Annonce
Debat

Hvorfor et skoleliv på 2. klasse i Aarhus?

Aarhus Byråd skylder forældrene en forklaring på, hvorfor midlerne prioriteres sådan, at vores børn økonomisk set skal leve et skoleliv på 2. klasse og et fritidsliv på businessclass.

De århusianske folkeskoler står over for at skulle planlægge et nyt skoleår. En opgave, som byrådet har givet en hilsen med på vejen med kravet om, at der skal spares et stadigt stigende tocifret millionbeløb over de kommende fire år. Den tredje ­store sparerunde inden for få år.

Annonce

Folkeskolerne deler børn og bygninger med skole­fritidsordningerne (SFO) og SFO-lederne indgår i skolernes ledelsesteam. Men når det handler om driftsmidler til skole og SFO, hører lig­hederne op.

Byrådet har i de to seneste budgetforlig nemlig besluttet, at driftsmidler til undervisning og fritid fortsat skal være adskilt med vandtætte skotter.

I Aarhus har byrådet lagt et driftsniveau, hvor nettoudgiften pr. skoleelev pr. år ligger 2195 kr. under landsgennemsnittet, samlet set 65 mio. kr. mindre til undervisningen I Aarhus, mens nettoudgiften pr. SFO-barn pr. år ligger 6909 kr. over landsgennemsnittet - i alt 103 mio. kr. mere til fritidsordningerne i byen og dertil skal lægges forældrenes egenbetaling.

Skolerne kæmper hårdt med at få de økonomiske ­ender til at nå sammen og det er ikke ualmindeligt, at undervisningen låner større beløb af SFO for regnskabsmæssigt at kunne nå i mål.

Lokalpolitikerne skylder forældrene en forklaring på, hvorfor midlerne prioriteres sådan, at vores børn øko­nomisk set skal leve et skoleliv på 2. klasse og et fritidsliv på businessclass.

Det hænger i mit hoved dårligt sammen med, at ­folkeskolen anses for at ­være en af samfundets absolut vigtigste institutioner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det bliver ved og ved…

I den nyeste spareplan i Aarhus på socialområdet fortsætter den nedadgående spiral med fornyet styrke. Høringsmaterialet slår fast, at der er gennemført mindst 20 procent besparelser over de seneste 10 år. Samtidig er det også en kendsgerning, at der på området for voksne med handicap eksempelvis er kommet 10-20 procent flere borgere med behov for støtte og hjælp. Det hænger ikke sammen! Lad os antage, at der kom 10 procent flere opgaver i borgmesterens afdeling, 10 procent flere børn og unge, 10 procent flere ældre osv. Ville svaret fra byrådet så være, at løsningen var at lave en besparelse på 20 procent? Næppe! Det vil det selvfølgelig ikke, fordi de opgaverne er vigtige – de mennesker, der skal modtage ydelserne fra kommunen, er vigtige. Anderledes ser det ud på det sociale område. Logikken er simpelthen en anden, ikke særlig logisk, men alligevel. Siden 2009 har der været den ene besparelse efter den anden, hvad enten det har været Aarhus Kommunes egne besparelser, eller det har været kommunerne i Midtjylland, der sammen har besluttet dem. Vi overdriver ikke, når vi siger, at det er mindst 20 procent, der er besparet i de forgangne 10 år. Det betyder selvfølgelig noget. Det betyder dårligere livskvalitet for de mennesker, der kunne have fået en ordentlig hjælp. Det betyder et langt dårligere arbejdsmiljø for de socialpædagoger, der skal levere et fagligt kvalificeret stykke arbejde. Man kan bare se på sygefraværets stigning i det seneste år. Jeg er desværre ikke overrasket. Det betyder også, at den store gennemstrømning af medarbejdere vil fortsætte og tage til, fordi det helt enkelt er umulige arbejdsvilkår, byrådet tilbyder sine medarbejdere. Manglende tilbud, kvalitet, evne til at leve op til krav fra socialtilsyn og andre, der vurderer kvaliteten på området. Så det ville klæde byrådet at behandle det sociale område som alle andre. Nemlig, at flere opgaver ikke udløser sparekrav, tværtimod. Byrådet er byråd for ALLE borgere i Aarhus! Det ville klæde byrådet at leve op til denne forpligtigelse.

Danmark For abonnenter

Liste med banditter i habitter vokser til nye højder: - Flere handler groft uforsvarligt, end nogen havde forestillet sig

Østjylland

Se kampflyene over Aarhus: F16-fly i formation markerede jubilæum

Aarhus For abonnenter

Alt optaget på Banegårdens parkering: 9 håndværkerbiler optager 10 P-pladser en hel dag

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];