Annonce
Sport

I Israel er basketball ikke for sjov: Bakken Bears er heldige med at besøge rolig hal

Daequan Cook (31) spillede seks år i NBA før han kom til Europa. Her ses han i kamp mod Bakken Bears' Michel Diouf fra den første kamp i Aarhus. Foto: FIBA
Med et forspring på 17 point fra kampen i Aarhus er Bakken Bears favorit til at avancere til kvartfinalen i FIBA Europe Cup. Men de skal først forbi det generelt frygtede israelske hjemmepublikum, der dog skulle være tåleligt i netop Ness Ziona.

BASKETBALL: Det er egentlig lidt i en bisætning, at Chanan Colman får nævnt, at der i en måned ikke har været nogle tilskuere til hans klubs kampe som straf for slagsmål på tilskuerpladserne.

Måske slår han det hen, fordi den danske landsholdsspiller har spillet basketball i Israel i ti år, og i øvrigt har en israelsk mor. Temperamentet og indlevelsen kommer ikke bag på ham længere.

Men det er noget andet at gå til basketball i Israel end i Danmark, det kan Bakken Bears skrive under på.

Onsdag møder de Ironi Ness Ziona i returkampen i FIBA Europe Cups 1/8-finale.

Det er klubbens første møde med et israelsk hold i denne sæson, men havde det ikke været for en skandaløs opførsel i Belgien ville bjørnene måske allerede have mødt Hapoel Tel Aviv tilbage i september.

Det israelske udeholds medrejsende fans skabte tumult på tilskuerpladserne, hvor stole blev kastet igennem luften og politiet måtte åbne for tåregassen for at få ro på gemytterne under en kamp, som belgierne til sidst vandt og dermed kvalificerede sig til at møde århusianerne.

Chanan Colman spiller i denne sæson for Hapoel Be'er Sheva og han beretter om en sport i et land, der nyder noget mere opmærksomhed end basketball gør i Danmark.

- De viser alle ligakampe i fjernsynet hernede. Og det samme med de internationale kampe. Hvis det ikke er lige så stort som fodbold TV-mæssigt, så ligger det lige under. Der er rigtig stor opmærksomhed på sporten. Og det kommer af, at der er et stort power house som Maccabi Tel Aviv, der har vundet EuroLeague, siger Chanan Colman, der ofte oplever at blive genkendt på gaden på grund af sin status som ligaspiller.

Annonce

FIBA Europe Cup

  • Bakken Bears vandt den første kamp i 1/8-finalen mod Ironi Ness Ziona med 91-74
  • Derfor kan århusianerne tåle at tabe med 16 point til israelerne onsdag aften i Ness Ziona
  • Den samlede vinder avancerer til kvartfinalen i FIBA Europe Cup hvor vinderen af Avtodor Saratov (Rusland) og s.Oliver Würzburg (Tyskland) venter

Lille hal, små omklædningsrum

Bakken Bears’ modstander er lidt en opkomling, som spiller europæisk for første gang i denne sæson.

Det har dog ikke forhindret dem i at spille sig op til at være en af favoritterne til titlen i FIBA Europe Cup.

- Da de tilmeldte sig, sagde de, at de kun gjorde det for oplevelsens skyld og at de ikke forventede at komme særligt langt. Og det primære fokus for dem er også den hjemlige liga, hvor de vil længere end til kvartfinalen, hvor de blev slået ud af Maccabi Tel Aviv sidste år, fortæller journalist Tomer Ganor fra den israelske avis Yedioth Achronoth, der dækker Ironi Ness Ziona.

Klubben rykkede for første gang op i den bedste række i Israel i 2012. Efter at have spillet i den næstbedste række i et par år rykkede de i fjor op igen og kæmper lige nu for at kvalificere sig til slutspillet.

De har råd til at betale tidligere NBA-spillere, men klubbens korte historie på første klasse betyder også, at de på nogle punkter ikke helt er nået lige så langt som andre hold i Israel.

- Der er tre klubber, som ikke har fået lavet en ny arena endnu. Og Ironi Ness Ziona er én af de klubber, så det er ikke nogen hjemmebane at råbe hurra for. Det er faktisk nok den bane, jeg hader allermest at spille på – inklusive deres meget små omklædningsrum, fortæller Chanan Colman om hallen Lev Hamoshava, der ligger i udkanten af Tel Aviv.

På grund af de trange kår, hvor der er 1.200 siddepladser, skal Bakken Bears heller ikke forvente alt for store optøjer under kampen.

- Men der skal nu nok blive larm. På grund af akustikken i hallen skal der nok komme gang i den hvis den bliver fyldt. Selvom fansene traditionelt giver den lidt mere gas til de hjemlige kampe. Jeg tror, det handler om rivaliseringerne og at der sjældent er fans fra udeholdet i Europa-kampene.

Foran med 17 point

Hjemmeholdet skal under alle omstændigheder hjælpe publikum lidt på vej.

Fordi Ironi Ness Ziona er bagud med 17 point inden kampen går i gang efter sidste onsdags kamp i Aarhus.

Det er et stort forspring, men ikke noget som fylder i Bakken Bears’ optakt til kampen.

- Det er sådan noget, vi kigger på når der mangler fire-fem minutter af kampen. Det er ikke noget, vi snakker om. Og det nytter heller ikke noget med så rutineret et hold, som vi har, at gå og finde på ting over for spillerne. Det er, hvad det er. Det vigtigste for os er at gå ud og spille vores eget spil, det værste vi kan gøre er at forsøge at tilpasse os fordi vi er foran, siger Bears’ head coach Steffen Wich.

Han frygter ikke det israelske hjemmepublikum på trods af flere skrækhistorier fra andre klubber.

- Det er, hvad det er. Men vi er lidt heldige, fordi lige præcis det hold, vi spiller imod, har en hjemmebane der ikke er lige så hektisk som alle de andres, hvor den får fuld skrue. Denne kan faktisk være marginalt søvndyssende. De er kommet for hurtigt op igennem rækkerne og har ikke fået fanbasen med. Så jeg tror, det bliver et normalt niveau. Men det får vi jo at se ...

Ironi Ness Ziona og Bakken Bears tipper bolden i gang klokken 19.00 dansk tid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce