Annonce
Erhverv

I en foranderlig verden klæder Kaospiloterne erhvervsledere på til en uforudsigelig hverdag

- Noget det, der er meget kendetegnende ved Kaospiloterne og den måde, som det tre-årige program kører på, det er, at vi prøver alting af i praksis. Så det vil sige, at de studerende er ude og bokse med rigtige kunder ude i virkeligheden, hvor de laver projekter for dem, som en del af deres eksamensopgaver, fortæller Bo Blaabjerg, der her ses med David Storkholm ved sin side. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Gennem 12 år har Kaospiloterne sideløbende med deres tre-årige uddannelse tilbudt kurser i blandt andet kreativ ledelse henvendt til erhvervslivet. Det har særligt internationale virksomheder fået øjnene op for, hvilket har udfordret skolen i en tid med global pandemi.

AARHUS: Det er fredag. Solen skinner fra en næsten skyfri himmel og indhyller Filmbyen i et gyldent skær. Bortset fra et par lastbiler, der i sløv fart snegler sig forbi på vejen udenfor, ånder alt fred og ro. Men indenfor i bygningen er sagen en anden.

Håndværkerne i stueetagen hamrer og borer, mens filmfolk triller kassevogne med udstyr omkring. Og også på anden sal, hvor Kaospiloterne holder til, er der uro at spore.

- Vi har netop fået installeret et nyt it-system, fortæller Bo Blaabjerg, skolens forhenværende administrationschef og nuværende chef for konsulentafdelingen, med et suk.

Computere har i den senere tid haft stigende betydning for uddannelsesinstitutionen, der ligesom så mange andre videregående uddannelser har været begrænset af skærpede restriktioner i forbindelse med den globale pandemi. Det er gået udover Kaospiloternes treårige uddannelse, men har også ramt uddannelsesinstitutionens kursusudbud hårdt.

Annonce

En ny virkelighed

- Vi havde jo bogen fyldt med kurser, men eftersom omkring 80 procent af vores kursister kommer fra udlandet, så mistede vi det hele på en uge sidste år. Så vi har brugt efteråret på at øve os i få kurserne online. Og det er vi faktisk ved at komme godt i gang med, fortæller Bo Blaabjerg.

Kaospiloterne, der normalt lærer egne studerende og kursister at navigere i en uforudsigelige virkelighed, har derfor selv måtte bevæge sig ud på ukendt territorium ved at erstatte de normalt fysiske møder med onlineundervisning.

Et skifte i hverdagen, der både har skabt frustrationer, men også givet lærerige erfaringer, som kan bruges fremadrettet, fortæller David Storkholm, der leder Kaospiloternes kursusforløb i kreativ ledelse.

- Altså, havde du spurgt mig for et år siden, før pandemien: Hey kan du ikke oversætte jeres kurser til et onlineformat? Så havde jeg grinet og sagt nej. Det kan ikke lade sig gøre, siger han.

Fordi, forklarer han, i modsætning til mere teoretisk funderede uddannelser, hvor man kan læse sig til resultater, har Kaospiloternes tilgang til undervisningen alle dage været mere erfaringsbaseret, hvilket langt hen ad vejen har krævet et fysisk fremmøde.


Den tilgang, og det, vi tilbyder, handler ikke om at ramme ind i en speciel sektor. Det handler om at ramme et ønske om at samarbejde på en speciel måde.

David Storkholm, leder af Kaospiloternes kursus i kreativ ledelse


- Det, vi gerne vil skabe, er et læringsrum, hvor de mennesker, der træder ind i det, ikke bare opbygger en forståelse, men også får en erfaring med, hvordan man bringer lederskab i spil. Så vi skaber situationer undervejs i de her forløb, hvor de både prøver at lede hinanden og blive ledt ud fra den ledelsestilgang, vi underviser i, uddyber David Storkholm.

- Og det har vi så sidenhen fundet ud af, at vi også godt kan gøre online. Selvom det selvfølgelig bliver et online samarbejdsrum, som kursisterne kommer til at lede. Men man kan omvendt sige; det er måske også er en mere relevant virkelighed for mange i dag, end et offline samarbejdsrum ville være, tilføjer han.

Annonce

Populær i udlandet

Selv er David Storkholm i øjeblikket ved at fjernundervise et hold af japanske forskere fra det nationale institut for teknologi og videnskab i Japan (AIST) over Zoom, mens hans kolleger blandt andet er i gang med forløb for den tyske fødevarekæde Metro, det danske kommunikationsbureau Revolt og den spanske sundhedsorganisation Biocat.

For selvom interessen for onlinekurserne endnu ikke er på højde med, hvad interessen for Kaospiloternes åbne kurser var før pandemien, så er Kaospiloternes særlige tilgang til ledelse og læringsrum fortsat efterspurgt i udlandet. En fascination og interesse, der har omgærdet uddannelsesinstitutionen stort set lige siden den blev etableret som treårig uddannelse tilbage i 1991.

Fem hurtige facts om Kaospiloterne

 • Kaospiloterne startede ud som en kulturprojektleder-uddannelse og er i dag en international iværksætteruddannelse med fokus på projektledelse, procesledelse og forretningsudvikling.
 • Kaospiloterne har afviklet kurser, workshops og oplæg over hele verden.
 • Kaospiloterne har uddannet over 700 kaospiloter.
 • Kaospiloterne har haft over 5000 deltagere på kursus.
 • Omkring 80 procent af skolens kursister kommer fra udlandet.

- Vores tidligere rektor Uffe Elbæk var jo meget orienteret mod at gøre det her til en international skole med internationale studerende, og den tradition har vi bibeholdt, siger Bo Blaabjerg som en forklaring på, hvorfor uddannelsen gennem årene har haft stor appel i udlandet.

Og med omkring 50 procent internationale studerende og dertil et studieforløb, der indebærer rejser til destinationer så fjerne som Shanghai, Cape Town, San Fransisco og Havanna, kan uddannelsen da også siges at have formået at opbygge relationer på tværs af landegrænser.

- Vi flytter jo vores klasselokaler til udlandet under den tre-årige uddannelse, hvor vi skubber vores studerende ud i en sindssygt kompleks virkelighed, som de ikke kender en skid til, og hvor de skal ud for at skabe projekter af værdi sammen med det lokale miljø, der nu engang er, forklarer Bo Blaabjerg.

En tilgang, som helt fra start også har været med til at skabe fascination, ikke bare i Danmark, men i hele verden. Ikke mindst i erhvervslivet, der ser et stort potentiale i uddannelsens helt særlige tilgang til iværksætteri og ledelse.

Blandt andet har Kaospiloterne så sent som for en måned siden været omtalt i Harvard Business Review i Brasilien, mens også medier som Business Insider, Monocle, Forbes og Bloomberg Businessweek gennem årene har skrevet om uddannelsen.

Annonce

Beskedent marketingsbudget

- Når det hedder kaospilot, så er det jo også, fordi der er et element af, hvordan man navigerer i kaos og i det uforudsigelige. Og ofte har projekter jo et element af kaos i sig, fordi virkeligheden sparker ind, og ting kan ske, som vi ikke lige kunne have forudset eller kan planlægge os ud af, forklarer David Storkholm, oplever, at netop den kompetence er efterspurgt i erhvervslivet.

- Som leder kan man agere strukturelt med metoder og planlægningsværktøjer, men der er ligesom også et menneske, som skal agere med denne her struktur, og det synes jeg, vi har været rigtigt gode til at træne hele vejen igennem, forklarer han.

Omkring 30 procent af de årligt 36 færdiguddannede kaospiloter springer efterfølgende ud som selvstændige erhvervsdrivende. Det skyldes blandt andet, at flere af de værktøjer, som Kaospiloterne bliver klædt på med, er som skabt til erhvervslivet, hvilket også forklarer en del af interessen blandt erhvervsledere for Kaospiloternes åbne kurser. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

Mens det efterhånden er 30 år siden, at Kaospiloterne blev født som uddannelse, nærmer det sig 12 år siden, at de første etablerede ledelseskurser fulgte efter. Et initiativ, der opstod i kølvandet på en allerede eksisterende efterspørgsel fra virksomheder, offentlige institutioner og interesseorganisationer, som i forvejen efterspurgte arrangementer og foredrag med deltagelse fra Kaospiloterne.

I dag udbyder Kaospiloterne foruden deres treårige uddannelse derfor ni forskellige åbne kurser sideløbende med, at de laver skræddersyede workshops og forløb med interesserede efter aftale. For selvom skolen bruger meget lidt energi på at reklamere for sig selv, strømmer kunderne alligevel til.

- Jeg tror, at vi har verdens mindste marketingsbudget, siger Bo Blaabjerg, der oplever, at kurserne har bred appel.

Annonce

Hver mønt tæller

- Det peger i mange retninger. Det er både offentlige institutioner og private firmaer. Det er NGO’er, nationale og internationale. Vi har haft folk fra Finansministeriet på vores kurser. Vi har haft folk fra den danske hær, præster fra Portsmouth og ansatte fra Ikea, remser han op.

En interesse, der ifølge David Storkholm skyldes, at kurserne giver værktøjer, der kan bruges på tværs af fagligheder.

- Den tilgang, og det, vi tilbyder, handler ikke om at ramme ind i en speciel sektor. Det handler om at ramme et ønske om at samarbejde på en speciel måde, og det kan både være aktuelt for folk i en NGO eller i et designbureau, forklarer han.

30 år med Kaospiloterne

 • 1991: Kaospiloterne stiftes med Uffe Elbæk som rektor
 • 2007: Bloomberg BusinessWeek kårer Kaospiloterne som en af de bedste designskoler i verden
 • 2008: Fra at løse opgaver for organisationer begyndte Kaospiloterne at udbyde kurser indenfor ledelse
 • 2011: Det amerikanske erhvervsmagasin Fast Company udnævner Kaospiloterne som en af verdens 10 bedste uddannelser for start-ups
 • 2015: Kaospiloterne starter Kaospilot Hive: Et kontorfællesskab for kreative virksomheder
 • 2020: Kaospilot+ i Berlin etableres. En satellit, som udbyder længerevarende kurser til det tyske marked

Af samme grund har kurserne, før pandemien ramte, tiltrukket op mod 1000 kursister fra hele verden årligt, hvilket også den tre-årige uddannelse har nydt godt af. For med en kun delvist skattefinansieret uddannelse med selvbetaling fra de deltagende studerende tæller hver mønt fra kursusaktiviteterne med i det samlede regnskab.

- En af grundene til, at vi har de her kurser og kunder, er ikke for at tjene penge ind til os selv, men for at tjene penge ind til skolen. Det er det, vi brænder for. Vi brænder for at have denne her uddannelsesinstitution, hvor vi kan lave forskellige vigtige projekter sammen, understreger Bo Blaabjerg.

Af samme årsag betyder kurserne fortsat meget for Kaospiloterne, som derfor er i fuld færd med at finde ud af, hvordan de bedst kan navigere videre i den nuværende pandemi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Aarhus For abonnenter

Prisen er 1,4 millioner kroner per meter: Kommer du til at betale regningen for en Marselistunnel?

Annonce