Annonce
Aarhus

I hjertet af specialbutikkernes epicenter i Aarhus: Vinbutik breder sig på to etager

Per Andersen (th) får en smagsprøve i butikken Smag Først, som Jens Juul Hørby står bag. Foto: Flemming Krogh
Vinbutikken Smag Først har en lang række stamkunder, som ofte kommer forbi for at få en snak om vin og smage på de gyldne dråber, inden de køber en flaske vin eller spiritus med hjem.
Annonce

AARHUS: Det er fredag eftermiddag i Jægergårdsgade, en af byens charmerende handelsgader, hvor specialbutikker ligger skulder ved skulder. Mange mennesker går eller triller roligt gennem gaden i deres biler eller på cykler.

Travlheden kan mærkes i Smag Først, en vinbutik, som har ligget på et af gadens hjørner i syv år.

Langs væggene i den lyse butik med de store indbydende butiksvinduer fylder vin og spiritus hylderne i ubehandlede træreoler, som giver er rart og varmt indtryk.

Et langt bord midt i butikken signalerer, at her gør man tingene på en særlig måde. På bordet står talrige flasker med hvidvine i mange varianter ved siden af både kraftige og milde rødvine og flasker med gin og andre typer af spiritus. Mange af flaskerne er halvt fyldte. De står fremme, så kunderne kan få en smagsprøve.

Vinbutik

Smag Først, Jægergårdsgade 32, 8000 Århus C
www.smagførst.dk

Annonce

Smag inden køb

Det nyder en midaldrende mand godt af.

- Jeg er på jagt efter en god rødvin. Den skal ikke skal være alt for kraftig, forklarer århusianske Per Andersen.

Han får serveret en smagsprøve i et langstilket rødvinsglas af Jens Juul Hørby, der er medejer af Smag Først, og som ofte står bag disken eller ved det lange bord med smagsprøver.

Den lette vin ser ud til at behage Per Andersen. Han tager sig god tid til at fornemme smagen, mens Jens Juul Hørby betjener en kvinder fra lokalområdet, der køber en flaske gin som gave.

- Jeg handler her ofte. Det er hyggeligt og folkene i Smag Først ved, hvad de taler om, lyder det fra kvinden, som haster ud af butikken for at nå et par ærinder mere.

Hos Smag Først lægger man stor vægt på, at kunderne ved hvad de køber. Derfor gør Jens Juul Hørby meget ud af at fortælle om vinene og andre produkter på hylderne.

- Vi har omkring 140 slags spiritus og op til 300 slags hedvine, man kan smage på. Der er noget for enhver. Vi kan altid finde frem til en variant, der passer til den enkelte kunde, mener Jens Juul Hørby.

Annonce

Personlig favorit

Det er ikke nødvendigvis de ’fancy’ og dyre vine, som eksperten anbefaler. Ifølge den lokale vinekspert kan man snildt finde en god vin til rimelige penge.

Selv peger Jens Juul Hørby på et glas med bobler som sin egen fredags-favorit.

- Intet stikker et glas champagne på en fredag eftermiddag. Min kone har lovet at tilberede en lækker aftensmad, men det er hemmeligt, hvad hun serverer. Uanset hvad det bliver, satser jeg på at åbne en spansk vin med druen Petit Verdot. Den fås i både dyre og billigere udgaver, og er en af mine personlige favoritter, fortæller Jens Juul Hørby, som understreger, at der naturligvis ikke er købetvang når en kunde får serveret smagsprøver.

For nogle måneder siden blev butikken udvidet til det dobbelte da hele kælderen blev sat i stand. Bevæger man sig ned ad en trappe under selve butikken, står man i et stort, hyggeligt lokale med lange træborde og grønne planter.

Kælderlokalet er ikke i brug til daglig, men når gæsterne til de faste torsdags-smagninger indfinder sig, forgår det i den ny renoverede kælder. Så bliver der åbnet for flasker med vin, portvin, gin og andre velsmagende specialiteter.

Det lange bord i midten af butkken er fyldt med forskellige slags vine, som kunderne kan smage på. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Støtter lokalområdet

Ud over smagningerne om torsdagen, som man skal købe billet til, er kælderen ofte åben i weekenderne til private arrangementer. Her byder virksomheder deres ansatte indenfor til en særlig dag i det hyggelige lokale, der også bruges til private fester.

- Når private hyrer os til en hyggelig dag med vinsmagning, står vi ofte for, at der bliver serveret noget at spise, som passer til. Ofte bestiller vi mad hos Mr. Mums, som leverer lækre tapas. Pizza Porpia er et andet, lokale sted, vi jævnligt får mad fra, fortæller Jens Juul Hørby.

På den måde er Smag Først med til at bakke op om de andre butikker og restauranter i området. Fællesskabet i Jægergårdsgade værdsætter Jens Juul Hørby.

Nethandel er også en del af Smag Først. Men oplevelsen ved at besøge en fysisk butik står Jens Juul Hørby nært.

- Vi sælger ikke vin i store mængder på nettet. Når vi sælger en flaske vin, vil vi gerne yde god, personlig service, så folk får en særlig oplevelse, lyder det fra Jens Juul Hørby, mens han skænker en smagsprøve op til en kvindelig kunde, der er dukket op i butikken, på jagt efter en god flaske ’bobler’.

Der er travlhed i butikken på en fredag eftermiddag. Foto: Flemming Krogh
Et stort kælderlokale bliver indimellem åbnet til særlige smagninger. PR Foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Ældre kræver handling: Aarhus Kommunes eget tilsyn fandt ikke de alvorlige svigt på tre plejehjem

Aarhus

Med hovedet under armen ...

Aarhus

Trusler, verbale overfald og spytklatter:  Konflikter mellem pårørende og ansatte på udskældte plejehjem

Aarhus For abonnenter

Ny kulegravning af plejehjem i Aarhus: Fællestræk i sager om plejesvigt skal undersøges

Annonce