AARHUS: Hvornår får jeg tilbudt vaccinen mod covid-19?
Sådan spørger mange mennesker sig selv, hinanden - og avisen. Og nu er der mere nyt fra Sundhedsstyrelsen, der har udsendt en vaccinationskalender.
Da avisen forleden skrev, at lægerne frabeder sig, at man kimer dem ned for at spørge, om man kan komme fremad i køen til en vaccine, fik vi det svar, at din tur kommer, og du nok skal få besked. Så lad være med at blokere telefonen til lægen, så mennesker med sygdomme ikke kan komme igennem.
Henrik Idriss Kise, praktiserende læge og formand for PLO MidtjyllandVi kender som praktiserende læger hver især vores patienter og ved, hvem, der er i særlige risikogrupper.
Artiklen fik en læser, Niels Christensen, til at skrive til os. Han er nyretransplanteret og mener, at de mange opkald kan skyldes, at Sundhedsstyrelsen selv skriver i retningslinjer, at praktiserende læger og ansvarlige sygehuslæger indstiller patienter, der er særlig udsatte. Det får mange til at ringe til deres læge.
Ring ikke
Men selv om lægerne kommer til at visitere patienter til vacciner, når først der er vacciner nok, skal man fortsat ikke ringe, gentager praktiserende læge Henrik Idriss Kise, der også er formand for de 850 praktiserende læger i Region Midtjylland.
- Vi har fuld forståelse for dem, der gerne vil vaccineres, men man får ikke noget ud af at ringe til os. Vi kender som praktiserende læger hver især vores patienter og ved, hvem, der er i særlige risikogrupper. Vi kan også trække data ud med lister over hvem, der har hvilke sygdomme, og derudfra ved vi, hvis tur det er til at blive visiteret. Så man skal vente på, at man bliver kontaktet. Og man skal nok blive kontaktet, når det er ens tur, fastslår Henrik Kise.
Flere detaljer?
Avisen har spurgt Sundhedsstyrelsen, om der kommer mere detaljerede prioriteringslister, så borgerne kan finde sig selv i rækkefølgen. For man kan måske være i tvivl om, hvorvidt man befinder sig i gruppe 5 med ”særligt øget risiko” eller i gruppe 10 med blot ”øget risiko”?
Avisen sendte sine spørgsmål af sted torsdag på mail, men inden vi nåede at få svar sendte Sundhedsstyrelsen fredag en ny information ud, som man henviser til. I det nye materiale opdaterer og uddyber Sundhedsstyrelsen rækkefølgen for, hvornår den enkelte bliver tilbudt en vaccination.
Vaccine i denne rækkefølge
Sundhedsstyrelsen valgte fredag at uddybe prioriteringsrækkefølgen af vaccine mod covid-19. Det er især forklaringen i gruppe 5, der er uddybet:
- Borgere i plejebolig mv.
- Borgere over 65 år som får både praktisk hjælp og personlig pleje
- Borgere over 85 år
- Udvalgt frontpersonale i sundheds-, ældre- og dele af socialsektoren
- Udvalgte patienter med særligt øget risiko, f.eks. kræftsyge, svært immunsupprimerede og personer med meget svær hjerte- lunge eller leversygdom
- Udvalgte pårørende til personer med særligt øget risiko
- Borgere 80-84 år
- Borgere 75-79 år
- Borgere 65-74 år
- Borgere under 65 år med tilstande, som giver øget risiko
- Personale, som varetager samfundskritiske funktioner
- Øvrig befolkning over 16 år
Kilde: Sundhedsstyrelsen
Vaccination til alle fra midt april
Samtidig har Sundhedsstyrelsen fredag udsendt en foreløbig tidsplan - en vaccinationskalender - som vi også bringer her.
Søren Brostrøm, direktør for SundhedsstyrelsenMan må man ruste sig med lidt tålmodighed, hvis man ikke er en af de grupper, som først får tilbud om vaccination.
Sundhedsstyrelsen understreger, at der er tale om en forventet kalender, som er afhængig af, at vaccinerne kommer. Men går det, som man håber, vil alle danskere uden sygdom eller kritiske lidelser blive tilbudt vaccinationer fra midten af april og frem til slutningen af juni.
Det betyder at alle borgere i landet vil have fået tilbuddet om en vaccine inden sommerferien.
- Vi kan ikke give et helt præcist svar på, hvornår den enkelte kan blive tilbudt vaccination mod covid-19, men vi har uddybet, hvordan vi har prioriteret i rækkefølgen for, hvornår man får tilbud om vaccination. Når det bliver din tur til at få tilbuddet om vaccination, får du automatisk besked enten via e-boks, som et fysisk brev eller via din arbejdsgiver. Du skal ikke kontakte din praktiserende læge om tidspunkt for vaccination, for det kan din læge ikke svare på, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.
Direktøren tilføjer, at man fortsat prioriterer at forebygge alvorlig sygdom og død højest og fordeler vaccinerne efter det princip, efterhånden som de kommer.
- Derfor må man ruste sig med lidt tålmodighed, hvis man ikke er en af de grupper, som først får tilbud om vaccination. Alle, som vaccinerne er godkendt til, skal nok få tilbuddet om vaccine senere på året, når vi får flere vacciner, siger direktør Søren Brostrøm.