Annonce
Debat

I clinch med cykelryttere på landevejen: - Vi kan ikke bare opfinde vores egne færdselsregler

"Som bilist - og selv indimellem cyklist - undrer jeg mig over, hvorfor så mange af dem, der på racecykel og iklædt lycradragter dyrker deres sport på landevejene, samtidig opfører sig, som om de ejer vejen", skriver Karsten H. Brønnum. Arkivfoto: Kim Haugaard

DEBAT: En solskinseftermiddag her i starten af april var jeg et halvt sekund fra at pløje ind i en flok cykelryttere, som pludselig fandt ud af, at de ville lege målspurt i Tour de France før et sving på Elmosevej ved Fløjstrup og overhale hinanden i begge baner. Jeg var modkørende i den ene vejbane. I bil.

Som bilist - og selv indimellem cyklist - undrer jeg mig over, hvorfor så mange af dem, der på racecykel og iklædt lycradragter dyrker deres sport på landevejene, samtidig opfører sig, som om de ejer vejen. Når de kører holdtræning, som den dag på Elmosevej, er det, som om de har patent på hele vejen.


Annonce

At færdes i trafikken kræver vilje til samarbejde om de fastlagte regler, som er fælles for alle og skabt for, at vi alle skal komme helskindede videre.


Når jeg møder enlige på racercykel, er det en undtagelse, hvis de rækker hånden ud, når de skal svinge. Hvor mange gange har jeg ikke holdt tilbage for en racecykel i rundkørslen i Ajstrup kun for at opleve, at de svinger ned ad den vej, som jeg selv skal videre ad, uden at vise mig, at de også skal samme vej.

En enkelt gang har jeg givet et - indrømmet - arrigt dyt med hornet. Resultatet var, at cykelrytteren svingede ud, da jeg forsøgte at køre forbi ham, hamrede løs på min bil og forbandede mig højlydt.

Hvilken ret er det, at de føler, at de har? Har de mere ret til landevejen end andre trafikanter? Er det den sårbare trafikants ret? Den, vi altid skal tage hensyn til - men uden, at de behøver at tage tilsvarende hensyn?

Lad mig opfordre hverdagens sportscyklister til at vise fællesskabsfølelse og samfundssind. Vi kan ikke opfinde vores egne færdselsregler. At færdes i trafikken kræver vilje til samarbejde om de fastlagte regler, som er fælles for alle og skabt for, at vi alle skal komme helskindede videre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce