Annonce
Erhverv

Hvorfor ligger Danmarks største Kvickly i Odder?

Krumme agurker fra Nymarken i Malling og andre lokale producenter er en del af årstidens varesortiment i frugt- og grøntafdelingen i Kvickly Odder. - Vi lytter til vores kunder og strækker os gerne langt for at leve op til forskellige ønsker til sortimentet, forklarer direktør Arne Sørensen. Foto: Axel Schütt

Danmarks største Kvickly ligger i Odder for femte år i træk med en årlig omsætning på 220 mio. kroner. Forklaringen på succesen er et godt personale, der lytter til kunderne, et vinsalg, som er blevet kæmpestort og en driftig direktør med snart 40 år bag sig inden for Coop-koncerns flagskib.

Annonce

ODDER: Der bor 12.000 mennesker i Odder, og det er godt og vel halvdelen af det samlede indbyggertal i kommunen.

Og så har Danmarks største Kvickly også til huse her. Målt på omsætning forstås. 220 mio. kroner i 2017, og det er altså ikke, fordi der mangler lokale dagligvarebutikker.

For danmarksmesteren inden for Kvickly-kædens 76 forretninger rundt i landet - for femte år i træk - har Løvbjerg og Netto blandt de nærmeste naboer, og så er der i øvrigt også en Fakta, en Lidl, en Aldi, og endnu en Netto i byen, mens Rema 1000 længe har været rygtet på vej.

Discountkrigen raser, mens Kvickly kæmper alene om tronen i supermarkedsklassen med Løvbjerg, efter Føtex Food hurtigt opgav ævred. Det varede tre år og sluttede i 2012.

Opbakningen til den lokale Kvickly er stor. Ikke kun ved kasselinjerne.

Butikken, der bliver drevet som én af 14 selvstændige brugsforeninger, som bærer Kvickly-navnet, har 8.500 medlemmer, som ejer forretningen med DagliBrugserne i Gylling og Hou oven i købet. De resterende 62 danske Kvickly'er er alle ejet af Coop Danmark.

Kvickly Odder

Regnskab 2017 (2016) inkl. Dagli'Brugsen i Hou og Gylling

Omsætning: 288 mio. kroner (287 mio. kroner)

Årets resultat: 4,4 mio. kroner (2,5 mio. kroner)

Ansatte: 103 - 230 inkl. ungarbejdere

Medlemmer: Ca. 8.500

Kvickly Odders megavin-salg handler om at give kunderne value-for-money ved at købe store partier uden for det normale Coop-sortiment hjem hos leverandører. Det daglige ansvar ligger hos salgschef Lars Oksfeldt t.v., som var med til at etablere Megavin i 2008. Plastikken bagved Arne Sørensen og salgschefen skyldes, at forberedelserne til det kommende apotek i forretningen. Foto: Axel Schütt
Annonce

Krum agurk fra Malling

- Selvstændigheden betyder, at vi kan tage alt det bedste fra Coop krydret med det, vi selv synes er sjovt. Vi skal føre kædens sortiment, men for eksempel køber vi også frugt og grønt ind hos lokale producenter, ligesom vi for 10 år siden etablerede vores vinforretning, som vi efterhånden er kendt for i hele landet, forklarer direktør Arne Sørensen og viser en krum agurk fra gartneriet Nymarken i Malling frem.

Den med vinen vender vi tilbage til. Som selvstændig butik betaler Kvickly Odder også sin kommuneskat lokalt. 1,1 mio. kroner sidste år, og samtidig støttede butikken også det lokale foreningsliv med 1 mio. kroner i form af forskellige sponsorater.

Kvickly-direktøren er i øvrigt formand for den lokale erhvervsorganisation UdviklingOdder, medlem af bestyrelsen i handelsstandsforeningen KøbOdder, og så er han selvfølgelig også med, når der bliver diskuteret byudviklingsstrategi i kommunen. Arne Sørensen er helt med på, at han og Kvickly kan synes at fylde meget i byen.

- Vi er ydmyge om, hvem vi er til for, og det er vores kunder og medlemmer, og nogle gange er det nødvendigt at gå på listefødder, men vi vil først og fremmest gerne samarbejde, og jeg blander mig meget, fordi vi ikke ønsker enegang, og det med udviklingen i byen er vi mange om at løfte, siger Arne Sørensen.

Arne Sørensen kan i 2020 fejre 40 års jubilæum hos Kvickly, og næste år runder han 20 år som direktør i varehuset i Odder, hvor han har allerede har passeret 25 års jubilæet. Det med at lytte til kunderne, er i øvrigt noget direktøren mener. Da fotografen er i gang med sit arbejde uden for butikken, bliver Arne Sørensen kontaktet af en kunde, og han noterer hurtigt beskeden ned på sin hånd for at huske den til senere. Foto: Axel Schütt
Annonce

Én gang Kvickly...

Arne Sørensen selv er vokset op i Odder og omegn. Han gik i skole i Hov og blev elev i - ja, i Kvickly Odder - i 1980. Efter endt elevtid rejste han til Kvicklys varehus i Tønder som leder af isenkram-afdelingen og senere souschef.

