyt liv.

Sarah Jarsbo og de andre medlemmer i Foreningen Sydhavnen, som holder til i området, har kastet deres kærlighed på campingvognen.

- Vi mangler et rullende kontor, som kan flyttes rundt her i området. Ved at kunne stå flere steder vil vi være mere synlige og få lettere ved at få kontakt til folk, der arbejder her, og til beboere, som tilfældigt kommer forbi, forklarer Sarah Jarsbo, som i flere år har været en markant fortaler for udviklingen af det særlige område på Sydhavnen med udgangspunkt i de eksisterende kræfter.

Især på arealet syd for Jægergårdsgade, hvor der i løbet af få år bliver taget drastiske beslutninger, har foreningens interesse, da det nordlige område af Sydhavnen har været udbudt. Her håber Foreningen Sydhavnen at få skabt en debat om, hvordan området skal se ud i fremtiden. Gerne i en tæt dialog med folk fra kommunen og firmaer, som vil udvikle området i et samspil med eksisterende og nye bygninger.

Oprindelige klistermærker fra Skagens Gren og andre turistture hænger på bagsiden af døren til den sorte campingvogn. De skal naturligvis bevares, hvis campingvognen får nyt liv på Sydhavnen. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Udvikling på vej

Alene områdets særlige beliggenhed tæt ved midtbyen og havnearealerne gør stedet interessant for mange. Ud over de mange mennesker, som har deres daglige gang i de små værksteder og andre bygninger på området.

Foreningen Sydhavnens formål er ikke udelukkende et spørgsmål om bevarelse, understreger den smilede formand i foreningen.

- Vores vision er, at området skal udvikles med hensyn til dele af det oprindelige område. Her er bevaringsværdige bygninger og kulturmiljøer. Det er nogle af de diskussioner, som vi skal bidrage til med vores forening, forklarer Sarah Jarsbo over en kop kaffe i solskinnet på en bænk foran Max Buthkes værksted.

Værkstedet, der dufter af frisksavet træ, ligger i en af bygningerne, som man måske kan bevare.

- Det er ikke besluttet, hvor mine maskiner vil stå i fremtiden. Jeg har haft mange af mine naboer som kunder, og derfor er beliggenheden vigtig for mig som selvstændig snedker, fortæller Max Buthke, som indtil videre ejer den sorte campingvogn.

Annonce

Vognen var for lille

Max Buthke fandt vognen på Djursland for et par år siden. Selvom den var slidt, især indvendigt, og trængte til en kærlig hånd, kunne snedkeren se muligheder i vognen.

- Min tanke var at bygge den om til en serveringsvogn. Måske som en mobil kaffebar. Men jeg fandt snart ud af, at pladsen var for trang. Derfor har jeg haft vognen til at stå her et stykke tid.

Nu har Sarah Jarsbo som nævnt kastet sin kærlighed på den sortmalede campingvogn. Og selvom den ikke rummer meget plads, er hun sikker på, der kan blive plads til et mobilt kontor for foreningen, som arbejder på, at byudvikling bør foregå i et samspil med lokale borgere og brugere af området og vores by.

Ombygningen af campingvognen kræver en del arbejde og materialer. Dem er Max Buthke interesseret i at udføre.

Selvom økonomien til ombygningen ikke er på plads, har den kreative træmand allerede idéer til hvordan campingvognen skal se ud.

- Vinduerne er revnede, så de skal udskiftes. Jeg forestiller mig nye med mahognirammer, som vil give campingvognen et særligt flot udseende. Den sorte farve kan vi bevare, da den er malet på et autolakererværksted. Det gør overfladen slidstærk. Desuden er campingvognen bygget i holdbart glasfiber, der gør den værd at bevare, mener Max Buthke.

Der findes alle typer af mennesker, som har deres daglige gang i værksteder og undervisningsrum på Sydhavnen, hvor der en fine lækroge mange steder. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Krydser fingre

Foreningen Sydhavnen og den lokale snedker må dog ruste sig med tålmodighed. Foreningen har søgt om 200.000 kroner i projektet Underværker, som er en kampagne under Realdania Fonden.

Med 200 ‘likes’ på Facebook fra mennesker, der bakker op om projektet, er man sikret at komme videre i udvælgelsesfasen. Om man når i mål er usikkert.

- Vi krydser fingre for, at pengene fra fonden vil gå til ombygningen af vores Bylivskontor. Det er vigtigt, så vi kan engagere de lokale og sammen skabe en endnu stærkere vision for udviklingen af Sydhavnen og bidrage til debatten omkring borgerinddragelse og styrken ved dette, lyder det fra Sarah Jarsbo, der selv studerer en diplomuddannelse fuldtid i ledelse og organisationsudvikling, hvor Sydhavnen og foreningens arbejde er praksis i hverdagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

En af de lycraklædte svarer igen

Aarhus

Politikerne kan ikke fjerne skulptur af testikler ligesom Vanddragen

Annonce