Annonce
Aarhus

I kulden søger rotterne ind: Fem gode råd til at holde dem væk

Det er kommunernes ansvar at bekæmpe rotterne, men man kan gøre meget selv for at undgå at få besøg af skadedyrene. Foto: Ludvig Dittmann

Siden 2012 har det været ulovligt for privat-personer at lægge gift ud for at komme af med skadedyr som mus og rotter. Men der er heldigvis mange andre ting, man kan gøre for at holde de ækle kloak-væsener væk.

1) Pas på med slyngplanter og hældende træer

Hvis man har slyngplanter og træer, der hælder mod sit hus, så er det en rigtig god ide at klippe dem til regelmæssigt. Rotter kan nemlig bruge planter og træer som klatrestativ og kravle helt op til taget, så de har adgang til loftet. Afstanden mellem træer og ejendom bør mindst være på en halv meter.

Annonce

2) Tjek kloakken

Kloakken er rotternes foretrukne levested, og derfor bør man ind i mellem kontrollere sit kloakdæksel ved at lette en smule på det. Så kan man se, om der er små huller, grus eller jord i kloakken. Hvis det er tilfældet, så er det en indikation på, at der kan være en skade på kloakken, og det bør undersøges nærmere af en vvs-ekspert hurtigst muligt.

3) Gør ventilationsriste rotte-sikre

De fleste boliger har en ventilationsrist udenfor. De fleste riste har dog for stor afstand mellem rillerne, så rotter nemt kan trænge igennem og ind i huset. Det kan løses ved at sætte et metalnet op foran ventilationsristen. Det er vigtigt, at materialet er lavet af metal, så rotterne ikke kan gnave sig igennem nettet. Man kan sagtens bruge hønsenet til formålet, men her er det vigtigt at rulle det sammen, så hullerne ikke er større end diameteren på en kuglepen.

4) Sørg for, at afløbene er tætte

Det er de færreste, der tjekker afløbene til vandvarmeren eller vaskemaskinen, med mindre de lækker vand synligt. Men hvis de ikke er tætte eller sidder ordentligt fast, kan rotter bruge dem som indgangsvej til din bolig. Tjek derfor efter, om alt sidder som det skal.

Du bør også sørge for, at risten på dit badeværelse er fastspændt. Hvis den ikke er det, så kan rotterne skubbe risten op, og så risikerer du at gå i bad med en rotte.

5) Hold øje med dit skrald

Hvis først rotterne kommer indenfor, så vil de gå efter mad som det første. Affald, der ligger fremme, er det rene tag-selv-bord for skadedyrene. Det er væsentligt, at man ikke lader skrald stå fremme på gulvet, og at man holder det rent omkring sin skraldespand. Hvis man har mistanke om, at man har fået besøg af rotter, så tjek ved skraldespanden, om der ligger efterladenskaber.

Kilder: Anticimex og Miljøstyrelsen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce