Annonce
Kultur

Hyde Park-pavillon kommer til Aarhus

Inspirationen til projektet har de to lokale arkitekter fra Hyde Park i London, hvor man også har lavet midlertidige pavilloner. På billedet ses "Serpentine Summer Pavilion" fra Hyde Park 2015 designet af de spanske arkitekter Jose Selgas and Lucia Cano. Foto: Toby Melville/Scanpix.

En anderledes arkitekt-konkurrence har til opgave at lave en pavillon på et af midtbyens grønne områder. Inspirationen er hentet Hyde Park i London.

Aarhus: Rimfrost i græsset og vinterkulde, der bider i kinderne. På denne årstid kan det være svært at forestille sig, at den åbne, uopvarmede pavillon, der skal stå på græsset i Åparken, tæt ved de nye højhuse i Ceresbyen, vil blive et rart sted at opholde sig.

Men når foråret sætter ind, og maj måned sender varme ind i byen, vil det kommende mødested sikkert blive eftertragtet. Hvordan den nye pavillon kommer til at se ud, er endnu ikke afgjort. Det skal en arkitektkonkurrence, som kun løber over fire døgn fra 13. januar, afgøre.

Bag projektet, som indgår i Kulturby 2017, står Arkitektforeningen Østjylland, hvor to lokale arkitekter har været drivkræfterne.

- Formålet med den kommende pavillon er at fremme debatten om gode byrum i Aarhus. Vi vil gerne have århusianere, som ikke nødvendigvis er fagfolk, til at interessere sig for byudviklingen, siger Rie Øhlenschlæger, som driver et selvstændigt konsulentfirma, AplusB, ved siden af arbejdet i arkitektforeningen.

Inspiration nedefra

Arkitekt Jens Bager, fra Sleth Arkitekter, er den anden halvdel af makkerparret, der har været de drivende kræfter i projektet. 'Lets Rethink' er parolen for Kulturby 2017, og det er et begreb, som de to arkitekter også bruger her.

Alene processen, hvor konkurrencenforløbet er begrænset til fire døgn, signalerer, at her er tale om et usædvanligt forløb.

- Vi håber at kunne skabe en anderledes, åben platform her på området. Selvom det er professionelle arkitekter og arkitektstuderende, der kan deltage, håber vi, at de skeler til de græsrodsprojekter, der er vokset op flere steder i byen. På den måde håber vi, at den midlertidige pavillon kommer et niveau over interimistiske container-byer, men at pavillonen stadig har et råt og umiddelbart udtryk over sig, forklarer Jens Bager.

Indholdet i pavillonen vil variere, men temaet vil være arkitektur. En arkitektur-festival, som bliver afholdt i Aarhus til foråret, vil få plads i bygningen og vil blive et udgangspunkt for byvandringer, med arkitektur som overskriften.

Til efteråret kommer festivalen Rising, der også blev afholdt i København i 2016. Her forventer de to arkitekter, at pavillonen vil udgøre rammen om foredrag, filmforevisninger og andre events.

En ny, midlertidig pavillon vil stå klar i parken ved Folkesteddet fra maj til oktober måned. Det er to lokale arkitekter, Rie Øhlenschlæger og Jens Bager, der har udtænkt projektet. Foto: Flemming Krogh.
Annonce

Håber på mange forslag

Hvordan den nye pavillon skal se ud, er op til deltagerne i konkurrencen, men i udbudsmaterialet lægger man vægt på genbrug og mobilitet.

- Vi sætter ikke specifikke krav til, at man bygger i genbrugsmaterialer, men det kunne være interessant, hvis man havde tænkt det ind. Miljø og materialegenbrug fylder meget i vores bevidsthed i disse tider. Desuden kunne det være sjovt, hvis Pavillonen kunne pakkes ned, når efteråret kommer, så den kunne opføres et andet sted, mener Rie Øhlenschlager.

Inspirationen til projektet har de to lokale arkitekter fra Hyde Park i London, hvor man også har lavet midlertidige pavilloner.

- Vi tror på, at der kommer stor opmærksomhed omkring konkurrencen. Det er et synligt sted i Aarhus, som er en by i rivende udvikling, hvor mange arkitekter gerne vil bidrage til nyt, lyder det samstemmende fra de to arkitekter, som håber på at omkring 100 arkitekter vil give deres bud på den nye pavillon.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Christian kan ikke få gjort rent i syv uger: Kollaps i Berits Hjemmepleje presser kommunens rengøringshjælp i knæ

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Mere end 4000 cyklister kører her hver dag: Sikkerhedstiltag syltet i tre år - bortset fra et, som ekspert frarådede

Aarhus For abonnenter

Aros-direktør har hovedet fuld af idéer: Men det kunne være dejligt, hvis hun blev bedre til at tale dansk

Aarhus

Vil du med hjem og se min hundehvalp? 10-årig dreng udsat for ubehagelig oplevelse

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er mildt og mageløst - men også med mangler

AGF

AGF-anfører holder hovedet højt trods måltørke: - Nej, nej, jeg er ikke ramt på selvtilliden

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Kultur For abonnenter

Ny stor dansk filmsatsning smider Karen og Robert ud af deres villa - de bor nemlig i en kopi af kendt dansk sangers barndomshjem

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Indland

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

Alarm 112

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

Aarhus

Kolleger i kulturlivet: Derfor er Aros' direktørvalg det rigtige

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

AGF

Se højdepunkterne: AGF sendt ud i pokalmørket efter ny tandløs indsats

Annonce