Annonce
Debat

Hvorfor har ufaglærte sværere ved at score end andre?

kronik ufaglærte dating scaore jobansøgning nex

Som med alt andet her i livet går det bedst, hvis man forbereder sig.

I FLERE MEDIER taler man i øjeblikket om, at ufaglærte ikke er i stand til at score i bestræbelserne på at få sig et parforhold. Det er min fornemmelse, at artiklerne konkluderer, at dårlig forberedelse som regel betyder et dårligere resultat, og det er jeg helt enig i.

Annonce

Derimod mener jeg, at der ikke behøver at være nogen sammenhæng mellem singlelivet, og om man er ufaglært eller akademiker. Tendensen er nok snarere, at hvis man er i stand til at forberede sig til et job i form af en uddannelse, er man nok også bedre i stand til at forberede sig til dating og til et parforhold. Dating uden mental og følelsesmæssig forberedelse er spild af tid og penge, og parforhold uden lignende forberedelse er næsten dømt til at mislykkes.

EN NY RAPPORT fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd beskriver det støt stigende antal danske singler. Det er i byerne, at der er flest singler. I Jylland og på Fyn er man bedst til at finde sammen, hvorimod Sjælland halter bagefter.

I gruppen af 30-49-årige lever omkring 30% alene. Hvad rapporten finder interessant er, at folks uddannelsesniveau har stor indflydelse, idet næsten hele stigningen i antal singler de seneste 20 år er blandt de dårligst uddannede.

I 1990 levede en tredjedel alene, hvorimod det nu er tæt på 40%. Til sammenligning er der ikke kommet flere højtuddannede singler i samme gruppe. Andelen her ligger stabilt omkring en femtedel, viser analysen.

EGENTLIG BØR MAN betragte et kurmageri som en jobsamtale. Selve parforholdet er ligesom jobbet.

Hvordan forbereder man sig til et job? Og skal man overhovedet forberede sig, inden man sender en ansøgning eller møder op til jobsamtalen?

Hvis man ikke orker eller har evner til jobsøgningen, kan man måske få arbejdsformidlingen til at skrive sit CV, forfalske sine eksamenspapirer og til jobsamtalen tage noget tøj på, man normalt aldrig går i. Muligvis får man jobbet, men det er bestemt ikke sikkert, at man beholder det efter prøveperiodens udløb.

AT MAN ER NØDT til at forberede sig, for at få et godt resultat, er de fleste formentlig enige i. Dating kan godt sammenlignes med jobsøgning. Det er ikke nok bare at skrive nogle få linier på en datingportal, sætte et ungdomsbillede på, og så håbe på den evige kærlighed. Den kommer nemlig ikke af sig selv. Det kræver en indledende indsats, forberedelse og måske også uddannelse i "faget". Selv om det forhåbentlig ikke er noget, man tit har brug for, er det vigtigt at være god til det, når det er nødvendigt, nemlig når man er søgende single.

De faglærte og akademikerne har været i stand til at forberede sig til deres job via en uddannelse, og det er nok grunden til, at de også i højere grad er i stand til at forberede sig til et liv med en partner.

Heldigvis kan alle lære at forberede sig til dating og parforhold, men for nogle grupper kan det selvfølgelig være sværere end for andre. Det samme gør sig også gældende, hvis man vil lære et nyt sprog.

FORBEREDELSEN til dating og parforhold består i at være villig til at se på sig selv, lære sig selv bedre at kende, og finde ud af hvor man har brug for justeringer. Det er ikke kun en adfærdsmodificering, men derimod et grundigt arbejde med holdninger, overbevisninger, at lære sig selv at kende og vide hvad man dybest set står for. På den måde kommer man til at udstråle selvtillid, selvsikkerhed, troværdighed og autensitet. Kort sagt handler det om at sætte sig ind i "Livets Færdselsregler". Det er jo ikke hensigtsmæssigt at tage til London og så insistere på at køre i højre side af vejbanen, blot fordi man altid har gjort sådan.

Gamle uhensigtsmæssige erfaringer kan også have indflydelse på et godt udfald af dating. Hvis man fx som barn brændte fingrene på en kogeplade, fik man en (smertelig) erfaring. Den er god at have for at undgå at brænde sig igen. Men hvis erfaringen betyder, at man som voksen aldrig sætter sine ben i et køkken eller rører et varmt måltid mad, er erfaringen blevet en blokering i livet. Udtrykket justering betyder i dette tilfælde, at man lærer at føle sig tryg ved at spise et varmt måltid, at gå ud i køkkenet, at lave mad på komfuret – men selvfølgelig stadig have respekt for den varme kogeplade.

HVAD ER DET man gerne vil med dating? Dater man for datingens skyld, eller er det for at finde sig den mest ideelle partner at være sammen med resten af sit liv? Hvad med tiden efter stævnemøderne? Kommer parforholdet bare helt af sig selv? Svaret er nej. Også her må man forberede sig, uddanne sig og vedligeholde, for at få et parforhold til at fungere og vare ved. Mange mennesker vedligeholder deres bil bedre end de vedligeholder deres parforhold, så det er formentlig hovedårsagen til at næsten halvdelen af alle indgåede ægteskaber bliver opløst igen.

Så tag tyren ved hornene:

1) Erkend, at der er noget, du har brug for at lære.

2) Find ud af, hvor og af hvem du kan lære det.

3) Lær det!

Det er formentlig den eneste farbare vej til at finde sin ideelle partner og få et lykkeligt liv sammen.

Mikael Hoffmann deltager i dag onsdag 21. november klokken 14.45 i den direkte radioudsendelse »Iben & Mødregruppen« på www.radio24syv.dk. Udsendelsens tema er 'lige børn leger bedst' i parforholdet.

Han har desuden aktuel med bogen om og for singlemanden »Datingsider – sider af dating«. Se mere på www.MegetBedreParforhold.dk og www.DatingCoachingDanmark.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce