Annonce
Aarhus

I dag åbner Food Festival: Hyldevin skal stå sin prøve

Bilen er pakket med hyldevin, som Jan Thordsen selv har fremstillet. Klar til Food Festival, hvor den århusianske ivæksætter er med i Madeksperimentet. Foto: Flemming Krogh

Det bugner med oplevelser og smagsprøver til weekendens Food Festival, som åbner i dag. Århusianeren Jan Thordsen har knoklet i døgndrift for at have sin nybryggede hyldevin med, som han vil dele smagsprøver ud af til de besøgende.

AARHUS: Skægget er trimmet, lokkerne sidder perfekt og øjnene ser friske ud. Selvom århusianske Jan Thordsen har været oppe til klokken tre i nat for at tappe sin nybryggede hyldevin på flasker og sætte propper på, ser han ganske afslappet og udhvilet ud. Dagen før det går løs på Food Festival, hvor han er indbudt til at være med i Madeksperimentariet.

- Jeg har haft travlt i dagene op til denne weekend. 750 flasker hyldevin er det blevet til, og de 200 af dem tager jeg med til Food Festival, som gæsterne kan smage på. Jeg mangler lige at printe etiketter ud, som jeg sætter fast med en elastik, så er jeg klar, lyder det fra Jan Thordsen.

Det er gået stærkt for den unge århusianer. Hans projekt med at udvikle og producere en lokal hvidvin baseret på hyldeblomster, gik han i gang med for kort tid siden. Projektet endte med at være hans afsluttende opgave på Erhvervsakademiet i Aarhus, hvor han gik på linjen 'Innovation and entrepreneurship'. Det var tilbage i maj måned, og nu er slutproduktet klar til den store test.

- Det er gået stærkt. I starten var det venner og familie som smagte på den hyldevin, som jeg bryggede. De fleste var meget positive, men sådan vil det nok altid være med venner og familie. Senere tog jeg smagsprøver med ud til offentlige arrangementer. Der fik jeg måske et mere ærligt svar. Heldigvis var der mange, som var begejstrede, siger Jan Thordsen og lokker Stiftens udsendte til at tage en smagsprøve.

Smagen er frisk og liflig. Og selvom avisens udsendte ikke er nogen stor vinkender, kan han dog ikke undgå at blive en smule begejstret over de friske dråber, som bestemt smager som en hvidvin. Med en kant af dansk sommer med hyldeblomster i flor.

Jan Thordsen har fået en tidligere studiekammerat, Mette Abel, til at hjælpe sig med sin hvidvin. Foto: Flemming Krogh

Anderledes etiket

Idéen med at producere hyldevin i større skala har Jan Thordsen hjemmefra. Hans far og en nabo har igennem mange år eksperimenteret med at brygge vin fra hyldeblomster.

- Der er en tendens til, at vi bliver bedre til at bruge vores egne råvarer herhjemme. Derfor fik jeg idéen til at udvikle en hvidvin basereret på hyldeblomster, som man kan finde allevegne. De danske vinproducenter, som dyrker konventionel vin er udfordret af det danske vejr. Det er jeg ikke ved at bruge hyld. En plante som har groet i Danmark i tusindvis af år, forklarer byens nye vinproducent, som holder til i en rå industribygning på havnen.

I et stort køkkenlignende rum står hans 25 liters beholdere fyldt med de liflige dråber. Klar til at blive tappet. En del af dunkene er allerede tomme og tappet på flasker.

- Bilen er netop fyldt med de 200 flasker, som jeg tager med til Food Festival. Resten må vente på at blive tappet. Nu mangler jeg bare at sætte etiketter på flaskerne i bilen, men det er ikke så svært. Jeg har fundet en enkel løsning, som jeg mener passer godt til mit produkt, ved at printe et A4 ark ud, som bliver foldet og monteret med en elastik. På den måde skiller mine flasker sig ud fra andre hvidvin på markedet, mener Jan Thordsen.

Hyldevinen er baseret på friske hyldeblomster, men Jan Thordsen eksperimenterer også med tørrede hyldeblomster. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Nye varianter undervejs

Nu bliver det spændende hvilke reaktioner, Jan Thordsen får på madfestivalen.

- Jeg har oplevet, at folk har helt forkerte forventninger til min hyldevin. Nogle tror, det er en slags saftevand. En kvinde, som fik en smagsprøve på et madmarked, hvor jeg havde fået lov til at stå, gav sit barn et glas med hyldevinen. Jeg skyndte mig at forklare, at indholdet er en hvidvin med en alkoholprocent på 11 procent og absolut ikke egnet for børn, fortæller Jan Thordsen, som håber, at Food Festival i Aarhus kan sætte endnu mere fart i hans enkeltmandsfirma.

Drømmen er at kunne producere hvidvin baseret på hyldeblomster året rundt.

- Friske hyldeblomster er hovedingrediensen i den hvidvin, som jeg laver nu. Men jeg eksperimenterer med andre versioner, hvor jeg enten bruger tørrede hyldeblomster eller blomster, der har været opbevaret i fryseren.

Men nu handler det om Food Festival og de 200 flasker baseret på friske hyldeblomster, som skal deles ud over de næste tre dage på Tangkrogen.

Når man er i en startfase, må man klare de fleste processer selv. Vinproducent Jan Thordsen samler selv hyldeblomster ind - med familie og venners hjælp - laver selve vinen, sætter selv propper i flaskerne og laver selv etiketten. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Stor interesse for nyt byggeri på Katrinebjerg: Halvdelen af lejlighederne er allerede reserveret

Aarhus For abonnenter

Saltchefen havde over 100 mand i sving: Derfor var torsdag en af de rigtig bøvlede vinterdage

Aarhus

Coronapas: Ansatte skal have det - politikerne får anbefaling

Sport

For første gang: Skanderborg Aarhus-stjernefrø udtaget til EM-bruttotrup

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Erhverv For abonnenter

Trodser corona: Lars Larsens århusianske milliardkæde leverer endnu et rekordresultat

Navne

Ny Børn og Unge-chef sætter børnene først: - Vi skal ikke altid bare gøre det, vi plejer

Alarm 112

En gruppe håndværkere blev hverdagens helte: Kom politi og brandvæsen i forkøbet

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Aarhus

Dagens corona-tal er godt nyt for Aarhus

Aarhus For abonnenter

Personalemangel presser plejen på nyt demensplejehjem: - Nogle gange er der flere vikarer end fastansatte

Alarm 112

Pludselig stod mistænkelig mand i kvindes lejlighed: Nu beder politiet folk være opmærksomme

Annonce