Annonce
Aarhus

I køkkenet for en god sag

Camilla Jehner Baake (nederst th.) er formand for foreningen Børn & Unges Mærkesager, der i år leverer konfirmationsmad til 80 mindrebemidlede familier. I weekenden var et stort hold frivillige samlet for at lave en festlig tre retters menu. Foto: Jens Thaysen

Alle unge har ret til en festlig mærkedag, mener den Aarhus-baserede forening Børn & Unges Mærkesager. Et hold frivillige brugte deres weekend på at lave gratis konfirmationsmad.

VIBY: 2.000 kuverter på to dage. Jo, der er travlhed i køkkenet på Bøgeskovgård Aktivitetscenter, hvor et hold frivillige er rykket ind for weekenden.

Formålet er, ganske kvit og frit, at lave konfirmationsmad til 80 mindrebemidlede familier i hele landet.

Ideen opstod hos Camilla Jehner Baake for fire år siden.

- En af mine kolleger havde en søn, som skulle konfirmeres. Vi snakkede om, at det egentlig var en ret stor udskrivning at holde sådan en fest. De fleste familier bruger i gennemsnit 30.000 kroner på at holde konfirmation, men det kan være svært for nogen at være med på, fortæller Camilla Jehner Baake, formand for foreningen Børn & Unges Mærkesager.

De to kokke blev hurtigt enige om, at de da kunne lave noget festmad, hvis der var nogen, som havde brug for det, og de tilbød deres hjælp på Facebook. Tilbuddet blev taget imod med kyshånd af 15-16 familier, og de to kolleger gentog succesen året efter.

- Sidste år var jeg i Go' Morgen Danmark og fortælle om vores projekt, og derefter eksploderede det med ansøgninger, og projektet begyndte at fylde rigtig meget, fortæller Camilla Jehner Baake, der læser uddannelsen 3K Kristendom, Kultur og Kommunikation på Diakonstiftelsen og er mor til to.

Annonce

Børn & Unges Mærkesager

Initiativet opstod for fire år siden og blev sidste år til foreningen Børn & Unges Mærkesager.

De første to år var der 15-16 familier, som modtog konfirmationsmad.

Sidste år var der 32 familier og i år 80 familier, som får konfirmationsmad fra foreningen. Over 160 havde ansøgt.

Familierne får en tre-retters menu til 25 gæster.

Projektet er støttet af Spar Nord Fonden og BUPL samt private firmaer.

Se mere på www.mærkesager.dk

Camilla Jehner Baake er formand for foreningen Børn & Unges Mærkesager. Foto: Jens Thaysen

Stigning i ansøgninger

Sammen med Berit Nielsen og Katrine Frydendal Nielsen, som hun tidligere har arbejdet sammen med i Den Gamle By, konstituerede hun sidste år den Aarhus-baserede forening Børn & Unges Mærkesager for at kunne søge fonde om støtte til projektet.

- Det er et stort arbejde, som vi bruger meget tid på, siger Berit Nielsen, der er kasserer.

Frivillige i gang med at pakke maden, som efterfølgende bliver kørt ud til opsamlingssteder i hele landet. Foto: Jens Thaysen
Foto: Jens Thaysen

Sidste år modtog foreningen 80 ansøgninger fra hele landet, og man endte med at lave mad til 32 familier.

I år er tallet vokset til 160 rettidige ansøgninger. Og da fristen var overskredet, tikkede endnu flere ansøgninger ind i mailboksen.

Stigningen i ansøgninger skyldes en ligelig blanding af større synlighed og større behov, mener foreningen, der ser en tendens til, at flere af ansøgerne er på kontanthjælp og er blevet ramt af kontanthjælpsloftet.

Foto: Jens Thaysen

400 liter sauce til hele landet

I løbet af weekenden er der blevet produceret 400 liter sauce og brugt et halvt ton kød, rodfrugter og kartofler til menuen som i år står på tunmousse med hjemmerørt mayonnaise, nakkefilet med rødvinssauce, honningglaserede rodfrugter og ovnbagte kartofler. Til dessert en chokoladekage.

Maden bliver pakket i alubakker og kan fryses ned indtil den unge skal konfirmeres.

Familier fra Aarhus og omegn henter maden i køkkenet på Bøgeskov Høvej, mens Camilla Jehner Baake de kommende dage kører resten af maden ud til opsamlingssteder i Herning, Esbjerg, Aalborg, Roskilde, Odense og Nakskov, hvor familierne kan hente den.

