Annonce
Aarhus

I hjertet af specialbutikkernes epicenter i Aarhus: Vinbutik breder sig på to etager

Per Andersen (th) får en smagsprøve i butikken Smag Først, som Jens Juul Hørby står bag. Foto: Flemming Krogh
Vinbutikken Smag Først har en lang række stamkunder, som ofte kommer forbi for at få en snak om vin og smage på de gyldne dråber, inden de køber en flaske vin eller spiritus med hjem.

AARHUS: Det er fredag eftermiddag i Jægergårdsgade, en af byens charmerende handelsgader, hvor specialbutikker ligger skulder ved skulder. Mange mennesker går eller triller roligt gennem gaden i deres biler eller på cykler.

Travlheden kan mærkes i Smag Først, en vinbutik, som har ligget på et af gadens hjørner i syv år.

Langs væggene i den lyse butik med de store indbydende butiksvinduer fylder vin og spiritus hylderne i ubehandlede træreoler, som giver er rart og varmt indtryk.

Et langt bord midt i butikken signalerer, at her gør man tingene på en særlig måde. På bordet står talrige flasker med hvidvine i mange varianter ved siden af både kraftige og milde rødvine og flasker med gin og andre typer af spiritus. Mange af flaskerne er halvt fyldte. De står fremme, så kunderne kan få en smagsprøve.

Annonce

Vinbutik

Smag Først, Jægergårdsgade 32, 8000 Århus C
www.smagførst.dk

Smag inden køb

Det nyder en midaldrende mand godt af.

- Jeg er på jagt efter en god rødvin. Den skal ikke skal være alt for kraftig, forklarer århusianske Per Andersen.

Han får serveret en smagsprøve i et langstilket rødvinsglas af Jens Juul Hørby, der er medejer af Smag Først, og som ofte står bag disken eller ved det lange bord med smagsprøver.

Den lette vin ser ud til at behage Per Andersen. Han tager sig god tid til at fornemme smagen, mens Jens Juul Hørby betjener en kvinder fra lokalområdet, der køber en flaske gin som gave.

- Jeg handler her ofte. Det er hyggeligt og folkene i Smag Først ved, hvad de taler om, lyder det fra kvinden, som haster ud af butikken for at nå et par ærinder mere.

Hos Smag Først lægger man stor vægt på, at kunderne ved hvad de køber. Derfor gør Jens Juul Hørby meget ud af at fortælle om vinene og andre produkter på hylderne.

- Vi har omkring 140 slags spiritus og op til 300 slags hedvine, man kan smage på. Der er noget for enhver. Vi kan altid finde frem til en variant, der passer til den enkelte kunde, mener Jens Juul Hørby.

Personlig favorit

Det er ikke nødvendigvis de ’fancy’ og dyre vine, som eksperten anbefaler. Ifølge den lokale vinekspert kan man snildt finde en god vin til rimelige penge.

Selv peger Jens Juul Hørby på et glas med bobler som sin egen fredags-favorit.

- Intet stikker et glas champagne på en fredag eftermiddag. Min kone har lovet at tilberede en lækker aftensmad, men det er hemmeligt, hvad hun serverer. Uanset hvad det bliver, satser jeg på at åbne en spansk vin med druen Petit Verdot. Den fås i både dyre og billigere udgaver, og er en af mine personlige favoritter, fortæller Jens Juul Hørby, som understreger, at der naturligvis ikke er købetvang når en kunde får serveret smagsprøver.

For nogle måneder siden blev butikken udvidet til det dobbelte da hele kælderen blev sat i stand. Bevæger man sig ned ad en trappe under selve butikken, står man i et stort, hyggeligt lokale med lange træborde og grønne planter.

Kælderlokalet er ikke i brug til daglig, men når gæsterne til de faste torsdags-smagninger indfinder sig, forgår det i den ny renoverede kælder. Så bliver der åbnet for flasker med vin, portvin, gin og andre velsmagende specialiteter.

Det lange bord i midten af butkken er fyldt med forskellige slags vine, som kunderne kan smage på. Foto: Flemming Krogh

Støtter lokalområdet

Ud over smagningerne om torsdagen, som man skal købe billet til, er kælderen ofte åben i weekenderne til private arrangementer. Her byder virksomheder deres ansatte indenfor til en særlig dag i det hyggelige lokale, der også bruges til private fester.

- Når private hyrer os til en hyggelig dag med vinsmagning, står vi ofte for, at der bliver serveret noget at spise, som passer til. Ofte bestiller vi mad hos Mr. Mums, som leverer lækre tapas. Pizza Porpia er et andet, lokale sted, vi jævnligt får mad fra, fortæller Jens Juul Hørby.

På den måde er Smag Først med til at bakke op om de andre butikker og restauranter i området. Fællesskabet i Jægergårdsgade værdsætter Jens Juul Hørby.

Nethandel er også en del af Smag Først. Men oplevelsen ved at besøge en fysisk butik står Jens Juul Hørby nært.

- Vi sælger ikke vin i store mængder på nettet. Når vi sælger en flaske vin, vil vi gerne yde god, personlig service, så folk får en særlig oplevelse, lyder det fra Jens Juul Hørby, mens han skænker en smagsprøve op til en kvindelig kunde, der er dukket op i butikken, på jagt efter en god flaske ’bobler’.

Der er travlhed i butikken på en fredag eftermiddag. Foto: Flemming Krogh
Et stort kælderlokale bliver indimellem åbnet til særlige smagninger. PR Foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce