Annonce
Aarhus

Landets første Føtex: Butikken i Guldsmedgade fylder 60 år

Føtex-butikken i Guldsmedgade var den første af sin slags herhjemme. I dag er det en Føtex Food. Foto: Kim Haugaard
Føtex-butikken i Guldsmedgade var den første af sin slags herhjemme. Det moderne supermarked slog dørene op for offentligheden 17. november 1960.

AARHUS: "Nu bliver det nemmere at være husmoder"

Sådan lød overskriften, da ejeren af Føtex, Jysk Supermarked, indrykkede sin første store annonce i Århus Stiftstidende dagen inden åbningen af den nye dagligvarebutik i Guldsmedgade i Aarhus.

Butikken i den indre by var lidt af et særsyn på den tid. Dengang var man vant til at gå fra butik til butik, når der skulle handles stort ind, men med åbningen af landets første Føtex blev den del ændret.

"Du kan købe det hele på eet sted," skrev Føtex i sin annonce 16. november, hvor de fyldte side syv til 10 med gode tilbud fra den nye butik.

I samme avis kunne den udsendte journalist med stor begejstring fortælle, at det nye indkøbscentrum rummede alt, hvad hjertet begærer.

- Nu bliver det meget lettere at være husmoder! Sådan skrev Føtex i en annonce i avisen, da de åbnede dørene i Guldsmedgade til det moderne supermarked i 1960.

- Her er alt fra rullestege med svesker til kikkerter, fra undertøj til likørsæt, fra brødristere til parfume, lyder det i artiklen.

Det hele store tilløbsstykke er dog vinduet, hvor man kan se noget af produktionen.

- Gennem vinduet kan man se ferme damer skære pålæg, pakke dette ind og sende det videre på transportbånd, beretter journalisten.

Annonce

Annonce søgte 65 unge medarbejdere

At der var noget nyt under opsejling i købmandsbranchen var annonceret på forhånd. I midten af september blev der indrykket en annonce i Aarhus Stiftstidende, hvor man søgte 65 unge og friske medarbejdere, der kunne tænke sig at arbejde i et moderne supermarked. Der skulle bruges ansatte til Grammofon-bar, kolonialafdeling og charkuteri-afdeling blandt andet.

Interesserede kunne aflevere deres ansøgning på Jysk Supermarkeds kontor i Østergade.

Jysk Supermarked indrykkede i september måned 1960 en annonce, hvor de søgte 65 medarbejdere til det nye supermarked.

Annoncen var det første hint om, at Aarhus skulle lægge lokaler til noget helt nyt.

En lille måned senere kunne avisen fortælle, at stormagasinet Salling havde lavet et nyt aktieselskab med navnet "Jysk Supermarked".

- Vesttyskland har oplevet fine resultater ved at kombinere supermarkeder, der rummer alt i fødevarebranchen med såkaldte "non-food varer", stod der i artiklen.

Den nye butik i Guldsmedgade skulle være et dansk sidestykke til de store tyske forretninger.

Annonce

Den første af sin slags

Butikken i Aarhus var det første supermarked af sin slags herhjemme. Det var en test af en ny måde at handle på. Skaberen af Jysk Supermarked viste dog godt, at det ikke var i den indre by, at de fremtidige store supermarkeder ville dukke frem.

De skulle være udenfor byerne, ligesom man så det i det store Amerika.

- Fremtidens løsen bliver supermarkeder omgivet af en kæmpe parkeringsplads, hvor husmoderen stiller bilen, der en gang om ugen læsses med varer. Det bliver efter amerikansk system med en lille truck til at køre ugen indkøb fra marked til bil.

Det var i en forsidehistorie i Århus Stiftstidende, at det kom frem, Jysk Supermarked ville åbne et nyt moderne supermarked i Aarhus.

Forudsigelserne var meget rammende. 10 år efter åbningen af Føtex i Guldsmedgade, kunne Dansk Supermarked med Herman Salling i front, åbne landets første Bilka i Tilst.

I dag findes der over 100 Føtex butikker herhjemme. Alene i Aarhus er der ni butikker. Tre af dem er Føtex Food. En af Føtex Food-butikkerne har adresse i Guldsmedgade, hvor den første butik blev åbnet 17. november 1960.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Et år med corona: Restaurantejer, sognepræst, selvstændig og butiksindehaver gør status på året der gik

AGF

David Nielsen efter sejr som kulmination på utrolig uge: - Nogle troede, at hængelåsen var røget af for os

Danmark

Formand for landets intensivlæger: - Børn med corona kan blive efterårets store udfordring

Annonce