- Det her er, hvad vi maksimalt kan klare på en weekend, siger Camilla Jehner Baake, der lørdag fik hjælp fra omkring 30 frivillige, mens der denne søndag er 20 frivillige, der knokler i aktivitetscentrets køkken, som foreningen har fået lov at låne gratis.

Fordeles efter tilfældighed

80 familier er i år blevet udvalgt til at modtage konfirmationsmaden.

Foreningen lader et tilfældighedsprincip råde og trækker lod mellem ansøgerne.

- Vi gør os ikke til dommere over, hvem der skal have mad eller ikke have mad, forklarer Berit Nielsen.

400 liter sauce blev det til i weekenden, hvor foreningen Børn & Unges Mærkesager lavede gratis konfirmationsmad til 80 familier. Behovet for hjælp er stort, over 160 familier havde sendt en ansøgning. Foto: Jens Thaysen

Og om der er tale om en konfirmation eller en non-firmation hænger de sig heller ikke i.

- Sidste år lavede vi mad til en ase-troende. Vi ser ikke på, hvilken tro folk har. Det er mere det skridt, som man tager fra barn til voksen, som optager os, forklarer Camilla Jehner Baake.

- Vi er her for den unge. Det er et vigtigt overgangs ritual i en sårbar alder, hvor det er vigtigt at være en del af fællesskabet. Her giver vi mulighed for, at man kan invitere 25 gæster til en fest, hvor den unge får en god dag, uddyber Berit Nielsen.

De er rørte over den store opbakning, de møder, fra fonde og private.

- For eksempel har restauranten Langhoff og Juul sponsoreret frokost til de frivillige her i weekenden, og det var så dejligt, at vi ikke også skulle tænke på at lave mad til os selv, siger Camilla Jehner Baake.

Foreningen har også fået henvendelser om hjælp til finansiering blå mandag, men det rækker deres midler desværre ikke til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Inhabilitet: Unfair og usædvanligt rygtetjek

En usædvanlig sag. Sådan kan Enhedslisten og Radikales 10-dages forespørgsel om Teknik og Miljø-rådmand Bünyamin Simseks habilitet i sagen om Risskov Strandpark betegnes. De to partier med Keld Hvalsø (EL) og Eva Borchorst Mejnertz (R) i spidsen har rejst forespørgslen, hvor de blandt andet spørger borgmesterens afdeling, hvordan den anbefaler rådmænd at agere i sager, ”der vedrører personlige venner, logebrødre og økonomiske bidragsydere.” Man sætter derfor den store projektørlampe på rådmanden og mistænker ham for vennetjenester og forklarer det med, at man har hørt rygter fra folk i området. Hvis formålet var at belyse, hvorvidt der var et inhabilitetsproblem i sagen om en udstykket villa i Risskov, så er der andre og mindre larmende måder at gøre det på. At rejse en 10-dages forespørgsel, fordi man har hørt nogle rygter, er en usædvanlig fremgangsmåde, der kun er med til at rejse opmærksomhed og mistillid i en sag, der i forvejen har været ramt af myter og misforståelser. Det er en gratis omgang for Enhedslisten og Radikale på denne måde indirekte at insinuere, at der er problemer i sagen om Risskov Strandpark, så selvom der intet viser sig at være i sagen, vil det stadig summe af rygter og snak efterfølgende. Især når man blot går videre med rygter og ikke har dokumentation for beskyldningerne. Det er ikke fremmende for tilliden til systemet og langt fra noget, man har brug for i Aarhus lige nu. Systemet er nu engang indrettet sådan, at det er en politiker selv, der skal oplyse om der er problemer med inhabilitet, og derfor kan Enhedslistens og Radikales forespørgsel ses som mangel på tillid til rådmanden. Nu er det en del af et officielt dokument, og derfor er det, der lige nu blot er rygter, blevet en offentlig mistanke om rådmanden, og det er ganske enkelt voldsomt og usædvanligt. Selvfølgelig skal man reagere, hvis man har en mistanke, men enten skal man have mere håndgribelig dokumentation, ellers skal man lufte sin mistanke mindre offentligt. Det andet er unfair.

Aarhus

32-årig fængslet i kidnapningssag: To personer bortført med køller og pistoler

AGF For abonnenter

AGF giver stort skulderklap til klubbens unge keepere: - Står 100 procent på mål for det her

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];