Annonce
Aarhus

Omstridte nosser stillet op på Skovguden Pans plads: De skal væk, siger rådmand

Skulpturen "Balls Tell it All" har nu taget plads der, hvor Skovguden Pan normalt står. Pan er til reparation. Foto: Hans Petersen
Afgående direktør har flyttet skulpturen "Balls Tell it All" fra Godsbanen til skoven ved Kongevejen - men den går ikke, siger rådmand.

AARHUS: Den omstridte skulptur "Balls Tell it All" skaber igen debat. Den afgående direktør på Godsbanen i Aarhus, Flemming Dybbøl, har flyttet den i nattens mulm og mørke.

Fra gårdhaven på Godsbanen har han bragt den til  Kongevejen til det sted, hvor Skovguden Pan plejer at stå. Pan er borte for tiden, fordi han stod usikkert på sin sokkel, og han er derfor hentet til reparation i Svendborg.

Men "Balls Tell it All" får ikke lov til at stå på Pans plads, siger rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek.

Annonce

- Vi kan ikke have, at folk sætter skulpturer op i naturen uden at spørge os først. Vi har også et billedkunstudvalg af fagfolk, som skal tages med på råd, når vi placerer skulpturer. Om den kan placeres et andet sted, vil jeg tale med udvalget om. Jeg forstår ikke, at Dybbøl ikke har spurgt os først om en placering, og tirsdag bliver han kontaktet af forvaltningen i Teknik og Miljø og bedt om at fjerne skulpturen, siger rådmanden, der tilføjer, at han er indstillet på en pragmatisk løsning.

Debat sidste sommer

Flemming Dybbøl forlader jobbet på Godsbanen 1. maj for at begynde i et nyt job hos Børns Vilkår.

Det er også ham, som har fået skulpturen placeret på Godsbanen. Det skabte vældig debat sidste sommer, da den århusianske kunstkritiker Trine Rytter Andersen blandt andet betegnede den som dårlig kunst.


Det har hele tiden været min plan at flytte skulpturen.

Flemming Dybbøl


Skulpturen, der forestiller et par mandlige testikler, var kommet til Godsbanen, fordi kunstneren bag den, Henrik Busk Andersen fra Åbybro i Nordjylland, havde tilbudt den. Han havde forinden fået afslag hos to andre om at overtage den.

Annonce

Planen hele tiden

- Det har hele tiden været min plan at flytte skulpturen, så det skete natten mellem lørdag og søndag. Jeg har ingen intention om at påføre andre det besvær, der kan være med at have den stående efter den virak, som har været. Det er jo ikke deres opgave at deltage i en debat om noget, jeg har besluttet. Jeg står på mål for den og ville have givet den tilbage til Henrik Busk Andersen. Men nu har han foræret mig den, forklarer Flemming Dybbøl.

Det er ikke første gang, Dybbøl er med i en debat om skulpturer. Han har før været med til at placere Smukfest-figuren "Walther" på Den Lille Havfrues plads på Langelinie i marts 2010, mens hun var udlånt til Shanghai i Kina.

Dengang sendte de, som de selv kaldte det, Den Store Skovtrold, også kendt som Walther, der rejser gennem byen i nattens mørke, for at glæde de første morgengæster på Langelinie. Det skete dagen efter, at havfruen var rejst.

Han har også været med til at placere "Fedtstenen" og "Nåleøjet" langs Aarhus-bugten i forbindelse med Aarhus' store, udendørs udstilling "Sculpture by the Sea" i 2011. De blev også fjernet.

- Men det betød til gengæld, at vi kom med på Sculpture by the Sea på Bondi Beach i Australien, siger han.

- Jeg morer mig over at lave fis, og hvis jeg bliver bedt om at fjerne "Nosserne", gør jeg det, siger Flemming Dybbøl.

Annonce

Håber på plads i Aarhus

Kunstneren Henrik Busk Andersen håber, "Nosserne" finder plads et sted i Aarhus.

- Jeg har foræret skulpturen til Flemming Dybbøl, som kan gøre med den, hvad han vil.  Jeg laver gerne et kæmpe sæt mere og forærer det til Aarhus, hvis byen vil have det. Det er en fantastisk skulptur, som illustrerer, at nogen har mod, siger han og tilføjer, at Stig Tøfting har fået et ganske lille sæt overrakt af Flemming Dybbøl for hans 167 km gåtur til grænsen og indsamling af en million kroner til syge børn.

- Jeg bemærkede, at Tøfting havde sættet liggende foran sig under hele udsendelsen, mens han kommenterede fodbold fra Aarhus i TV3 Sport søndag aften. Tøfting er en folkehelt og en, andre kan spejle sig i, siger Henrik Busk Andersen.

Sagen kort

  • Skulpturen "Balls Tell it All" blev placeret i gårdhaven ved Godsbanen i Aarhus af stedets direktør Flemming Dybbøl. Sidste sommer skabte det voldsom kritik og debat.
  • Dybbøl forlader jobbet 1. maj og har derfor fjernet skulpturen. Den er placeret på Kongevejen i Aarhus, hvor skovguden Pan plejer at stå, men ikke lige nu, fordi den er til reparation.
Annonce
Aarhus For abonnenter

Tag bare hunden med selv om det er farligt: Minister afviser hundeforbud ved kvæg i nationalparkerne

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nu sker der noget: Kameraer i dødskryds på vej

Aarhus For abonnenter

Naboer om støj fra Botanisk Have: Nye regler blev brudt i weekenden

Aarhus

Frygter du den? Da Jerntæppet faldt, drog ulvene mod Jylland

Aarhus

Efter påkørsel af politibetjent: Sådan vil kommunen bremse vanvidskørsel på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Et hus, vi er stolte af. Nej! En voldtægt af byens skyline: Danmarks højeste skyskraber vedtaget efter ilter debat

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

50 år: Arbejdshest repræsenterede Danmark ved fem slutrunder

Aarhus

Århusianske bilister bumpede afsted: Tankstation i kæmpebrøler

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Aarhus

Farvel til mundbindet: Halvanden uge efter er corona-tallene stadig i bund

Annonce