Annonce
Debat

Hygge ved ilden: Brændeovnen set i poesiens lys

"Det er forståeligt, at man i dag - i en travl hverdag - også sætter pris på at hygge sig sammen foran brændeovnen", skriver Kamma Ankjærø. Arkivfoto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

DEBAT: Engang var en brændeovn noget, man i alle hjem forbandt med hygge og tryghed. Og brændeovnen var inspirationskilde for både digtere og malere.

I "Spurven sidder stum bag kvist" slutter første vers: "Lul - lul! Rokken går støt i moders stue, og jo mere vinden slår, desmer' får arnen lue".


Annonce

Det årlige besøg af skorstensfejeren er en festdag, for så ved man, at skorstenen nu igen bliver fejet, så den er klar til, at man kan "fyre løs med god samvittighed".


Og der findes et billede, hvor nogle børn sidder omkring kakkelovnen i skumringstimen og "holder mørkning" i skæret fra kakkelovnslågen.

Det er forståeligt, at man i dag - i en travl hverdag - også sætter pris på at hygge sig sammen foran brændeovnen. Og det årlige besøg af skorstensfejeren er en festdag, for så ved man, at skorstenen nu igen bliver fejet, så den er klar til, at man kan "fyre løs med god samvittighed".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce