Annonce
Debat

Hylke Skole har kostet kræfter: Nu er en aftale blevet brudt

"Derfor trådte Hylkes borgere, foreninger og erhvervsliv til. Foreningerne tømte deres opsparinger, erhvervsdrivende gav tilskud og materialer, og borgere knoklede løs i over et år. Der er brugt 10.000 frivillige arbejdstimer på byggeriet og doneret arbejde og penge til en værdi af mere end fire millioner kroner", skriver Rebecca Christensen. Her et privatfoto fra Hylke Skoles indvielse i 2015.
Annonce

DEBAT: Ved sidste byrådsmøde i Skanderborg var der mange borgere, der så med hjemmefra eller på storskærm udenfor på fælleden, og mange stod undrende tilbage. Særligt borgere i Hylke og omegn.

Drøftelsen i byrådet handlede nemlig mest om at sikre, at byrådets medlemmer stod ved en aftale. En aftale, som ikke var bindende i demokratisk eller juridisk forstand, men som borgmester Frands Fischer appellerede til moralsk bandt partierne.

Aftalen, som bl.a. indeholder en lukning af indskolingen i Hylke, blev sendt til høring med 16 stemmer mod 12.

Det, der undrede befolkningen i netop Hylke, var, at byrådet kun seks år tidligere indgik en klokkeklar aftale med dem! Kommunen stod i 2014 i en økonomisk knibe. De gamle skolebygninger i Hylke var ikke blevet vedligeholdt i 40 år, og det var nødvendigt med en stor renovering for at opfylde arbejdsmiljøkravene. Byrådet havde bare ikke penge til det - andre ting skulle bygges.


Så kære Frands Fischer, vi forstår godt, det er træls, når man føler, en aftale bliver brudt. For det er præcis sådan, vi har det lige nu.


Derfor bad byrådet befolkningen om hjælp, og der blev indgået en aftale om et partnerskab. Hvis borgerne kunne hjælpe med at løse udfordringen med skolebygningen og en reducering af driftsomkostningerne, ville indskolingen i Hylke være sikret mange byrådsperioder fremover.

Derfor trådte Hylkes borgere, foreninger og erhvervsliv til. Foreningerne tømte deres opsparinger, erhvervsdrivende gav tilskud og materialer, og borgere knoklede løs i over et år. Der er brugt 10.000 frivillige arbejdstimer på byggeriet og doneret arbejde og penge til en værdi af mere end fire millioner kroner. En besparelse, som gav byrådet øget ledelsesrum til at bygge haller i de store byer.

Den 14. august 2015 stod mange af byrådets medlemmer derfor stolte, da ministeren kom fra Christiansborg for at indvie den nye skolebygning. Særligt var der mange rosende ord til det unikke partnerskab.

Nu har byrådet besluttet igen at finde øget ledelsesrum, 10 millioner kroner, ved at omfordele penge mellem skolerne. Hertil har byrådet fundet en løsning, der giver 11-15 millioner kroner. En vigtig hage er dog, at det kræver, at man bryder den oprindelige aftale, som man indgik for seks år siden med borgerne i Hylke. Hvis man nøjes med den aftalte opgave på 10 millioner kroner, kan det undgås.

Så kære Frands Fischer, vi forstår godt, det er træls, når man føler, en aftale bliver brudt. For det er præcis sådan, vi har det lige nu. Som daværende formand for Børne- og Undervisningsudvalget var du primus motor i vores unikke partnerskab. Det kan godt være, at vores aftale ikke blev skrevet med blæk, men den er skrevet i mursten og hårdt arbejde. Og havde det været blæk, ville det knap nok være tørt.

Kære Skanderborg Byråd, lad Landsbyordningen Virring bestå med afdeling i Hylke som aftalt og bevar en af landets bedst fungerende landsbyordninger. Det kan gøres, uden at det påvirker det aftalte ledelsesrum på 10 millioner kroner.

Hylke har allerede givet fire millioner kroner til øget ledelsesrum for byrådet, husk vores bidrag, når I forhandler. Vi stoler på jer og har tillid til, at en aftale er en aftale.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Kostråd – ikke klimaråd

Aarhus

Far til vuggestuebarn slår alarm: Pædagoger skal straks foran de sårbare over 65 år i køen til en corona-vaccination

Coronavirus

Live: Fødevarestyrelsen afviser at give millioner til corona-minkprojekt

Aarhus For abonnenter

Aarhus Lufthavn har også planer om en jernbane

Annonce