Annonce
Aarhus

I køkkenet skal fremtiden skabes

Rektor Brian Bech Nielsen er beæret over prisen fra Erhverv Aarhus. Her er han på sit kontor på Aarhus Universitet. Foto: Axel Schütt
Gode ideer på højt niveau skal udvikles i Kommunehospitalets tidligere centralkøkken, som Aarhus Universitet nu ejer.
Annonce

AARHUS: Nye retter skal skabes i det tidligere centralkøkken i Universitetsbyen i Aarhus. Og de skal ikke spises.

"The Kitchen" er et nyt sted, en slags smeltedigel for og udvikling af gode ideer til gavn for samfundet. Her skal praktikere og forskere arbejde sammen om at udvikle ting, vi ikke har set før.

1. februar bliver det taget i brug, og der er officiel åbning 5. februar.

Når det hedder "The Kitchen", er det fordi stedet er det tidligere centralkøkken på Aarhus Kommunehospital. Hospitalet er købt af Aarhus Universitet, der er i fuld gang med at udvikle det til det, der nu kaldes "Universitetsbyen". Og i køkkenet skal erhvervsfolk mødes med universitetets tænkere.

Som direktør er ansat Lone Ryg Olsen. Den tidligere journalist kommer fra Danish Food Cluster. Hun skal bringe virksomhederne, idemagerne og forskerne sammen.

Annonce

Henter inspiration i USA

- I "The Kitchen" vil vi koge nye retter sammen og hjælpe opstartsvirksomheder på vej. Etablerede virksomheder kan også rykke ind med ideer til udvikling i samarbejde med universitetets folk. Vi har allerede fået mange henvendelser, og det er vores håb, at de kommende virksomheder vil placere sig i lokalområdet. Vi kan ikke undgå, at nogle flytter andre steder hen, men vi vil gøre meget for, at de bliver her i kommunen og regionen, siger rektor på Aarhus Universitet, Brian Bech Nielsen.

Universitetet henter ideer til stedet hos MIT Reap i Boston, USA. Det er Massachusetts Institute of Technologys Regional Entrepreneurship Acceleration Program.

- Der får vi inspiration til at opbygge et økosystem for iværksætteri. Vi deltager sammen med Aarhus Kommune, Region Midtjyland og virksomheder som Grundfos, Incuba Insilo og Færchfonden.

Annonce

Den østjyske millionby

- Hvis jeg sætter mig op i helikopteren og kigger ud over den kommende østdanske millionby fra Vejle til Randers, ser jeg et kæmpe potentiale i et område, der slet ikke er færdig med at udfolde sig, og hvor tyngdepunktet er i Aarhus, siger rektor, der mener, at det ikke blot vil betyde en udvikling af virksomheder, men det vil understøtte udviklingen af samfundet.

- Her tænker jeg på de mange dygtige unge. For dem vil der være mange spændende udfordringer, og deres karrierer vil slet ikke være som mange var tidligere: At man går ind i en gang og fortsætter ad den til pensionen. De vil åbne nye døre, og for hver gang, det sker, åbner sig en ny dør, og det sker hele tiden. Der er mange valg gennem livet, og for iværksættere er det ikke skræmmende, siger Brian Bech Nielsen.

Annonce

Taler om behov

Universitetet støtter uddannelse, forskning og innovation, og rektor påpeger, at det allerede har samarbejdsaftaler med store virksomheder som Grundfos, Terma og Arla.

- Vi møder dem, og de bringer fagligheden ind. Vi taler ikke straks om uddannelse, men om hvilke behov, de har, og det tager vi hensyn til. Noget kan vi lægge ind som specialer, og det sker ikke sjældent, at en kandidat får det første job i en virksomhed, den pågældende har arbejdet sammen med. De kender hinanden, siger Brian Bech Nielsen.

Med de små og mellemstore virksomheder er det lidt anderledes. Der er mange job. Nogle har brug for samarbejde med universitet og andre med andre uddannelser.

- Men det kræver en større indsats, fordi der er så mange, siger Brian Bech Nielsen.

Rektoren mener, at mange mennesker har berøring med eller kontakt til universitetet.

- Folk er nysgerrige og interesserede, og alene gennem de mange foredrag på Folkeuniversitetet og bøgerne "Tænkepauser" får de indtryk af, hvad der rører sig hos os, siger Brian Bech Nielsen.

Annonce

Brug for skrappe humanister

Da han trådte til på posten som rektor i efteråret 2013 var der uro på universitetet på grund af besparelser og omlægninger. Det har lagt sig.

- Jeg synes, universitetet er i en god tilstand og fin kampform. Vi har et stærkt universitet, blandt andet fordi byen og erhvervslivet vil have et universitet, og det var jo også dem, der stod bag, da universitetet blev skabt, siger rektor.

Han noterer, at selv om der var lidt færre ansøgere til universitetet sidst, søger stadig langt flere ind, end universitetet optager.

- Vi får dygtige unge ind, og vi skal ikke ekspandere, men vi vil gerne fastholde balancen mellem fakulteterne, siger Brian Bech Nielsen.

Han siger, at her i digitaliseringens tid vil opstå nye job, som vi ikke kan forudse.

- Med digitaliseringen bliver meget nemmere, og jeg tror, at humaniora vil spille en rolle og levere nye job inden for service, oplevelser og kultur. Der bliver brug for skarpe humanister, siger Brian Bech Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Annonce