Annonce
Debat

I lommen på dine venner

Asger Nakskov Laursen, IT Arkitekt, Novicell

Vi kender alle sammen situationen, hvor det havde været rart med et godt råd fra en ven. Livlinen fra de forskellige TV-shows, hvor den storsvedende deltager kan ringe til en ven og få hjælp til at svare på spørgsmålet til millionen.

For de færreste af os handler det dog om at vinde millioner, når vi i hverdagen kunne have lyst til at ringe til en ven. Det er nærmere hjælp til valg af det rigtige tøj til festen på lørdag, input til hvordan en situation på jobbet skal håndteres eller måske noget hjertenært ift. kærlighedsforholdet.

For nyligt introducerede Instagram en såkaldt "interactive poll sticker" i deres Instagram Stories. Oversat til dansk er det muligheden for at indsætte en afstemningsmulighed inde i en video eller et billede og sende den til alle sine venner.

Så en bruger kan i realtid, når som helst og hvor som helst, afholde en afstemning blandt sine venner. Og potentielt set inden for få sekunder begynde at se "valgresultatet".

Så tvivlen i prøverummet kan nu med et digitalt trylleslag afhjælpes - og den helt rigtige nytårskjole kan komme med hjem.

De sociale medier er den perfekte grobund for, at vi mennesker i større og større grad er begyndt at influere hinanden. I marketing taler man om, at forbrugeren har taget et definitivt valg i retning af, hvad der er mest naturligt at tro på: Vores venner og sociale relationer. Påvirkningen går begge veje; den enkelte påvirker mange, og den anden vej rundt; bliver påvirket af massen.

Tiltaget fra Instagram er endnu en mulighed for, at vi kan influere ind i hinanden liv. Samtidig er det endnu et skridt i retning af en ny kollektiv hyper-forbindelse. Mennesker er forbundet hele tiden og bliver hinandens liv og levned mere og mere bevidste. Vi er på det nærmeste ved at opløse grænsen omkring individets liv til fordel for noget fælles og kollektivt. Det er en udvikling, som har stor effekt på vores sociale kultur.

På den ene side er det en smuk tanke, at vi i vores moderne "digitale stammesamfund", udgjort af følgere og venner på de sociale medier, begynder at være kollektive om hinanden og om tanker og holdninger.

På den anden side er der en fare i, at individet umyndiggør sig selv i ønsket om at være på linje med kollektiviteten. En fare som blandt andet er bundet i, at der sidder masser af virksomheder, som ønsker at præge den kollektive holdning. Det er langt mindre gennemskueligt, for i stedet for at se virksomheden bag produktet eller services, ser man sine venner og bekendte.

Så frem for at vælge den kjole eller skjorte man egentlig selv bedst kunne lide, så vælger man ud fra størst accept og social validering fra det kollektive - en validering som måske slet ikke kommer fra vennerne, men måske er skabt af en dygtig marketingafdeling.

Personligt tror jeg på, at vi skal videre ad den her vej. Vi skal på den anden side af den herskende individualitet til fordel for en større indbyrdes afhængighed. For verden har brug for, at vi samles og skaber relationer, som er funderet på sunde principper og værdier. Så selvom det har aldrig været lettere at "Friende" nye venner på de sociale medier, er det måske stadig vigtigt at vi vælger vores venner med omhu, så vi ikke kommer i lommen på hvem som helst. Et sundt socialt netværk skal være en livline til vennerne - ikke en hotline til TV-Shop.

I marketing taler man om, at forbrugeren har taget et definitivt valg i retning af, hvad der er mest naturligt at tro på: Vores venner og sociale relationer.

Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Tre personer kæntret i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen er sejlet til undsætning

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Leder For abonnenter

De offentlige toiletter fungerer aldrig: Hvornår træder kommunen i karakter?

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

Indland

Optag på uddannelser: Så mange får deres førsteprioritet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kæledyr bliver smidt ud i naturen: Stigning i dumping af dyr efter corona

Annonce