Annonce
Indland

Hygge og Lykke er bud på navne til exoplanet og dens stjernes

T. Pyle/Ritzau Scanpix
Danmark skal finde på et navn til en exoplanet og en stjerne i rummet. 860 har givet deres bud.

En 1150 grader varm exoplanet bestående af gasarter og dens stjerne er et skridt tættere på at få nye navne.

Ved hjælp af 860 danskeres bud er der nu udvalgt fem forslag til, hvad exoplaneten og stjernen i rummet skal hedde.

Buddene er "Hygge og Lykke", "Store Claus og Lille Claus", "Tyge og Sophie", "Stella Hafniae og Dania" og "Muspelheim og Surt".

Det oplyser den danske repræsentant for Den Internationale Astronomiske Union (IAU), Ole Knudsen.

- Det er meget, meget forskellige bud, og det viser, at der er bred interesse for publikum om at være med i projektet, siger han.

Danmark har ligesom en række andre medlemslande af organisationen IAU fået muligheden for at navngive en af de mere end 4000 identificerede exoplaneter, der findes.

Alle danskere har kunnet sende deres bud, og IAU har fået forslag fra både enkeltpersoner og skoleklasser helt ned til 3. klasse.

- Vi har skåret ind til benet, og i alt fandt vi ti realistiske bud. Vi har haft kriterier om, at navnene hænger sammen. Det må ikke være navne, der er brugt i forvejen. De skal være passende og til at udtale, siger Ole Knudsen.

Det er også op til danskerne, hvad de endelige navne bliver, og afstemningen på danmarksplaneten.dk lukkes 11. november. Vinderen offentliggøres 16. december.

- Vinderen giver vi en bog, der handler om IAU’s historie. Men der er ikke ellers præmier i det. Til gengæld får man sit navn skrevet ind i uendeligheden, siger Ole Knudsen.

Navnene kommer til at fremgå i fremtidige stjernekataloger sammen med de andre exoplaneter.

En exoplanet er en planet, der kredser om en anden stjerne end solen. Både exoplaneten og stjernen skal have et navn.

Lige nu hedder stjernen og exoplaneten henholdsvis HAT-P-29 og HAT-P-29b. De befinder sig i stjernebilledet Perseus, og stjernen er synlig med en lille astronomisk kikkert.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop barnepigestaten

Hæv prisen på cigaretter, forbyd rygning på gymnasier osv. Ja, hetzen vil ingen ende tage mod rygere. Nu vil Aarhus Kommune tage næste skridt – nemlig at forbyde rygning på offentlige steder. Jeg tror, alle kan blive enige om, at rygning er usundt. Men selvom vi som samfund har en bred konsensus om, at rygning ikke er godt, og vi skal forhindre unge i at ryge, så mener jeg ikke, statens og heriblandt Aarhus Kommunes tiltag for at mindske rygning er rigtige. Efter sommerferien lancerede den nye socialdemokratiske regering, at man vil sætte cigaretpriserne op med fem-ti kroner. Størstedelen af Folketingets partier mener, at prisen skal sættes yderligere op. Jeg har den grundlæggende holdning, at når man er over 18 år, så er man selv herre over, om man ryger eller ej. Det er ikke statens opgave at fortælle, hvorvidt det er okay at ryge eller ej. Derudover vil man med regeringens forslag ramme de svageste i samfundet. Folk, der har en bedre indkomst end gennemsnittet, bliver ikke ramt, da de har pengene til at forsætte. Men de borgere i samfundet, der hverken har penge til at ryge, hvis prisen bliver sat op, eller har overskuddet til at stoppe, vil blive ramt. Staten skal ikke ramme de svageste på pengepungen, men derimod hjælpe folk til at stoppe med rygestopskursus. Omkring 62 procent af rygerne vil gerne stoppe med at ryge, lad os give de mennesker nogle redskaber til at stoppe med at ryge. Hvis folk derimod er under 18 år, så mener jeg, at man skal sætte meget mere ind for at fortælle unge mennesker, at rygning er usundt, for at få begrænset muligheden for, at unge under 18 år i første omgang får adgang til tobak. Aarhus Kommune vil nu vedtage, at man ikke må ryge ude på bestemte offentlige steder. Rent basalt mener jeg ikke, at områder udenfor kan være røgfrie, da det er under åben himmel. Dette betyder dog ikke, at jeg ikke har den fulde forståelse for, at det kan være til gene for ikke-rygere, at de bliver tvunget til blive passivrygere, når de færdes på offentlige grunde. Aarhus Kommune skal ikke begynde at påtage sig barnepigerollen og bestemme, hvor man må ryge, og hvor man ikke må. Men jeg mener, at det vil være helt på sin plads, at man opfordrer folk til ikke at ryge på offentlige grunde. På den måde undgår man at køre videre på den uendelige hetz mod rygere, men skaber samtidig plads til ikke-rygere.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Aarhus

Nyt miljøvenligt våben mod glatte fortove: Vulkansk aske erstatter salt og sand

Annonce