Da Netto gjorde sit indtog i Odder, blev han hentet tilbage til butikken som souschef af den daværende direktør Jens Skovhus, og op gennem 1990'erne var Arne Sørensen både varehuschef i Kvickly-husene i Holbæk og Vejle, inden han i 1999 for anden gang vendte hjem - denne gang som direktør. Allerede dengang havde Kvickly Odder vokset sig til landets største af sin slags.

- Det har altid været min drøm, at jeg skulle ende her. Der var selvfølgelig nogle, som mente, at det kun kunne gå nedad bakke for forretningen, og vi røg da også ned som nummer 12-14 stykker omsætningsmæssigt i Kvickly-kæden, da OBS blev til Kvickly Xtra, men siden har vi overhalet dem allesammen igen én efter én, forklarer Arne Sørensen.

Sidste år rundede han de første 25 år i Kvickly Odder samlet set, og næste år kan han fejre 20 års jubilæum som direktør, mens han i 2020 vil have været 40 år i Kvickly.

Annonce

Opskriften på succes

Og hvad er så opskriften på succesen? Arne Sørensen peger på et godt personale og det at lytte til kunderne.

- Vi har åbent 84 timer om ugen, så chefen kan jo ikke være her hele tiden. Vi er mange om at tage beslutninger og drive butikken i hverdagen, siger han med et smil og supplerer:

- Hvert år deltager alle Coop-butikker i en kundeundersøgelse, hvor vi bliver målt på 25 punkter, og vi har aldrig været uden for top tre i de seneste 10 år. Vi læser altid de kommentarer, vi får ind, og vi strækker os gerne langt for at efterkomme kundernes ønsker til sortiment, eller hvis de synes, at vi roder for meget i gangene.

Kvickly Odder har 230 ansatte inklusive ung-arbejdere, og Arne Sørensen tilføjer, at de først og fremmest skal have det sjovt med at gå på arbejde:

- Detailhandlen står ikke højest på hitlisten, men vi har en flad organisationsstruktur med stor mulighed for at få medindflydelse. Vi taler ordentligt til hinanden, forsøger at tage de hensyn, der kan være nødvendige for også at få familie- og fritidslivet til at hænge sammen, og så skal butikken være en fed legeplads. Hvis en medarbejder gerne vil prøve noget af, så får han eller hun som regel lov til det.

Annonce

Megavin - en megasucces

Et eksempel er en af Kvickly Odders største succeshistorier, forretningsbenet Megavin. Flere gange om året arrangerer Kvickly Odder et enormt vinmarked.

De begyndte med 50.000 flasker fundet hos leverandør og solgt som et godt tilbud. I dag består et mega-salg af 150.000 flasker.

- Det var tilfældigt, at vi blev tilbudt et parti vin på et lager med en masse paller og spurgt, om vi ville byde på det. Vi besluttede at prøve det af. Det gik godt, og siden er vi fortsat. For tre-fire år siden begyndte vi også med netsalg, og da vi holdt vores vinmesse her i uge 13 i år, havde vi 600 gæster til smagning af 80 forskellige vine, og nogle kom helt fra København, og de overnattede så på Odder Parkhotel, siger Arne Sørensen om det, der begyndte som en lille side-gesjæft.

Den samlede vin-omsætning i Kvickly Odder er i dag mere end dobbelt så stor som den næstbedste inden for kæden, og halvdelen af omsætningen kommer fra nettet. Ud af netsalget bliver tre ud af fire solgte flasker sendt til Sjælland, og mere end 20.000 personer får nyhedsbrevet, når det nye markedssalg er på vej, oplyser direktøren.

Annonce

Apotek og vaskehaller

Varehuset i Nørregade er på 6.000 kvadratmeter, og selve butiksarealet fylder to tredjedele. Lige inden for indgangen er en ombygning i gang for at give plads til en ny filial af Odder Apotek. En aftale, der har været længe undervejs.

- Allerede for fem år siden da apotekerloven blev lavet om, kontaktede Hanne Bülow fra Odder Apotek mig og sagde, at hun gerne ville udvide sit apotek på et tidspunkt. Det er god løsning for os begge med hensyn til kundestrøm, fortæller Arne Sørensen.

Kvickly Odder har også udvidet sit eget forretningsområde ude i byen med i alt tre vaskehaller. Sidste sommer stod en dobbelt-vaskehal klar på Knudsminde på vej ud af byen mod Aarhus, og den har allerede nået det vaske-budget, der først var forventet i år tre. Derudover driver Arne Sørensen og Co. en vaskehal i Rådhusgade:

- Jo flere ben vi har at stå på, jo bedre er vores fremtid. Daglighandlen er generelt presset af nethandlen og trends som, at vi spiser mere ude, kødløse dage med mere, og nonfood-salget falder med fem-ti procent om året, så når vi moderniserer og bygger butikken om, er det kun for ikke at gå tilbage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Johnny Mølby ny assistenttræner i AGF

Coronavirus

Live: Fødevarestyrelsen afviser at give millioner til corona-minkprojekt

Aarhus For abonnenter

Aarhus Lufthavn har også planer om en jernbane

Annonce