x
Annonce
Erhverv

I Kina køber de ind på deres glatte ansigter

Sanne Markwall, kommerciel direktør i Vinderstrategi, kommer til Aarhus torsdag 9. maj for at deltage i Internet Week Denmark-eventen Kunstig intelligens - fra hype til hverdag. Pressefoto
Kunstige lærere i skolerne og kunstige læger på sygehusene er en del af den praktiske anvendelse af kunstig intelligens i Kina, der er foran alle andre i det teknologiske kapløb. Det fortæller strategi-specialist Sanne Markwall, som netop har været på besøg hos blandt andre Alibaba, Huawei og Tencent.

KINA: Forestil dig, at lærerne i folkeskolen i fremtiden er computere, som sørger for individ-baseret undervisning på det niveau, som passer præcis til den enkelte elev.

Forestil dig et online-hospital, hvor kunstigt intelligente læger kan diagnosticere kræftceller ned på enkelt celleniveau med 94 procents sikkerhed.

Og forestil dig, at du ikke længere behøver gå forbi kassen, når du handler ind. Du går bare ud gennem døren, her fanger et kamera dit ansigt, og betalingen sker, fordi du bliver genkendt.

Inde i butikken har du i øvrigt via indpakningens QR-kode kunne se på din mobiltelefon, hvilken ko og landbrug det hakkede oksekød i bakken kommer fra. Og du får samtidig et forslag til en ny opskrift med hjem, der passer til dine personlige smagsmæssige præferencer.

Du kan også bare tage en tur til Kina for at opleve den fagre nye verden og kunstig intellgens (AI) i praktisk anvendelse, for det er her alle ovenstående eksempler kommer fra, og hvor de er allerede en del af hverdagen.

Annonce

Fra hype til hverdag

"Kunstig intelligens - fra hype til hverdag" finder sted på Dokk1 i Aarhus torsdag 9. maj i tidsrummet 08.30-13.00.

Eventen er én af 100 forskellige events under Internet Week Denmark. Arrangør: Jumpstory

Programmet byder blandt andet på følgende oplæg:

”Hvad skal der blive af mennesket i den digitale fremtid?” – Jacob Friis Sherson, modtager af Forskningsformidlingsprisen 2017

“Hvad skal vi med mennesker?” – Peter Svarre, digital ekspert og forfatter

Sådan vil chatbots forandre din hverdag og virkelighed” – Stephen Alstrup, CEO Supwiz/Professor KU

”Sådan vil kunstig intelligens gøre livet nemmere for forskere” – Thomas Laursen, Unsilo

”Tænk AI ind i jeres Vinderstrategi” – Sanne Markwall, kommerciel direktør Vinderstrategi

Læs mere på iwdk.dk

Science fiktion-virkelighed

Sanne Markwall, kommerciel direktør i Vinderstrategi, har netop været i Kina for at se nærmere på de kinesiske fremskridt, som ifølge strategispecialisten er omkring 10 år forud for det, vi kender i vores del af verden.

- Det lyder som ren science fiktion, men det er virkelighed, og ligesom vi i sin tid gik fra at være et landbrugssamfund til industrialisering, så den kunstige intelligens et nyt vilkår, som vi må forholde os til, og hvor vi som strategihus er nødt til at være med på beatet, fortæller Sanne Markwall og fortsætter:

- For os handler det om at se, hvordan vi går fra science fiktion-verdenen til praksis i danske virksomheden. Hvordan kan en vestjysk produktionsvirksomhed for eksempel bruge kunstig intelligens til at optimere processerne, og hvordan kan vi sammen finde AI-relaterede områder og implementere dem i strategiarbejdet?

Under besøget i Kina besøgte Sanne Markwall blandt andre selskaber som Huawei, iFlytek, Nio, Alibaba og det intelligente supermarked Hema.

Dronelevering i bagagerummet

- Nio er kinesernes svar på Tesla, og de samarbejder blandt andet med en dronevirksomhed, som leverer pakker direkte i bagagerummet på bilerne, og de kører ikke ind for at lade batteriet op. I stedet skifter de lynhurtigt el-bilens undervogn inklusive batteri på særlige stationer, og så er det videre på vejen igen, siger Sanne Markwall med et smil.

Hun fortæller videre, at kineserne har endda oprettet et landshold for de virksomheder, der er længst fremme med at anvende kunstig intelligens. En af dem er Tencent, der står bag app'en WeChat:

- Hvor vi har mange apps på vores telefoner, så samler kineserne det hele i én, ligefra betaling for indkøb, bestilling af taxaen og så videre, og enten er du til WeChats platform eller Alibaba. For at være med helt fremme forrest i feltet, så har Tencent to AI-afdelinger, som internt konkurrerer om at disrupte den eksisterende forretning.

Sanne Markwall er en af hovedtalerne, når konferencen "Kunstig intelligens - fra hype til hverdag" finder sted under Internet Week Denmark torsdag 9. maj på Dokk1 i Aarhus. Her vil hendes indlæg dog først og fremmest handle om teknologiens muligheder i en dansk kontekst.

- Jeg er jo ikke AI-nørd. Jeg er strategi-specialist. Det er strategiarbejdet, som jeg vil holde mig til, og så må eksperterne i kunstig intelligens tage sig af den mere nørdede del, slutter hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Kampklædt politi med våben i Aarhus C: Mand ført ud fra opgang med hætte trukket op over hovedet

Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Liveblog: 77 personer er døde med coronavirus i Danmark - de blev i snit 81 år

Aarhus

Overlæge: - Det er fortrinsvis de unge og raske, vi har i respirator

Annonce