Annonce
Aarhus

Iøjnefaldende nybyggeri: Et vartegn for Nordbyen vokser frem

Højhusbyggeriet på Randersvej, hvor Hotel La Tour lå tidligere begynder for alvor at skyde til vejrs i 2021, men når først i 2022 op i fuld højde - 28 etager. Illustration: Arkitema Architects
Hvad vokser der frem af nye bygninger i 2021, som vi skal holde øje med – eller som vi slet ikke kan undgå at få øje på? I avisens serie om nogle af de byggeprojekter, der for alvor begynder at blive synlige i bybilledet i det nye år, har vi tidligere været omkring Lighthouse på Aarhus Ø. I dette afsnit skal det handle om det 94 meter høje boligbyggeri, der er på vej op af jorden på Randersvej lige efter vandtårnet, hvor Hotel La Tour lå tidligere. Det kommer op i 18-20 etager i 2021 og helt færdigt med 28 etager i 2022 og kommer til at rumme cirka 650 lejligheder.

AARHUS: La Tour Tower har projektets helt uofficielle navn lydt. Hvad det store boligbyggeri, der bliver lidt af et vartegn for Nordbyen, officielt kommer til at hedde, ved vi ikke. Men som enhver, der passerer forbi på Randersvej, kan se, er der efter mange års tilløb begyndt at ske noget derinde på grunden, der husede Hotel La Tour.

Tidligere i år solgte manden bag de store og mere end 90 meter høje byggeplaner, Jens Richard Pedersen, der ejede La Tour og ejer Hotel Royal, projektet videre til den skotske kapitalforvalter, Aberdeen Standard Investments.

Og nu sker der noget.

Annonce

Indflytning sommeren 2023

- Vi forventer, at byggeriet er oppe i 18-20 etagers højde, inden udgangen af 2021, siger Fund Manager Michael Schumann fra Aberdeen Standard Investments.

Og han fortsætter:

- De resterende af de i alt 28 etager får vi på i løbet af de første måneder af 2022, så vi kan blive helt færdige udvendigt i foråret 2022,

Han regner med, at huset er helt færdigt, så beboerne kan begynde at flytte ind i de i alt 654 lejligheder i sommeren 2023.

Annonce

Byens højeste boliger

På sit højeste når bygningen, der fra Randersvej trapper op i en halvcirkelform, op i 94 meter. Cirka lige så højt som byens for tiden højeste hus - Aarhus City Tower – Comwell – i Værkmestergade, men betragteligt laverede end Lighthouse på Aarhus Ø, der bliver 142 meter højt.

I en halvcirkel trapper La Tour-højhuset sig op og ender i et 90 meter højt tårn. Byggeriet kommer til at rumme omkring 650 små lejligheder. Illustration: Arkitema Architects

Det ikoniske og meget synlige byggeri ved vandtårnet behøver dog alligevel ikke at lyve for at kunne prale med, at det kommer til at huse byens højest beliggende boliger.

La Tour-grunden ligger nemlig på et af de højeste steder i byen – omkring 70 meter over havets overflade. Beboerne på de øverste etager her kommer altså til at bo omkring 160 meter over havets overflade og får en udsigt af de sjældne.

Annonce

13 års tilløb

Det oprindelige projekt – tegnet af arkitektfirmaet 3XN – præsenterede Jens Richard Pedersen for offentligheden her i avisen helt tilbage i 2007.

Hotel La Tour forsvandt fra jordens overflade i februar 2019 som led i forberedelserne til højhusbyggeriet på grunden. Foto: Flemming Krogh

Finanskrisen satte det hele effektivt på pause, men da verden begyndte at ligne sig selv igen, tog han og 3XN fat igen nu med et gentænkt projekt, som der blev vedtaget lokalplan for, og som i store træk er det, Aberdeen er i gang med at opføre.

Aberdeen har med hjælp fra Arkitema Architects skåret de øverste og meget dyre etager af projektet, og så har de mere end fordoblet antallet af boliger i det.

Annonce

Helt små lejligheder

Hvor de tidligere planer opererede med omkring 300 boliger i varierende størrelse, har Aberdeen ændret indretningen, så der i stedet bliver godt 650 lejligheder.

La Tour-højhuset

Byggeriet er i gang på Randersvej ved vandtårnet, hvor Hotel La Tour lå tidligere.

Den halvcirkelformede bygning trapper fra få etager nærmest Randersvej op til 28 etager - 90 meter - i sit tårn.

Byggeriet er på 23.000 etagekvadratmeter og kommer til at rumme omkring 650 boliger.

Forventet indflytning. Sommeren 2023.

Bygherre: Aberdeen Standard Investments.

Arkitekt: Arkitema Architects.

Entreprenør: KPC

De bliver små.

Meget små. Næppe mere end højest 30 kvadratmeter og dermed formentlig snævert målrettet unge studerende.

Michael Schumann ønsker ikke på nuværende tidspunkt at komme nærmere ind på, hvad der er idéen bag at lave så mange og så små boliger.

- Så er vi inde på den kommercielle del af projektet, og den er vi ikke klar til at fortælle om endnu, siger han.

Lige i nabolaget – på Olof Palmes Allé – er den tidligere journalisthøjskole ved at blive omdannet til et boligområde også med godt 600 ungdomsboliger, private såvel som almene.

Annonce

Parløb med Lighthouse

Pudsigt nok har La Tour-projektet og et andet stort ikon-bygger, Lighthouse på Aarhus Ø, haft et næsten parallelt forløb.

Med byggeriets placering på et af byens højeste punkter 70 meter over havets overflade skal man ikke ret højt op i etagerne, før der er noget af en udsigt at hente fra stuer og altaner. Illustration: Arkitema Architects

Et par uger efter at La Tour-planerne blev præsenteret i 2007, vandt Lighthouse-projektet med sit 142 meter høje boligtårn udbuddet om, hvad der skulle bygges yderst på Aarhus Ø.

Lige siden har vi spejdet forgæves efter høje tårne begge steder, og mange har vel også overvejet, om der måske lå mere ønsketænkning end realisme bag planerne.

Nu er begge så på vej til at blive til noget.

Og de kommer til at stå færdige næsten samtidig. Lighthouse hen mod slutningen af 2020, La Tour-byggeriet et halvt års tid senere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Der er noget ravruskende galt: Læserstorm satte avisen på sporet af fejl i corona-udmelding fra Sundhedsstyrelsen

Kultur

Syv danske festivaler står sammen: Ikke realistisk med festivaler før sidst på sommeren

AGF For abonnenter

Kampen kort: Når tilskuerne er på plads i Aarhus, ligner AGF et helt andet hold

Annonce